Vizită regală în Iordania, aprilie 2018

08 iul. 2021

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a fost primită miercuri, 18 aprilie 2018, la Palatul Regal din Amman,  de către Majestatea Sa Regele Abdullah al II-lea.

Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală Principele Radu au fost întâmpinați de suveranul hașemit la intrarea în palat și au avut o întâlnire la care au luat parte membri ai Guvernului iordanian, ai Curții Regale și ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Hașemit al Iordaniei, Excelența Sa dl Nicolae Comănescu.

Cuplul regal român a sosit la Amman duminică, 15 aprilie 2018, în cursul după-amiezii, și a început a doua zi o vizită cu caracter economic în Regatul Hașemit al Iordaniei. Este prima vizită externă a Majestății Sale Margareta, în calitate de șef al Casei Regale a României.

Călătoria la Amman reprezintă a patra vizită externă a Familiei Regale a României în anul 2018, după Emiratele Arabe Unite (februarie), Regatul Marocului (martie) și Republica Turcia (aprilie).

La Aeroportul Internațional Regina Alia, cuplul regal român a fost întâmpinat de Alteța Sa Regală Principesa Muna Al-Hussein, mama suveranului hașemit, și de ambasadorul României în Iordania.

Custodele Coroanei și Principele Consort sunt însoțiți în vizita din Iordania de un amplu număr de oameni de afaceri reprezentând companii private românești care doresc să se implice economic în Iordania și în țările din regiune. La vizită iau parte membri ai Parlamentului României.

Luni, 16 aprilie, Majestatea Sa Margareta a deschis Forumul Economic România-Iordania, la care participă reprezentanți ai 60 de companii românești și ai 75 de companii iordaniene. Este cea mai mare întâlnire economică dintre România și Regatul Hașemit al Iordaniei organizată în ultimii ani. Forumul se va desfășura în zilele de 16 și 17 aprilie.

La deschiderea forumului au luat parte dl Muhannad Shehadeh, ministru de Stat pentru Investiții al Guvernului Iordaniei, și dl Mussa Maaytah, ministrul Afacerilor Politice și Parlamentare al Guvernului Iordaniei. Discursul introductiv al lucrărilor forumului a fost făcut de ambasadorul României la Amman, ES dl Nicolae Comănescu.

În continuarea vizitei, Majestatea Sa Margareta s-a întâlnit cu Excelența Sa dl Faisal Al-Fayez, președintele Senatului Iordaniei. Majestatea Sa și Principele Radu au fost întâmpinați la intrarea în senat de către președintele și vicepreședintele Camerei Superioare a Parlamentului Regatului Hașemit al Iordaniei.

La întâlnire au luat parte membri ai Senatului Iordaniei și ai Senatului României, precum și ambasadorul României la Amman.

Majestatea Sa și Principele Radu au participat apoi la un prânz oferit de Ambasada României, în prezența unor membri ai Guvernului Iordaniei și ai Curții Regale Hașemite.

Marți, 17 aprilie 2018, lucrările forumului economic au continuat. Delegația oamenilor de afaceri români a vizitat în cursul dimineții companii private iordaniene și unități industriale. În partea a doua a zilei, delegația română s-a întâlnit din nou cu membrii Camerelor de Comerț ale Iordaniei, în prezența ASR Principelui Radu.

Oamenii de afaceri români au avut convorbiri, pe parcursul lucărilor forumului, cu reprezentanții Camerei de Industrie a Iordaniei, ai Camerei de Comerț Amman, ai Camerei de Industrie Amman, ai Asociației Economice Europa-Iordania și ai Asociației Iordaniene de Afaceri.

Tot marți, Principele Radu s-a întâlnit cu ministrul Industriei și Comerțului, Excelența Sa dl Yarub Qudah. La întâlnire a luat parte Excelența Sa dl ambasador al României. Alteța Sa Regală și ministrul iordanian au discutat modalitățile practice de a continua dialogul pe teme de investiții și comerț între cele două țări și de a sprijini oamenii de afaceri români în implementarea proiectelor lor economice în Regatul Hașemit al Iordaniei.

Miercuri, 18 aprilie 2018, Majestatea Sa și Alteța Sa Regală au fost oaspeții Majestății Sale Regelui Abdullah al II-lea la Palatul Regal din Amman.

În cursul zilei de miercuri, delegația de oameni de afaceri români a continuat seria întâlnirilor bilaterale cu reprezentanți ai companiilor și organizațiilor economice din Iordania.

Joi, 19 aprilie 2018, în ultima zi a vizitei în Regatul Hașemit al Iordaniei, Majestatea Sa și Principele Radu s-au întâlnit cu un grup de studenți din universitățile iordaniene, în prezența ministrului Învățământului Superior, profesorul Adel Tweissi. Întâlnirea a avut loc la sediul Societății Regale de Științe și a avut drept scop un schimb de experiență între organizațiile română și iordaniană ale Duke of Edinburgh International Award, ambele aflate sub patronaj regal: organizația din România este sub patronajul Majestății Sale, iar cea din Iordania sub patronajul Alteței Sale Regale Principele El Hassan.

În cursul zilei de joi, Majestatea Sa Margareta și Principele Radu s-au întâlnit cu Altețele Lor Regale Principele El Hassan și Principesa Sarvath ai Iordaniei. Ambele întâlniri de joi, 19 aprilie, au avut loc în prezența ambasadorului României în Iordania.