Vizită regală în Spania, 2018

24 mai 2018

Joi, 24 mai 2018, Majestatea Sa Margareta și ASR Principele Radu  au început o vizită în Regatul Spaniei. Timp de cinci zile, cuplul regal a avut întâlniri în domenii precum cultura, economia, apărarea națională și diplomația. De asemenea, Familia Regală s-a întâlnit cu reprezentanții comunității românești din Madrid.

A fost a cincea vizită externă oficială a Familiei Regale a României în anul 2018, după Emiratele Arabe Unite (februarie), Regatul Marocului (martie), Republica Turcia (aprilie) și Regatul Hașemit al Iordaniei (aprilie).

Joi seara, Majestatea Sa și Principele Radu au fost invitați de onoare la concertul de gală de la la Muzeul Național și Centru de Artă Regina Sofia. Seara a fost organizată cu ocazia participării României în calitate de țară invitată la a 77-lea ediție a Târgului Internațional de Carte de la Madrid. Concertul s-a bucurat de prezența pe scenă a pianistului Josu de Solaun și a violonistul Alexandru Tomescu. La concertul de gală au luat parte domnul Sergiu Nistor, consilier prezidențial, ES dna Gabriela Dancău, ambasadorul României la Madrid, precum și reprezentanți ai Guvernului României și Guvernului Spaniei.

Vineri, 25 mai,

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, și ASR Principele Radu au fost primiți la Palatul Zarzuela din Madrid de Majestățile Lor Regele Felipe al VI-lea și de Regina Letizia ai Spaniei.

Suveranii spanioli au oferit un prânz cuplului regal român, cu ocazia vizitei Custodelui Coroanei și a Principelui Consort în Regatul Spaniei.

La prânz au luat parte Majestățile Lor Regele Juan Carlos I și Regina Sofia.

La Madrid, vineri, 25 mai 2018, în cursul dimineții, Principele Radu a vizitat Centrul Superior de Studii pentru Apărarea Națională, unde a fost primit de comandantul universității și de profesori.

Alteța Sa Regală a luat parte la o întâlnire de lucru cu conducerea centrului și apoi a vizitat biblioteca.

Centrul este echivalentul Colegiului Național de Apărare din București și a fost fondat la Madrid în anul 1964, pentru a crea o punte de legătură între instituțiile militare și societatea civilă.

Principele Radu a mai vizitat Centrul Superior de Studii pentru Apărarea Națională în luna mai 2004.

Luni, 28 mai 2018, în ultima zi a vizitei în Spania, Majestatea Sa Margareta și Principele Radu, alături de dl Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, s-au întâlnit cu dl Alejandro Blanco, președintele Comitetului Olimpic spaniol.

Comitetul Olimpic și Sportiv român a fost fondat în anul 1914, sub domnia Regelui Carol I. Astăzi, comitetul se află sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei.

Alteța Sa Regală Principele Radu a fost oaspetele Comitetului Paralimpic al Spaniei, în încheierea zilei de luni, 28 mai 2018. Însoțit de diplomați ai Ambasadei României la Madrid, de președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român și de reprezentanți ai Casei Majestății Sale, Principele Radu s-a întâlnit cu președintele comitetului, domnul Miguel Carballeda Piñeiro, precum și cu cinci personalități din conducerea organizației naționale.

A fost purtat un substanțial dialog pe teme legate de proiectele comitetului spaniol, care are o experiență considerabilă în domeniul sportului pentru persoanele cu dizabilități.

Comitetul Național Paralimpic din România se află sub Înaltul Patronaj al Principelui Radu. Alteța Sa Regală a menționat că va transmite Comitetului român și președintelui ei, doamna Sally Wood-Lamont, mesajele Comitetului spaniol și detalii legate de proiectele celor din Spania pentru integrarea cât mai completă a sportivilor paralimpici în activitățile sportive naționale și susținerea financiară a sportului paralimpic.