Vizită Regală la Batalionul 21 Vânători de Munte

05 oct. 2022

Miercuri, 5 octombrie 2022, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au vizitat Batalionul 21 Vânători de Munte General Leonard Mociulschi din orașul Predeal. 

Majestatea Sa a fost întâmpinată de Colonelul Ilie-Marian Dragomir, Comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa, și Locotenent Colonel Bogdan Gheorghe, Comandantul Batalionului 21 Vânători de Munte General Leonard Mociulschi.

Brigada 2 a fost creată prin Decret Regal semnat de Ferdinand I, în anul 1923. Batalionul 21 a fost creat în anul 1940, iar în anii noștri, militarii batalionului au luat parte la misiuni internaționale în Irak (în anul 2006) și în Afganistan (în anii 2009, 2012 și 2020).

Custodele Coroanei și Principele Radu au vizitat expoziția Mărturiilor istorice dedicată legăturilor dintre Coroana Română și Batalionului 21. Arma vânătorilor de munte a fost creată în timpul domniei Regelui Ferdinand I, iar Regele Carol al II-lea și Regele Mihai au avut strânse legături, inclusiv prin propria lor formare militară, cu vânătorii de munte. Custodele Coroanei a purtat discuții cu ofițerii și militarii de astăzi, atât despre programele de pregătire profesională, cât și despre misiunile NATO și multinaționale la care au participat. 

De asemenea, a fost evocată legătura strânsă a Regelui Mihai cu Batalionul 21 Vânători de Munte. Regele a fost de mai multe ori oaspetele Brigăzii 2 și al Batalionului 21, după anul 1997.

Pe Platforma de instrucție, militarii Batalionului 21 au executat o serie de exerciții de alpinism militar în fața Majestății Sale și a Principelui Radu.