Vizită regală în Polonia, iulie 2023

04 iul. 2023

În zilele de 2, 3 și 4 iulie 2023, Alteța Sa Regală Principele Consort se află într-o vizită la Varșovia și Bemowo Piskie, reprezentând pe Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei la aniversarea centenarului vizitei de Stat a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria în Polonia.

În ultimele decenii, Familia Regală a României a vizitat Republica Polonă în anii 2003, 2017 și 2020. La București, Regele Mihai I s-a întâlnit cu președintele Lech Wałęsa (1990-1995) în anii 2006 și 2014.

Este a opta vizită externă din anul 2023 a Familiei Regale, după participarea Principelui Consort în Grecia, la funeraliile Regelui Constantin al II-lea de la Atena (ianuarie) și în Republica Moldova, la Forumul Economic sub auspicii regale (februarie), după vizita Custodelui Coroanei în Suedia (martie), vizita Principelui Radu în Germania (aprilie), vizita Majestății Sale și a Principelui Consort la Încoronarea Regelui Charles al III-lea la Londra (mai), vizita Custodelui Coroanei la München (mai) și vizita oficială a Majestății Sale și a Principelui Consort în Regatul Hașemit al Iordaniei (mai-iunie).

Duminică, 2 iulie, la Aeroportul Internațional Frederic Chopin din Varșovia, Principele Radu a fost întâmpinat de Excelența Sa domnul Cosmin Onisii, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Polonă și de ofițeri ai Ministerului Apărării polon și român. În vizită, principele este însoțit de dl colonel Valentin Condruz, reprezentând Ministerul Apărării Naționale al României, de avocatul dr Ioan-Luca Vlad, membru al Consiliului Regal, și de dl Traian Sârcă, cancelarul Casei Majestății Sale.

În cursul după-amiezii de duminică, în Scuarul Jan Twardowski din Varșovia, Alteța Sa Regală a participat la inaugurarea expoziției în aer liber dedicată centenarului vizitei de Stat a Regelui Ferdinand Întregitorul și a Reginei Maria la Varșovia, care a început în ziua de 25 iunie 1923 (suveranii României Mari au ajuns cu Trenul Regal pe teritoriul Poloniei în ziua de 23 iunie 1923).

Expoziția are titlul „Rochii, fracuri, epoleți. Familia Regală a României în Polonia, 1923” și va rămâne deschisă până pe 22 iulie 2023, pe principala arteră turistică a Varșoviei. Expoziția este parte a unei suite de evenimente dedicate centenarului vizitei Familiei Regale a României, care se concentrează în special în zilele de 1 și 2 iulie 2023, sub titlul Weekend regal românesc la Varșovia.

Au luat cuvântul gazda expoziției, directorul Casei Întâlnirilor cu Istoria, istoricul și profesorul Piotr Jakubowski, ES Ambasadorul României în Republica Polonă, Principele Consort și, în final, profesorul doctor Henryk Walczak, curatorul expoziției.

Seara, în sala mare a Ambasadei României în Republica Polonă, Principele Radu a luat parte la recepția oferită de ambasadorul României, ES dl Cosmin Onisii, precum și de Institutul Cultural Român din Varșovia. Au participat ambasadori și atașați militar din țările NATO și ale Uniunii Europene, reprezentanți ai Ministerului de Externe și ai Ministerului Apărării din Polonia, precum și militari români aflați în misiune în țara-gazdă.

Luni, 3 iulie 2023, Alteța Sa Regală a vizitat NATO enhanced Forward Presence (eFP) Battle Group, situat în localitatea Bemowo Piskie, din care face parte un important contingent de militari români. La vizită a luat parte ambasadorul României la Varșovia, Excelența Sa dl Cosmin Onisii, precum și dl colonel Valentin Condruz, reprezentând Ministerul Apărării Naționale al României. Prezența principelui la NATO Battle Group a omagiat parteneriatului strategic militar, politic și diplomatic între România și Republica Polonă consfințit acum 100 de ani, la vizita de Stat a Regelui Ferdinand Întregitorul și a Reginei Maria în Polonia.

Principele Consort a fost întâmpinat de locțiitorul comandantului Brigăzii a 15-a a Republicii Polone, de locțiitorul comandantului bazei militare Bemowo Piskie, de comandantul Grupului de Luptă Polonia NATO enhanced Forward Presence și de comandantul detașamentului militar român.

A fost trecută în revistă tehnica militară a bazei. Alteța Sa Regală a vizitat apoi clubul Detașamentului de Apărare Antiaeriană românesc și a semnat în Cartea de Onoare în prezența comandantul detașamentului, maiorul Constantin Cataonu. A urmat apoi un briefing pentru prezentarea activității Grupului de Luptă NATO.

Alteța Sa Regală a luat prânzul la popotă, alături de militarii bazei. În finalul vizitei la Grupul de Luptă NATO, Principele Radu s-a întâlnit cu militarii români care compun Detașamentul de Apărare Antiaeriană, aflați în misiune NATO în Republica Polonă.

Marți, 4 iulie 2023, Principele Radu, împreună cu ambasadorul României în Polonia, a vizitat Agenția Europeană pentru Paza de Frontieră și Coastă (FRONTEX), unde a fost întâmpinat de  directorul executiv, Hans Leijtens. Aflat pentru a doua oară în sediul agenției (după vizita din martie 2020), Alteța Sa Regală a vizitat două importante centre de lucru și s-a întâlnit cu numeroșii militarii români care se află în misiune la FRONTEX.

La expoziția dedicată suveranilor României Mari

Recepția de la Ambasada României

La NATO Battle Group Poland

Agenția Europeană pentru Paza de Frontieră și Coastă