Vizita in Belgia

05 dec. 2002

Palatul Elisabeta, 5 decembrie 2002
Biroul Reprezentantului Special al Guvernului pentru Integrare, Cooperare si Dezvoltare Durabila

Luni, 2 decembrie 2002, Reprezentantul Special al Guvernului si-a inceput vizita in Regatul Belgiei. La ora 18, AS Principele Radu a participat la receptia organizata cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei de catre Misiunea Romaniei la NATO. Cu acest prilej, Reprezentantul Special al Guvernului s-a intalnit cu ambasadorii Romaniei la Bruxelles, cu ofiteri ai armatei romane, precum si cu inalti ofiteri reprezentanti ai tuturor statelor aliate.

In dupa-amiaza zilei de marti, 3 decembrie, AS Principele Radu s-a intalnit cu dl Georges Jacobs, presedintele asociatiei Patrons Europeens, director general al Union Chimique Belge. Intalnirea a fost fructuoasa, tema principala fiind posibilitatea de interconectare a spatiului romanesc cu cel european, in special in ceea ce priveste intreprinderile mici si mijlocii, dar si luarea in considerare a unui areal economic mai extins, in general.

La ora 19 a aceleiasi zile, Reprezentantul Special a fost prezent la sediul ambasadei bilaterale din Bruxelles, pentru o intalnire cu diplomatii ambasadei.

In cursul dupa-amiezii de miercuri 4 decembrie, AS Principele Radu s-a deplasat la Lille, in Franta, pentru o intalnire cu un caracter preponderent economic. In prezenta ASR Principesa Margareta a Romaniei, au participat peste cincizeci de oameni de afaceri si persoane publice din nordul Frantei, provenind din medii variate – industrie textila, industrie chimica, banci, intreprinderi mici si mijlocii, organizatii ecologice si umanitare. Intalnirea a debutat cu un discurs al Reprezentantului Special care a prezentat pe scurt situatia economica si politica actuala a Romaniei si a deschis astfel calea unei seri dedicate tarii noastre.

Alte trei puncte importante ale vizitei au fost marcate joi, 5 decembrie.

Astfel, la ora 10.00, AS Principele Radu, s-a intalnit la sediul Comisiei
Europene cu dna Soledad Blanco Mangudo, presedintele Departamentului de Cooperare cu Tarile Terte pentru protectia mediului si cu dna Anne Burrill, responsabilul pentru Romania in cadrul acestui departament. Principalele puncte de dialog au fost – stadiul negocierilor dintre Romania si Uniunea Europeana, modalitatile de implementare structurala a prevederilor asupra carora cele doua parti au cazut de acord deja in urma negocierilor, precum si posibilitatile de finantare a efortului de ecologizare intreprins in Romania, proces vazut ca o necesitate si nicidecum precum un lux.

La ora 13.00, Reprezentantul Special s-a intalnit in prezenta Ambasadorului Bogdan Mazuru, cu dl. David B. Collins, Director al Departamentului de Parteneriat si Cooperare din cadrul NATO. Relatia Romania – NATO dupa summit-ul de la Praga, riscurile asimetrice si contracararea cauzelor acestora, pozitia Rusiei in noul context international, situatia Turciei si proiectul ESDI – pilonul de securitate europeana, au fost doar cateva din subiectele abordate.

Cea de a treia intalnire a zilei a inceput la ora 16.00, la Sediul Bancii Degroof, unde AS Principele Radu de Hohenzollern-Veringen a fost invitat de catre dl Alain Philippson, Presedintele Consiliului de Administratie al bancii. Aceast moment s-a inscris in seria deschisa in noiembrie 2002 de intalnirile cu bancherii olandezi si continuata cu cei elvetieni si francezi, in vizita in curs de desfasurare.

Maine, vineri 6 decembrie, ASR Principesa Margareta si AS Principele Radu vor fi primiti la castelul Stuyvenberg de catre Majestatea Sa Regina Fabiola a belgienilor. Intalnirea va avea un caracter privat.

Maine seara, vineri 6 decembrie, Reprezentantul Special al Guvernului Roman a fost invitat de Generalul Joseph Ralston, Comandantul Suprem al Fortelor Aliate NATO pentru Europa la un dineu de gala ce se va desfasura la resedinta acestuia, in apropierea Bruxelles-ului. Inaintea dineului, cei doi vor avea o intalnire de o jumatate de ora.

Tot maine seara, la ora 20, va avea loc la hotelul Conrad din Bruxelles, gala anuala a Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, unde sunt asteptati 350 de invitati, sustinatori traditionali ai activitatilor caritative ale fundatiei. Vor participa Majestatile Lor Regele Mihai I si Regina Ana, ASR Principesa Margareta si AS Principele Radu. Familia Regala a Belgiei va fi reprezentata de Altetele Lor Regale Principesa Astrid si Principele Lorenz ai Belgiei. Fondurile vor fi destinate proiectelor fundatiei privind copiii Romaniei.