Principele Radu în Republica Moldova, mai 2017

08 mai 2017

Vineri, 5 mai 2017, Alteța Sa Regală Principele Radu a vizitat municipiul Chișinău, unde s-a întâlnit cu Excelența Sa dl Andrian Candu, președintele Parlamentului Republicii Moldova. Au fost discutate viitoarele proiecte prin care Familia Regală va sprijini pașii Moldovei spre Uniunea Europeană, precum și cooperarea pentru dezvoltarea și consolidarea comunităților locale din Republica Moldova.

În continuare, Principele Radu a fost musafirul Comitetului Național Olimpic și Sportiv al Republicii Moldova, unde s-a întâlnit cu un mare număr de sportivi olimpici și cu ziariști sportivi. Au fost prezente personalități de toate vârstele. A fost prima oară când un membru al Familiei Regale s-a întâlnit cu Comitetul Național Olimpic al Moldovei. În respect pentru tradițiile și legăturile dintre sportul național și Familia Regală, Principele Radu a transmis sportivilor moldoveni dorința Familiei Regale de a sprijini public activitățile sportive ale Republicii Moldova.

Ziua de vineri s-a încheiat cu o nouă vizită la Primăria Municipiului Chișinău, unde Principele Radu s-a reîntâlnit cu primarul, dl Dorin Chirtoacă. Au fost discutate teme legate de investițiile europene și românești în capitala Republicii Moldova, precum și teme legate de educație școlară și universitară.

Sâmbătă, 6 mai, la primăria comunei Ocolina din raionul Soroca, Principele Radu a fost întâmpinat cu pâine și sare de locuitori ai comunei și s-a întâlnit cu primarul Ocolinei, cu reprezentanți ai autorităților raionale, guvernamentale și ai autorităților din România.

În comună, Principele Radu a vizitat grădinița de copii, care a beneficiat de un important sprijin financiar oferit de Guvernul României, alături de alte 900 de școli, grădinițe și licee din Republica Moldova, renovate și modernizate cu fonduri românești.

Principele Radu a fost apoi musafirul satului Țepilova, unde a reprezentat pe Custodele Coroanei române la inaugurarea bustului în bronz al RegeluI Ferdinand I. Principele a fost întâmpinat de sute de locuitori și de reprezentanți ai unor organizații civice. Alteța Sa Regală a dezvelit bustul, alături de primarul comunei. A avut loc o slujbă religioasă, iar reprezentanții instituțiilor de stat au luat cuvântul, omagiind personalitatea Regelui Ferdinand Întregitorul și sacrificiul strămoșilor tuturor celor prezenți, în timpul Primului Război Mondial.

După reconstituirea monumentelor Regelui Ferdinand I din localitățile basarabene Nisporeni, Ialoveni și Țepilova Mare, alte două busturi ale regelui întregitor de țară vor fi așezate la locul lor, în localitățile rurale Rezina și Varnița, în partea de est a țării.

O parte a gazdelor și a personalităților care au venit la ceremoniile de astăzi vor fi prezente la Garden Party, la Palatul Elisabeta, cu ocazia sărbătorii naționale de 10 Mai.

După 80 de ani de la ridicarea, în anul 1937, în satul Țepilova din raionul Soroca, a bustului în bronz al Regelui Ferdinand I al României, monumentul a fost dezvelit astăzi.

Lucrarea a fost realizată conform unui proiect avizat de Ministerul Culturii, iar Guvernul Republicii Moldova a votat această hotărâre în plen, în luna decembrie a anului trecut.

Bustul în bronz al Regelui Ferdinand Întregitorul a fost așezat în piața din fața căminului cultural al satului Țepilova, iar cheltuielile pentru lucrările de proiectare, reconstituire și edificare a bustului provin din donații și sponsorizări.

Restaurarea postamentului și reconstituirea bustului s-a făcut pe baza fotografiilor istorice. Monumentul a fost evacuat și distrus pe vremea sovietică.