Vizită la Batalionul 33 Vânători de Munte, noiembrie 2019
Reprezentând pe Majestatea Sa Custodele Coroanei, Alteța Sa Regală Principele Radu a fost prezent în mijlocul militarilor de la Batalionul 33 Vânători de Munte Posada în ziua de 23 noiembrie 2019.
Principele a mulțumit, în numele Majestății Sale Margareta, pentru fidelitatea și patriotismul cu care militarii batalionului au răspuns prezent la toate evenimentele regale de la Curtea de Argeș, atât de strâns legate de istoria țării noastre și de identitatea națională.
De asemenea, Alteța Sa Regală a adresat cele mai calde felicitări militarilor batalionului, care au reprezentat cu cinste Armata României în misiunile din teatrele de operațiuni din Irak și Afganistan (2005, 2007, 2012-2013, 2015 și 2017), aducând prețioasa contribuție a României la eforturile NATO de menținere a păcii și echilibrului în zonele aflate în conflict.
Nu în ultimul rând, Principele Radu a adus salutul Majestății Sale și cele mai alese urări de viitor militarilor batalionului, la ceas aniversar, când unitatea operațională sărbătorește 50 de ani de la fondare.
Cu concursul vânătorilor de munte, în ultimii ani, Mânăstirea Curtea de Argeș a primit alături, pentru eternitate, pe toți regii și reginele României care au trecut la Domnul, în mod simbolic reuniți în aceeași străveche mânăstire. Ei odihnesc acum, ca un simbol al continuității, în două catedrale, fiecare aparținând timpurilor în care au domnit.
Arma vânători de munte este istoric legată de Familia Regală, atât prin faptul că Regele Mihai I, mareșal al Armatei României, a fost instruit în această armă, cât și prin acela că predecesorii săi Ferdinand I și Carol al II-lea au avut contribuții personale la consolidarea și dezvoltarea acestei arme în contextul apărării naționale.
Comandantul și conducerea batalionului au întâmpinat pe Alteța Sa Regală la sosirea în unitate, după care principele s-a adresat celor 180 de militari ai batalionului, în careul unității.
Ulterior, Principele a vizitat comandamentul și a luat parte la un briefing referitor la activitățile unității militare.
Apoi, după ce a asistat la un exercițiu demonstrativ al militarilor vânători de munte și a trecut în revistă o parte din armamentul din dotarea acestei arme, Alteța Sa Regală a încheiat vizita la muzeul unității, în posesia căruia se află Stindardul Regelui Carol al II-lea, în original.
Stindardul (sau Pavilionul) Suveranului, cel care a fost folosit de Regele Carol al II-lea în anii 1930-1940, iar apoi a acoperit sicriul regelui (1953-2019), a fost donat de Majestatea Sa Custodele Coroanei Batalionului 33 Vânători de Munte.