Vizită regală în Finlanda, iunie 2024

17 iun. 2024

În zilele de 16-21 iunie 2024, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu se află într-o vizită în Republica Finlanda.

Este a șaptea călătorie externă a Familiei Regale din anul 2024, după vizita Principesei Sofia în Polonia (februarie), misiunea economică a Principelui Radu în Republica Moldova (februarie), vizita Principesei Maria în Anglia (martie), vizita Custodelui Coroanei în Regatul Belgiei (martie), vizita Principelui Radu în Franța (aprilie) și vizita Custodelui Coroanei în Marele Ducat al Luxemburgului (mai).

Este, de asemenea, a treia vizită oficială a Familiei Regale române în Finlanda, din ultimii douăzeci de ani, după vizita din septembrie 2003 și cea din decembrie 2006.

În după-amiaza zilei de duminică, 16 iunie, Custodele Coroanei și Principele Consort au fost întâmpinați la Aeroportul din Helsinki de către Excelența Sa doamna Maria Ligor, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Finlanda, de domnul Adrian Ligor, director în Ministerul Afacerilor Externe al României, alături de diplomați ai ambasadei. HISTOIRES ROYALES

Luni, 17 iunie 2024, la Palatul Guvernului din Helsinki, Custodele Coroanei și Principele Radu s-au întâlnit cu ministrul Afacerilor Europene, domnul Anders Adlercreutz. La întâlnire, care a avut loc în istoricul salon Banquet Hall, au fost prezenți ES dna Maria Ligor, ambasadorul României, dr. Jonathan Eyal, membru al Consiliului Regal, alături de dl Andreas Elfving și dra Crista Gronroos, consilieri speciali ai ministrului. AGERPRES

În aceeași zi, Majestatea Sa și Alteța Sa Regală au vizitat Centrul European de Excelență pentru Combaterea Amenințărilor Hibride din Helsinki, unde au fost întâmpinați de doamna Teija Tiilikainen, directorul Centrului. Au fost prezenți ambasadorul României la Helsinki, dr. Jonathan Eyal, gl-bg Iulian Daniliuc, domnul Traian Sârcă, precum și domnul Tapio Pyysalo, șeful Departamentului Relații Internaționale, domnul Lucjan Kubica, director adjunct al Departamentului Cercetare Analiză și domnul Miroslav Sazdovski, senior analyst.

În după-amiaza de luni, 17 iunie, Custodele Coroanei și Principele Radu au vizitat Paza de Coastă și au urcat la bordul vasului de patrulare Turva. Majestatea Sa a fost întâmpinată de generalul-maior Matti Sarasmaa, șeful Diviziei de Frontieră și Pază de Coastă (Division Border and Cost Guard), alături de ofițeri de la Districtul Pazei de Coastă din Golful Finlandei. Au fost prezenți ambasadorul României la Helsinki, dr. Jonathan Eyal, gl.-bg. Iulian Daniliuc și domnul Traian Sârcă.

Ziua de 17 iunie s-a încheiat la Ambasada României din Helsinki, unde oaspeții regali au participat la o recepție oferită de ES doamna Maria Ligor și de domnul Adrian Ligor, în cursul serii. A rostit un cuvânt de bun-venit ambasadorul României.

A fost vernisată expoziția AGERPRES dedicată rolului Familiei Regale în aderarea României la NATO și Uniunea Europeană. Expoziția, prezentată de doamna Claudia Nicolae, directorul general AGERPRES, cuprinde mărturii fotografice de la vizitele externe ale Familiei Regale din ultimii douăzeci de ani. De asemenea, a susținut un recital Cvartetul Bålder, condus de muzicianul basarabean Vadim Grumeză.

La eveniment a luat parte un mare număr de ambasadori străini acreditați în Finlanda, alături de membri ai comunității românești, stabiliți la Helsinki.

La Aeroportul Internațional Helsinki

La Guvernul Finlandei

La Centrul European de Excelență pentru Combaterea Amenințărilor Hibride

La bordul Vasului de patrulare Turva

La Ambasada României la Helsinki