Ordinea de precădere

Ordinea de precădere în cadrul Familiei Regale a României este de fapt ordinea intrării și ieșirii dintr-o sală a membrilor Familiei Regale a României, ordinea așezării în împrejurări publice, ordinea așezării la masă, ca și ordinea liniei de primire a invitaților (atunci când Familia Regală este gazdă). Se poate distinge între ordinea de precădere pentru bărbați, ordinea de precădere pentru femei și ordinea de precădere comună.

Ordinea de precădere este diferită de linia de succesiune la tron. Spre deosebire de linia de succesiune la tron, ordinea de precădere include toți membrii familiei Majestății Sale Margareta Custodele Coroanei, inclusiv pe cei care nu au vocație la tron. Șeful Familiei este cel care stabilește ordinea de precădere.

De asemenea, se face o distincție și între membrii Familiei Regale și membrii familiei Custodelui Coroanei. Membrii Familiei Regale a României sunt acei membri ai familiei care s-au născut cu (sau au primit din partea Suveranului, în calitate de Șef al familiei) un titlu regal. Titlul regal poate fi dobândit prin căsătorie, naștere (Majestatea Sa Margareta și Principesele României) sau poate fi creat (Principele Radu). Familia Custodelui Coroanei cuprinde toți membrii Familiei Sale indiferent dacă aceștia au un titlu regal sau nu.

Ordinea de precădere în cadrul Familiei Regale a României este următoarea:

MS Margareta, Custodele Coroanei
ASR Principele Radu
ASR Principesa Elena
ES Alexander Nixon
ASR Principesa Irina
John Wesley Walker
ASR Principesa Sofia
ASR Principesa Maria
Nicholas-Michael Medforth-Mills
Doamna Medforth-Mills
Elisabeta-Karina de Roumanie
Michael de Roumanie Kreuger
Angelica de Roumanie Kreuger
Elisabeta Maria Biarneix