Fundația Colecția Familiei Regale a României

La 30 decembrie 2010, în tradiția regală recentă, Majestățile Lor Regele Mihai și Regina Ana împreună cu Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare și Principele Radu au înfiinţat Fundaţia Colecţia Familiei Regale a României, persoană juridică având ca scop păstrarea şi promovarea patrimoniului Dinastiei, apărarea principiilor Casei Regale a României, susţinerea activităţilor sale publice şi private, dar şi aducerea la cunoştinţa publicului larg a obiectelor de patrimoniu şi tradiţiilor Familiei Regale şi ale Coroanei Române.

Primele bunuri intrate în patrimoniul Fundaţiei au fost lucrările din Colecţia Regală de Artă Contemporană. Colecția reprezintă o parte a colecției de artă a Familiei Regale a României și se numără printre cele mai însemnate colecții private de artă din România fiind compusă din peste șaptezeci de lucrări de artă aparținând unor proeminenți artiști contemporani români. Lucrările din colecție variază de la pictură și sculptură până la acuarelă, gravuri și desene și sunt expuse atât la Palatul Elisabeta cât și la Castelul Săvârșin.

În viitor Fundația va primi în patrimoniul său o serie de bunuri precum decorații Regale, obiecte de mobilier, veselă, argintărie, fotografii de arhivă , obiecte decorative și costume populare.

În anii următori multe dintre aceste obiecte se vor regăsi în expozițiile sau evenimentele organizate de Fundație , fie în reședințele Regale, fie în locații exterioare, în parteneriat cu diverse instituții sau organizații.

Fundația, înființată în anul 2010, este o structură distinctă de Casa Majestății Sale și de Fundația Regală Margareta a României. Activitățile desfășurate de Fundație sunt finanțate din fonduri private, iar sumele obținute prin diversele proiecte dezvoltate de organizație sunt folosite în scop caritabil pentru: conservarea operelor de artă și a obiectelor din Colecție, deschiderea Reședințelor Regale spre vizitare, organizarea expozițiilor tematice și publicarea unor volume de specialitate, cataloage ale expozițiilor și ghiduri dedicate Reședințelor Regale sau operelor de artă.