Vizită regală în Danemarca, 26 aprilie 2019

26 apr. 2019

Vineri, 26 aprilie 2019, în cursul serii, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, și ASR Principele Radu au sosit la Copenhaga, unde au început sâmbătă, 27 aprilie, o vizită cu caracter public în Regatul Danemarcei. Vizita va dura patru zile.

Este a cincea vizită externă a Familiei Regale a României în anul 2019, după vizita Principelui Radu la Istanbul (februarie), vizita Principesei Maria la Bruxelles (februarie), vizita Principelui Radu în Azerbaidjan (martie) și vizita Custodelui Coroanei în Franța (aprilie).

Totodată, este a opta vizită efectuată de Familia Regală în țări din Uniunea Europeană, cu ocazia exercitării, de către România, pentru prima oară, a președinției Consiliului UE. În mai 2018, Majestatea Sa Custodele Coroanei a vizitat Spania, în septembrie 2018, Principesa Maria a vizitat Germania și Principele Radu a vizitat Portugalia, apoi Custodele Coroanei și Principele Radu au vizitat în luna octombrie 2018 Franța, în luna noiembrie 2018 Croația, iar în luna decembrie 2018 Marea Britanie. În luna aprilie 2019, Majestatea Sa Margareta a făcut o vizită oficială în Franța.

La aeroportul din Copenhaga, Custodele Coroanei și Principele Radu au fost întâmpinați de Excelența Sa dl Alexandru Grădinar, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Danemarcei, alături de diplomați ai ambasadei și de reprezentanți ai Casei Majestății Sale Custodele Coroanei.

Sâmbătă, 27 aprilie, Majestatea Sa Margareta și ASR Principele Consort au fost primiți la Castelul Fredensborg de către Majestatea Sa Regina Margareta a II-a a Danemarcei. Întâlnirea cuplului regal român cu suverana daneză a avut un caracter privat.

În seara de sâmbătă, 27 aprilie 2019, înainte de miezului nopții, Majestatea Sa Margareta și ASR Principele Radu au sosit la Biserica Ortodoxă Română din Copenhaga.

Alături de cuplul regal s-au aflat ES dl Alexandru Grădinar, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Danemarcei, diplomați ai ambasadei, precum și reprezentanți ai Casei Majestății Sale Custodele Coroanei.

Sfânta slujbă a Învierii a fost oficiată de Preasfinția Sa Episcopul Macarie al Europei de Nord, alături de un sobor de preoți ortodocși români din Danemarca.

În a treia zi a vizitei la Copenhaga, luni, 29 aprilie, Majestatea Sa și Principele Radu au vizitat Comitetul Olimpic al Danemarcei, unde s-au întâlnit cu domnul Niels Nygaard, președintele Comitetului Danez Olimpic și cu Morten Mølholm Hansen, secretarul general al organizației. Au mai fost prezenți Rasmus Lyhne Ibsen, din departamentul de relații publice, și Astrid Anine Kristensen, asistent executiv.

A avut loc un amplu dialog privitor la proiectele Comitetelor Naționale Olimpice danez și român, îndeosebi despre finanțarea activităților, schema organizatorică a organizației și a federațiilor sportive naționale, precum și inițiativele pentru descoperirea tinerelor talente din toate comunitățile țării.

În aceeași zi, Majestatea Sa Margareta a vizitat Crucea Roșie Daneză și s-a întâlnit cu Anne Lerche Nordlund, vicepreședinte al organizației naționale. Majestatea Sa a dorit să discute despre posibile proiecte comune, despre recrutarea voluntarilor Crucii Roșii (Danemarca are 34 000 de voluntari la o populație de 5.5 milioane de locuitori), combaterea singurătății, educația tinerilor și atragerea la voluntariat a tuturor vârstelor.

Luni după-amiază, la Palatul Amalienborg din Capitală, Majestatea Sa Margareta și ASR Principele Consort au fost musafirii Altețelor Lor Regale Principele Moștenitor Frederik și Principesa Moștenitoare Mary ai Danemarcei.

Marți, 30 aprilie, Alteța Sa Regală Principele Radu s-a întâlnit cu dl John Petersson, președintele Comitetului Paralimpic Danez. Întâlnirea a avut loc în prezența ambasadoruluI României. Discuția a fost purtată pe tema proiectelor comune ale celor două organizații naționale paralimpice, română și daneză, și în jurul modalităților specifice fiecăreia dintre țări pentru a consolida și diversifica activitatea sportivă a persoanelor cu dizabilități.

În după-amiaza zilei de marți, cuplul regal român a vizitat Colegiul Regal Danez de Apărare, instituție vizitată de Familia Regală și în anul 2002, în cursul vizitei Regelui Mihai I la Copenhaga.

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu s-au întâlnit cu contraamiralul Henrik Ryberg, comandant al Colegiului Regal Danez de Apărare, și cu dl Ole Kværnø, decan al colegiului.

A fost purtat un amplu dialog referitor la structura de învățământ militar în Danemarca și schimbările recente în abordarea programului de educație pentru diversele grade din forțele armate daneze. De asemenea, Majestatea Sa și comandantul militar danez au discutat despre actualele perspective ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord și felul în care evoluează realitățile legate de securitatea națională.

În încheierea vizitei în Regatul Danemarcei, Majestatea Sa Margareta și ASR Principele Radu au luat parte, la Reședința României, la o recepție oferită în onoarea lor de ambasadorul României la Copenhaga, ES dl Alexandru Grădinar. Au luat parte reprezentanți ai Corpului Diplomatic, ai mediului de afaceri danez, ai societății civile și personalități din comunitatea românească din Danemarca.