Vizită regală în Republica Croația, 2018

07 nov. 2018

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei și ASR Principele Radu se află într-o vizită cu caracter public în Republia Croația, în zilele de 4-7 noiembrie 2018.

Este a douăsprezecea vizită externă a Familiei Regale a României în anul 2018, după Emiratele Arabe Unite (februarie), Regatul Marocului (martie), Republica Turcia (aprilie), Regatul Hașemit al Iordaniei (aprilie), Regatul Spaniei (mai), Republica Serbia (iunie), Republica Federală Germania, Republica Portugheză, Republica Franceză (septembrie), Principatul Liechtenstein (octombrie) și Confederația Elvețiană (noiembrie).

Totodată, este a cincea vizită efectuată de Familia Regală în țări din Uniunea Europeană, în preajma preluării de către România, pentru prima oară, a președinției Consiliului Uniunii Europene. În luna mai, Majestatea Sa Custodele Coroanei a vizitat Spania, în luna septembrie, Principesa Maria a vizitat Germania și Principele Radu a vizitat Portugalia, iar în luna octombrie Custodele Coroanei și Principele Radu au vizitat Franța.

Luni, 5 noiembrie, Alteța Sa Regală Principele Radu a vizitat Universitatea din Zagreb (70 000 de studenți) și s-a întâlnit cu prof. dr. Damir Boras, rectorul instituției. La întâlnire a fost prezent ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României la Zagreb, Excelența Sa domnul Constantin Mihail Grigorie. Au luat parte la întâlnire prorectori, decani și profesori ai universității.

În aceeași dimineață, Custodele Coroanei a vizitat Crucea Roșie croată, fondată în anul 1878. Acolo, Majestatea Sa s-a întâlnit cu președintele organizației naționale, dr. Josip Jelic. La întâlnire a luat parte Principele Radu. Au fost prezenți ES ambasadorul României, alături de dl Robert Markt, președintele executiv al Crucii Roșii croate, dl Franjo Greguric, vicepreședinte, dna Josipa Rimac, vicepreședinte și dna Marina Pinjagic Telak, președinte executiv adjunct.

Tot luni, Custodele Coroanei și Principele Radu au fost oaspeții Comitetului Olimpic croat, unde s-au întâlnit cu președintele comitetului, dl Zlatko Matesa (prim-ministru al Croației 1995-2000). A luat parte la întâlnire ES ambasadorul României.

Cuplul regal român a răspuns apoi invitației la prânz a președintelui Comitetului Olimpic al Croației. La prânz au lua parte secretarul general al Comitetului Olimpic Croat, dl Josip Čop și Excelența Sa ambasadorul Constantin Mihail Grigorie. Au mai fi prezenți dl Narcis Seiceanu, ministru-consilier, consulul onorific al României la Split, dl. Stjepan Roglic, consulul onorific al României la Rijeka, dl. Dragutin Kamenski, viceconsul onorific al României la Rijeka, dl. Domagoj Kamenski, dna Ljiljana Ujlaki Subic, șeful Departamentului Internațional al Comitetului Olimpic croat și cancelarul Casei Majestății Sale Custodele Coroanei, dl. Traian Sârcă.

În după-amiaza de luni, Principele Radu, însoțit de ambasadorul României, a făcut o vizită în orașul Opatija. Alteța Sa Regală a vizitat Promenada Carmen Sylva, denumită astfel în memoria Reginei României, și portul orașului. De asemenea, Principele Radu a vizitat Vila Angiolina, unde au locuit Regele Carol I și Regina Elisabeta ai României în mai multe ocazii, începând cu anul 1896.

Alteța Sa Regală a fost însoțit pe parcursul vizitei de primarul oraşului Opatija, dl Ivo Dujmić, de preşedintele Consilului Orăşenesc al Opatijei, dr Robert Kurelić, și de consulul onorific al României la Rijeka, dl Domagoj Kamenski. Municipalitatea Opatija dorește așezarea a două busturi, în centrul orașului, reprezentând pe Regele Carol I și pe Regina Elisabeta ai României.

Marți, 6 noiembrie 2018, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort s-au întâlnit la Palatul Prezidențial cu Excelența Sa doamna Kolinda Grabar–Kitarović, Președintele Republicii Croația. La eveniment au luat parte ES ambasadorul României și dl Dario Mihelin, consilier prezidențial pentru politică externă și afaceri europene.

Tot marți, Custodele Coroanei și Principele Radu au fost oaspeții Primăriei Zagreb, unde au fost întâmpinați de primarul orașului, dl Milan Bandic. Cuplul regal a răspuns apoi invitației la prânz a primarului capitalei. Alături de Majestatea Sa și de Alteța Sa Regală s-a aflat Excelența Sa ambasadorul Constantin Mihail Grigorie.

Marți după-amiază, Principele Radu a vizitat Academia Militară Croată “Dr. Franjo Tuđman”. Alteța Sa Regală s-a întâlnit cu comandantul academiei, generalul-maior Mate Paden, și cu o serie de ofițeri superiori reprezentând comandamentul academiei și conducerea facultăților.

Miercuri, 7 noiembrie 2018, Principele Radu a vizitat Comitetul Național Paralimpic din Croația și s-a întâlnit cu președintele comitetului, dl Ratko Kovacic, cu vicepreședinții Iosip Drzaic și Ana Srsen, precum și cu secretarul general Ticijan Komparic. La întâlnire a luat parte ES ambasadorul României.

Tot miercuri, Majestatea Sa și Principele Radu s-au întâlnit cu comunitatea românească din Zagreb, la Biserica Ortodoxă Română din capitala Croației. Cuplul regal a fos oaspetele preotului paroh Nicolae Ceruță. Parohia a fost fondată anul trecut și este susținută cu însuflețire de tânăra asociație a românilor din Zagreb și din Croația, creată tot în anul 2017.

Majestatea Sa și Principele Radu au părăsit Croația în după-amiaza zilei de 7 noiembrie.