Vizită regală în Spania, septembrie 2023 (II)

26 sept. 2023

Marți, 26 septembrie 2023, la Palatul Zarzuela, reședința suveranilor spanioli, Majestatea Sa Custodele Coroanei și ASR Principele Consort s-au întâlnit cu Majestățile Lor Regele Felipe al VI-lea și Regina Letizia. Întâlnirea a avut un caracter privat.

În cursul dimineții de marți, 26 septembrie, Custodele Coroanei și Principele Radu au vizitat Grădina Botanică Regală din Madrid, unde Majestatea Sa a ținut ca, în timpul președinției Spaniei la Consiliul Uniunii Europene, să planteze un bujor românesc, drept simbol al legăturilor dintre cele două țări europene, al angajamentul comun față de valorile democrației, libertății și prosperității, precum și al strânselor legături istorice dintre Familiile Regale ale celor două țări. AGERPRES

La sosire, Majestatea Sa a fost întâmpinată de doamna Maria-Paz Martín Esteban, directorul Grădinii Botanice Regale. O prezentare a instituției a avut loc la centrul de expoziții „Catedra”. Au participat Isabel Sanmartín Bastida, director adjunct pentru cercetare și documentare, Esther García Guillén, șefa Unității de Arhivă Istorică, Mariano Sánchez García, șeful Departamentului de grădinărit și plantare de arbori, Traian Sârcă, cancelarul Casei Majestății Sale, Mădălina Ciocănel, prim-colaborator al Ambasadei României, și Raluca Taloș, consilier diplomatic.

În fața gazdelor și a participanților la vizită, Majestatea Sa a plantat bujorul românesc, pus la dispoziție de Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti.

Miercuri, 27 septembrie, Custodele Coroanei și Principele Consort au vizitat Guardia Civil, o respectată instituție militară a Regatului Spaniei, înființată în anul 1844, aflată în privilegiate legături istorice și prezente cu Jandarmeria și cu Poliția din țara noastră. Oaspeții regali români au fost întâmpinați de generalul de brigadă Gregorio Pérez Turiel, șeful Secretariatului de cooperare internațională, și de locotenentul-colonel Francisco Julia Barroso Martinez. Majestatea Sa a fost apoi oaspetele directorului general al Guardia Civil, domnul Leonardo Marcos González. La întrevedere au participat generalul-locotenent Pablo Salas Moreno, director adjunc operațional, generalul de brigadă Gregorio Pérez Turiel, colonelul Andrés Jiménez, ambasadorul României, ES dl George Bologan, atașatul Ministerului de Interne al României, doamna Anamaria Popescu și cancelarul Casei Majestății Sale. A fost prezentată activitatea instituției și a fost vizitat centrul operațional.

La Grădina Botanică Regală din Madrid

©AGERPRES Dana Purgaru
©AGERPRES Dana Purgaru
©AGERPRES Dana Purgaru
©AGERPRES Dana Purgaru
©AGERPRES Dana Purgaru

La Guardia Civil, sediul central din capitala Spaniei