Vizita la Targu Mures si Bistrita (14-15 aprilie)

16 apr. 2003

Biroul Reprezentantului Special al Guvernului pentru Integrare, Cooperare si Dezvoltare Durabila
Palatul Elisabeta

Buletin de presa16 aprilie 2003
Vizita la Targu Mures si Bistrita

Targu Mures, 14 aprilie

La inceputul vizitei in capitala judetului Mures, Reprezentantul Special s-a intalnit cu subprefectul judetului, Burkhardt Arpad, vicepresedintele Consiliului Judetean, Emil Groza si primarul municipiului Targu Mures, la sediul prefecturii muresene.

La sediul Camerei de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Mures, presedintele Camerei, Vasile Pop, prim-vicepresedintele Victor Manolache, presedintele Patronatului judetului Mures si numerosi oameni de afaceri si intreprinzatori particulari au tinut sa fie prezenti la intalnirea cu Principele Radu. Ungaria, Germania, Turcia, Italia, Austria si Elvetia au fost tarile identiuficate a fi interesante din punct de vedere al relatiilor de afaceri in proiectele targu-muresenilor, Reprezentantul Special aratandu-si disponibilitatea in a ajuta orice demers al localnicilor pe directiile respective.

La Universitatea ”Petru Maior”, dupa o scurta intalnire cu rectorul Vasile Boros si cativa decani ai Universitatii, Principele Radu a fost invitat in Aula Magna pentru o intalnire cu studentii si aproape cu intreg corpul profesoral, in prezenta presei.

Un gest cultural iesit din comun a avut loc in centrul municipiului, la libraria ”Romulus Guga”, la el participand mai multe zeci de copii, pentru care sala librariei s-a dovedit neincapatoare. AS Principele Radu a lansat cartea de povesti pentru copii ”Kildine”, scrisa de Regina Maria, si tradusa de Alteta Sa.

Cea mai importanta investitie din judetul Mures este cea facuta la ”Azomures” de catre o companie turceasca, reprezentata de Yetkin Erman. Directorul General adjunct Ioan Soleriu a fost responsabil cu explicatiile tehnice. AS Principele Radu a avut mai intai o intalnire cu cei doi, in care au fost explicate toate etapele investitiei, cresterile pe care acestea le -au determinat cantitativ, calitativ si ca eficienta si au fost aratate cateva mostre de produse pe care ”Azomures” le scoate astazi pe piata.

Un punct deosebit de interesant s-a consumat la Spitalul Judetean Mures, mai precui intr-un spatiu adiacent, organizat precum un spital de campanie. Este vorba de punctul de interventie de urgenta – SMURD, al carui mentor este medicul palestinian Raed Arafat. Acest serviciu de asistenta medicala de urgenta opereaza impreuna cu unitatile de pompieri din judet, pentru a
spori eficacitatea si promptitudinea interventiei.

In incheierea vizitei la Targu Mures, AS Principele Radu a vizitat unitatea de pompieri.

Bistrita – 15 aprilie 2003

AS Principele Radu a fost intampinat la sosirea in municipiul Bistrita de catre Primarul Vasile Moldovan, presedintele Consiliului Judetean Gheorghe Marinescu si subprefectul Ioan Pop.

AS Principele a avut un dialog despre Uniunea Europeana cu copii scolii generale Lucian Blaga, stransi in numar de peste o suta in amfiteatrul cladirii. Au fost atinse subiecte mereu prezente in mass-media, despre care copii au dovedit ca au bune cunostiinte, Reprezentantul Special dand intalnirii un caracter interactiv care a solicitat o consistenta participare din partea copiilor.

Reprezentantul Special a avut o intalnire la Camera de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Bistrita Nasaud. Reprezentantul Special a descris misiunea oficiala in care s-a angajat in ultimele sase luni si a aratat modalitatile in care poate sustine oamenii de afaceri din acest judet.

Principele Radu a tinut un seminar in fata studentilor Colegiului Universitar ”Babes-Bolyai” Bistrita. Un foarte interesant dialog a fost purtat intre cele doua parti – s-a vorbit despre Romania si integrarea reala in randul tarilor Europei, despre geopolitica si diplomatie, despre Vechea si Noua Europa etc.

Reprezentantul Special a vizitat la Bistrita fabrica ”Cristiro”, un loc in care muncesc peste 1000 de oameni, profesionisti, si de unde pleaca la export 97% din productia fabricii.

Principele Radu a lansat la Casa Cartii ”Nicolae Steinhardt” din Bistrita volumul ”Kildine” de Regina Maria a Romaniei.

La Primaria municipiului Bistrita, Reprezentantul Special s-a intalnit cu primarul municipiului si cu consulul german de la Sibiu, Reinhold Neukotter. Intalnirea AS Principelui cu consulul german si primarul a avut cel putin un rezultat imediat, in cadrul discutiilor nascandu-se ideea infiintarii unui centru informatic pentru copii (Kinder Internet), care sa fie realizat cu sprijin german.

Ultimul punct al prezentei Reprezentantului Special al Guvernului in burgul transilvan a fost vizitarea Brigazii 81 motorizata. Aceasta brigada a armatei romane este probabil cea mai solicitata pentru misiuni externe, fie ca ele sunt de razboi, umanitare sau de mentinere a pacii. Dupa o prezentare a realizarilor si structurii Brigazii 81 motorizate, delegatia s-a deplasat in corpul de unitate infanterie, pentru o intalnire cu ofiterii acestei unitati, iar in final facut o trecere in revista a tuturor armelor si echipamentelor folosite de militarii romani in misiunile lor externe.