Vizită la Londra și Canterbury, februarie 2017
Alteța Sa Regală Principele Radu a făcut o vizită la Londra și la Canterbury, în zilele de 6-9 februarie. Este prima vizită externă a Familiei Regale în anul 2017.
În anul 2016, Familia Regală a efectuat 13 vizite cu caracter public în Suedia, Elveția, Turcia, Republica Moldova, Belgia, Germania, Bulgaria și Marea Britanie. Cea mai recentă vizită la Londra a fost cea a Principesei Moștenitoare și a Principelui Radu în zilele de 12-15 iulie 2016.
În dimineața de luni, Alteța Sa Regală a mers în orașul Canterbury din Anglia, unde este situată Universitatea Kent. Acolo, Principele Radu s-a întâlnit cu studenți și profesori de la Școala de Științe Fizice, de la Kent Business School și de la Facultatea de Științe Politice. Principele a întâlnit, de asemenea, pe președintele Universității Kent, doamna vice-cancelar profesor Julia Goodfellow. La vizita de la universitate a luat parte dl Andrian Candu, președintele Parlamentului Republicii Moldova. Principele Radu a discutat cu gazdele despre aportul studenților români și moldoveni la activitatea de studii și cea de cercetare din eminenta universitate britanică. A fost a treia vizită a Principelui Radu la Universitatea Kent. În 2007 la Canterbury și în 2008 la Bruxelles, Alteța Sa Regală a prezentat studenților prelegeri despre dezvoltarea postdecembristă a României.
În după-amiaza zilei de 6 februarie 2017, Principele Radu a vizitat Fundația Invictus, al cărei patron regal este Alteța Sa Regală Principele Harry. Acolo, Principele s-a întâlnit cu Sir Keith Mills, președintele fundației și cu membri ai conducerii organizației. A fost evocată prezența militarilor Invictus Romania la jocurile mondiale de la Toronto din septembrie 2017 și posibilitățile de cooperare dintre cele două organizații. Au luat parte la întâlnire ES dl Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra, și dl Andrian Candu, președintele Parlamentului Republicii Moldova.
În dimineața de marți, 7 februarie 2017, Principele Radu a fost oaspetele Colegiului Regal de Apărare, fondat în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei în anul 1927. După acest model a fost creat, în România, în anul 1993, Colegiul Național de Apărare. Alteța Sa Regală s-a întâlnit cu Sir Tom Phillips, comandantul colegiului, a participat la prelegerea colegiului din această dimineață, consacrată analizei violenței pe continentul african, și a luat prânzul în compania profesorilor și cursanților.
În după-amiaza de marți, Principele Radu s-a întâlnit la Mansion House, cu Lordul Primar al Londrei, Andrew Parmley. La întâlnire a fost prezent dl Andrian Candu, președintele Parlamentului Republicii Moldova. Lordul Primar a purtat o discuție cu invitații săi privind mediul de afaceri din Londra și posibilitățile de investiții și cooperare cu România și Republica Moldova.
Întâlnirile dintre Familia Regală a României și Lordul Primar al Londrei au început în anul 1874, când Principele Carol I și Principesa Elisabeta au fost oaspeții Lordului Primar la Guildhall. Regele Carol I a fost din nou oaspete de onoare la Guildhall, la invitația Lordului Primar al Londrei în anul 1892. Regele Ferdinand și Regina Maria s-au întâlnit cu Lordul Primar al Londrei în anul 1924, iar Regele Carol al II-lea în anul 1938. Regele Mihai s-a întâlnit cu Lorzii Primari ai Londrei în anul 1938, 2011 și 2012. Principesa Moștenitoare Margareta a fost oaspetele de onoare al Guildhall și al Lordului Primar în anii 2013 și 2015.
În încheierea zilei de 7 februarie, Alteța Sa Regală s-a reîntâlnit cu reprezentanți ai Universității Kent, cu care a avut discuții preliminare pentru crearea unui proiect legat de accesul tinerilor merituoși din România și din Republica Moldova la studii de înaltă specialitate în Marea Britanie.
Cu ocazia vizitei la Londra, Alteța Sa Regală a avut o întâlnire la Palatul Buckingham cu Altețele Lor Regale Principele Edward, Conte de Wessex, și Contesa de Wessex. Întâlnirea a avut un caracter privat.
În Marea Britanie, Comitetul Național Paralimpic este sub înaltul patronaj al ASR Principelui Edward, iar în România, Comitetul Național Paralimpic are înaltul patronaj al Principelui Radu.
De asemenea, Contele și Contesa de Wessex sunt puternic implicați în activitatea din Marea Britanie și cea internațională a Duke of Edinburgh Award, o organizație stabilită în mai bine de 140 de țări, care se ocupă de educația tinerilor și de dezvoltarea lor fizică și intelectuală. Organizația The Duke of Edinburgh’s International Award Romania este sub patronajul regal al Principesei Moștenitoare Margareta.