Vizită regală în Olanda, 9 octombrie 2019

11 oct. 2019

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au început astăzi, miercuri, 9 octombrie 2019, o vizită cu caracter public în Regatul Țărilor de Jos. Vizita va dura trei zile și se va desfășura în orașele Haga și Breda.

Este a douăsprezecea vizită externă a Familiei Regale a României în anul 2019, după vizita Principelui Radu la Istanbul (februarie), cea a Principesei Maria la Bruxelles (februarie), a Principelui Radu în Azerbaidjan (martie), după vizitele Custodelui Coroanei și Principelui Radu în Franța și Danemarca (aprilie) și Luxemburg (mai), după vizita Principesei Maria în taberele de refugiați sirieni din Turcia (mai), după vizitele Principelui Radu la Madrid (iunie), în Turcia (septembrie) și vizitele Principesei Maria în Marea Britanie și Austria (septembrie).

Majestatea Sa și Alteța Sa Regală au sosit la Aeroportul Schiphol din Amsterdam în după-amiaza de marți, 8 octombrie, unde au fost întâmpinați de Excelența Sa doamna Brândușa Predescu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României la Haga. Au fost prezenți diplomați ai misiunii României.

Miercuri, 9 octombrie, în cursul dimineții, Custodele Coroanei și Principele Radu au fost oaspeții Crucii Roșii olandeze. Majestatea Sa, președinte al Societății Naționale de Cruce Roșie din România, a fost întâmpinată de doamna Marieke van Schaik, secretar general al organizației naționale a Țărilor de Jos. Au fost discutate legăturile bilaterale dintre țările noastre în domeniul Crucii Roșii și posibile proiecte de viitor. Au luat parte la dialog Majestatea Sa și Principele Radu, ambasadoarea României, ES dna Brândușa Predescu, Marieke van Schaik, secretar general al The Netherlands Red Cross, Juriaan Lahr, șeful Departamentului Internațional și Marquerite Patiwae, șeful Departamentului Dezvoltare și Fundraising.

Cuplul regal a vizitat în după-amiaza zilei de 9 octombrie Institutul Clingendael. Acolo, Majestatea Sa și Alteța Sa Regală au fost întâmpinați de dl Ron Ton, directorul institutului, și de dl Peter Haasbroek. A participat la eveniment ambasadoarea României, Excelența Sa dna Brândușa Predescu.

Majestatea Sa a ținut un discurs cu tema „A European Union of Cohesion and Solidarity: Romania’s contribution”. De la aceeași tribună, în anul 2002, Regele Mihai I a ținut un discurs în favoarea integrării României în NATO. La final, Custodele Coroanei și Principele Radu au purtat un dialog cu participanții la eveniment, apoi au luat parte la o recepție oferită de gazde, în prezența tuturor participanților.

Discursul s-a bucurat de o foarte numeroasă asistență și a fost primit cu multă căldură și admirație de către cei prezenți. Printre personalitățile care au luat parte la conferință și dialog s-au numărat doi foști miniștri de externe ai Olandei, oameni politici, repezentanți de frunte ai societății civile, ziariști, precum și reprezentanți ai comunității românești.

În a doua zi a vizitei regale în Olanda, joi, 10 octombrie, Custodele Coroanei și Principele Radu au vizitat Curtea Internațională de Justiție. La vizită a luat parte ES dna Brândușa Predescu, ambasadorul României la Haga. Majestatea Sa a fost întâmpinată la sosire de Excelența Sa Peter Tomka, președinte al Curții Internaționale de Justiție (2012-2015), actual judecător al CIJ, și de dl Philippe Gautier, grefierul Curții Internaționale de Justiție.

După întâlnirea cu înalții reprezentanți ai Curții, Majestatea Sa și Alteța Sa Regală au vizitat Palatul Păcii, unde au fost invitați să parcurgă Holul de Intrare și Marea Sală a Justiției, precum și Saloanele Roșu, Verde și Japonez, spații-simbol ale acestei prestigioase instituții a Națiunilor Unite.

În grădina palatului, oaspeții regali români au dorit să vadă banca dedicată lui Nicolae Titulescu, așezată în parcul CIJ cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la nașterea marelui diplomat român. Oaspeții regali au vizitat palatul și parcul în compania dlui Andrey Poskakukhin, prim-secretar al Curții Internaționale de Justiție.

În după-amiaza de joi, 10 octombrie, în orașul Breda, Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au vizitat Academia Olandeză de Apărare, o instituție de învățământ care oferă antrenament militar și pregătire teoretică în Regatul Țărilor de Jos din anul 1828.

Cuplul regal român a avut o întrevedere cu adjunctul comandantului academiei, colonelul Antonie Wilhelmus Keijsers, şi cu locotenent-colonelul Rob Luttge, comandantul Departamentului Educațional. După întâmpinarea oaspeților, gazdele au făcut Majestății Sale și Alteței Sale Regale o prezentare a activităților universității.

Prestigioasa instituție de învățământ superior militar este găzduită de Castelul Breda, parte a unei fortărețe olandeze datând din secolul al XII-lea. Oaspeții regali români au vizitat colecția istorică a academiei, aflată în castelul medieval.

Vineri, 11 octombrie, Majestatea Sa Margareta și ASR Principele Consort s-au întâlnit cu Majestățile Lor Regele Willem-Alexander și Regina Máxima ai Țărilor de Jos. Întâlnirea a avut la loc la Palatul Huis ten Bosch din Haga și s-a desfășurat într-un cadru privat.

În seara de vineri, în încheierea vizitei în Olanda, Majestatea Sa și Alteța Sa Regală au participat la o recepție oferită în onoarea lor de către ES doamna ambasador Brândușa Predescu, la Ambasada României din Haga. Au luat parte personalități din mediul economic olandez și din societatea civilă, precum și reprezentanți ai comunității românești din Olanda. Au fost prezenți membrii misiunii diplomatice a României în Țările de Jos.