Vizită regală la Craiova

19 nov. 2022

Alteța Sa Regală Principesa Sofia a vizitat județul Dolj azi, vineri, 18 noiembrie 2022.

Peste o sută de elevi ai Liceului Teoretic Henri Coandă din Craiova au fost prezenți la donația de carte. Celor prezenți li s-au adresat domnul Vasile Dorin-Cosmin, președintele Consiliului Județean Dolj; doamna Iren Arsene, directoarea Editurii Curtea Veche; domnul Mihai Firică, reprezentant al Uniunii Scriitorilor – filiala Craiova; doamna Mihaela Brumar, directorul liceului; domnul prof. dr Daniel Ion, Inspector General în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj; reprezentantul primăriei municipiului Craiova, dar și moderatorul evenimentului doamna prof. Carmen Făgețeanu.

Fiecare copil a primit o carte. Dintre titlurile colecției Cărțile copilăriei au fost prezente la donație: Regele CarolRegina Elisabeta, Regele Ferdinand, Maria, Regina României, Regele Carol II, Regina Mamă Elena, dar și Regele Mihai și Regina Ana.

Donația a fost organizată de Curtea Veche Publishing, care a inițiat în anul 2012 un program național de răspândire a cărții pentru copii în comunitățile locale românești.

De zece ani încoace, Familia Regală a României a încurajat proiectul și a participat la lansările acestor volume care există astăzi în colecția Cărțile copilăriei.

Întâlnirea a fost organizată cu multă ospitalitate și cu rigoare, de reprezentanții liceului craiovean.

De asemenea, Alteța Sa Regală a vizitat sălile de clasă, bliblioteca și sala interactivă de lectură. Principesa Sofia a salutat elevii și corpul profesoral.

Asemeni inițiativei generoase și vizionare din anul 1895 când, sub domnia Regelui Carol I și prin efortul folcloristului ­Dumitru Stăncescu și al editorului Carol Müller, a fost pusă ­temelia colecției de carte „Biblioteca pentru toți“, astăzi, Curtea Veche Publishing vine, altruist și inspirat, în ajutorul ­copiilor și tinerilor țării.

Numărul cititorilor de carte a scăzut îngrijorător în România ultimelor două decenii. Tot mai puține volume ajung în mâinile copiilor și adolescenților, tot mai puține titluri se așază în biblioteca de familie a contemporanilor noștri. La fel ca primii noștri Suverani, Carol I și Elisabeta, care erau absolut convinși de nevoia de carte pentru prosperitatea națiunii, Familia Regală a României de astăzi crede că ignorarea cuvântului tipărit între copertele cărții este o vulnerabilitate a națiunii și a patriei.

Părinți, aduceți cartea aproape de copiii voștri! Așa cum au nevoie de iubire, de soare și de familie, cei mai mici români au nevoie de cărți, pentru a se întregi, ca oameni.

De asemenea, în cursul după-amiezii, Alteța Sa Regală Principesa Sofia a participat, în foaierul teatrului național, la deschiderea expoziției istorice Maria a României. Regină și artistă. Turul ghidat al expoziției istorice a fost realizat de domnul dr. Alexandru Hortopan, Director la Muzeul Național Peleș.

În prezența Alteței Sale Regale Principesa Sofia, Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova a pus în scenă spectacolul “Alegerea” – regia Alexandru Boureanu.

Piesa de teatru într-un act scrisă la Versoix a fost realizată în anul 1960 de Regele Mihai I şi Regina Ana. Aceasta a avut două reprezentații la teatrul craiovean vineri, 18 noiembrie 2022, având un public numeros care și-a dorit să vadă acest spectacol.

La finalul vizitei, Alteța Sa Regală Principesa Sofia a felicitat organizatorii evenimentului, actorii și pe regizorul piesei.