Vizita Principelui Radu in Japonia, 2003

07 mai 2003

Biroul Reprezentantului Special al Guvernului pentru Integrare, Cooperare si Dezvoltare Durabila
Palatul Elisabeta

Buletin de presa – 7 mai 2003
Vizita Principelui Radu in Japonia

Intalniri cu membri ai Guvernului si ai Camerei Reprezentantilor (Dieta japoneza)

Principele Radu s-a intalnit cu doamna Atsuko Toyama, ministrul educatiei, culturii, sportului, stiintei si tehnologiei. Reprezentantul Special si ministrul japonez au discutat despre cooperarea culturala dintre cele doua tari, in contextual celor o suta de ani (impliniti in 2002) de relatii diplomatice intre Japonia si Romania.
Reprezentantul Special s-a intalnit cu urmatorii membri ai Camerei Reprezentantilor ai Dietei japoneze: domnul Tsutomu Hata, fost prim-ministru, domnul Hakuo Yanagisawa, fost ministru, actualul presedinte al Ligii de prietenie Romania-Japonia si cu domnul Shigeo Uetake, membru al Comisiei de Politica Externa.

In prezenta ambasadorului Romaniei la Tokio, ES domnul Ioan Pascu, Alteta Sa a avut intalniri cu Dna Shinako Tsuchiya, secretar parlamentar pentru afaceri externe, cu domnul Hiroshi Tsukamoto, presedintele Japan International Trade Organization, cu domnul Kunihiro Ashida, presedintele Comitetului Economic Japonia-Romania si cu analistul politic profesor Shigeo Mutsushika.

Principele Radu a sustinut, la universitatea Waseda din Yokohama, conferinta Romania: Diplomatie si Securitate Nationala. Reprezentantul Special a avut o intrevedere cu profesorul Yoshiaki Fukazawa, decan pentru Afaceri Academice al Universitatii.

Alteta Sa a fost oaspetele Academiei de Aparare Nationala a Japoniei, din orasul Yokosuka, unde a fost primit de presedintele Academiei, dl Masashi Nishihara, si de conducerea academiei. De asemenea, Reprezentantul Special s-a intalnit cu cei cinci studenti romani ai academiei (2 ofiteri si 3 cadeti).
Principele Radu a vizitat Liceul Takanawadai din Tokio, cu 1700 de elevi, participand la orele de matematica, limbi straine si sport. De asemenea, Reprezentantului Special i s-au prezentat dotarile electronice si echipamentele de laborator ale liceului

Principele Radu a vizitat Primaria Metropolitana Tokio (12 milioane de locuitori) si a luat parte la un dineu cu un numar de 12 oameni de afaceri, membri ai Societatii Japonia-Romania.

Principele Radu a fost primit de primarul orasului Yokohama (al doilea oras al Japoniei dupa Tokio), dl Hiroshi Nakada, si a vizitat portul Minato Mirai al orasului Yokohama.

Reprezentantul Special a vizitat compania Dai Nippon Prtinting House, una din cele mai mari companii de publicitate, tipografie si comunicatii din Japonia, cu o cifra de afaceri de 10 miliarde de dolari SUA si zece mii de angajati.

Principele Radu a vizitat Centrul de Pregatire Hiroo al Japan Overseas Co-operation Volunteers, unde a fost primit de conducerea Centrului. Reprezentantul Special s-a intalnit cu cei 7 voluntari care vor lucra in Romania in domeniul sportului, ocrotirii copiilor si invatamantului.

Principele Radu a dat, la Tokio, un interviu marelui cotidian Mainichi, s-a intalnit cu comunitatea romaneasca din orasul Nagoya si cu membrii Asociatiei de Prietenie Yokohama-Constanta.
Alteta Sa a participat la o receptie organizata de Ambasada Romaniei la Tokio, la care au fost invitati reprezentanti ai Guvernului si Dietei, ai societatii civile si ai mediului universitar, ai comunitatii romanesti si ai presei.