Vizita in Radauti si Campulung Moldovenesc

19 mart. 2008

Miercuri, 19 martie 2008, in cadrul programului Orasele Romaniei, destinat dezvoltarii relatiilor europene ale asezarilor romanesti urbane, Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei, Reprezentant Special al Guvernului, a efectuat o vizita de lucru in municipiile Radauti si Campulung Moldovenesc.

Alteta Sa Regala a vizitat Colegiul National Eudoxiu Hurmuzachi din Radauti, unde, dupa o scurta vizita a salilor de clasa si a laboratoarelor liceului, s-a intalnit cu reprezentantii elevilor si cu o parte a profesorilor, cu care a vorbit despre leadership, despre valorile promovate de Casa Regala si despre perspectivele Romaniei in viitorul apropiat. Alteta Sa Regala le-a vorbit elevilor si profesorilor prezenti la intalnire despre proiectele Biroului Reprezentantului Special al Guvernului, despre viziunea Familiei Regale pentru urmatorii 30 de ani si despre locul si rolul institutiilor in societatea contemporana.

/ / /

In continuare, la primaria municipiului Radauti, Reprezentantul Special al Guvernului Romaniei a fost primit de primarul Mihai Frunza si de consilierii locali. La intalnire au mai participat oameni de afaceri, functionari ai primariei si reprezentanti ai mass media. Principele Radu a purtat un dialog cu reprezentantii comunitatii despre perspectivele de dezvoltare economica, educationala si sociala ale orasului, precum si despre viziunea de 30 de ani a Casei Regale si posibilitatile Biroului Reprezentantului Special al Guvernului de a sprijini dezvoltarea locala a Romaniei. Principele Radu le-a propus autoritatilor locale din municipiul Radauti sa viziteze Palatul Elisabeta in toamna acestui an, pentru a continua astfel dialogul inceput la primarie. Propunerea Principelui Radu a fost acceptata cu bucurie de cei prezenti la intalnire.

Insotit de primarul municipiului Radauti, Principele Radu a vizitat Catedrala Ortodoxa din Radauti unde s-a intalnit cu parintele protopop Nicolae Vartea. In continuare, Alteta Sa Regala a vizitat galeria de arta din Radauti si muzeul etnografic Samuil si Eugenia Ionet, unde, insotit de directorul institutiei, cunoscutul artist plastic Traian Postolache, a facut un tur al salilor muzeului care gazduieste o colectie impresionanta de arta bucovineana.

/ / /

In finalul vizitei la Radauti, Principele Radu a vizitat Manastirea Bogdana, ctitorita in anul 1359 de catre Bogdan I si considerata a fi cea mai veche manastire de piatra din Moldova.

In cea de-a doua parte a zilei, Principele Radu a vizitat municipiul Campulung Moldovenesc. Vizita a debutat cu o conferinta pe teme de leadership, sustinuta de Alteta Sa Regala in fata a peste 400 de elevi si cadre didactice de la liceul militar Stefan cel Mare. Principele Radu le-a vorbit elevilor liceului militar despre un alt fel de leadership existent in prezent, despre virtuti si valori ale lumii actuale, despre ierarhie si disciplina, precum si despre relatia dintre mediul militar si cel civil. In continuare, insotit de comandantul unitatii, colonelul Ionel Moisa, Principele Radu a vizitat biblioteca, laboratoarele si capela liceului militar Stefan cel Mare.

La sala de consiliu a primariei, Alteta Sa Regala a fost intampinata de domnul primar Gabriel Constantin Serban, de consilierii locali si de un mare numar de oameni de afaceri si functionari ai primariei. Discutia s-a axat pe proiectele de dezvoltare ale comunitatii locale, precum si pe identificarea modurilor practice in care Biroul Reprezentantului Special al Guvernului poate sprijini aceste initiative. Principele Radu i-a invitat pe cei prezenti la intalnire sa viziteze Palatul Elisabeta, in toamna acestui an, pentru continuarea dialogului inceput la primarie.

/ /

Impreuna cu primarul municipiului, Principele Radu a vizitat Colegiul National Dragos Voda, unde s-a intalnit cu elevii si profesorii liceului. Alteta Sa Regala le-a vorbit tinerilor despre viziunea Casei Regale a Romaniei si valorile pe care aceasta le promoveaza.

Principele Radu a vizitat Muzeul Arta Lemnului din Campulung Moldovenesc, precum si muzeul etnografic Ioan Tugui, cunoscut pe plan national si international drept muzeul lingurilor de lemn, datorita colectiei de aproximativ 5200 de linguri stranse in decursul a peste 30 de ani de catre profesorul Ioan Tugui.