Virginia Zeani a trecut la cele veșnice

21 mart. 2023

Familia Regală a aflat cu mare tristețe vestea trecerii la Domnul a marii soprane Virginia Zeani. O legendă a scenei lirice mondiale, românca Virginia Zeani a fost unul dintre numele de referință ale muzicii de operă din secolul al XX-lea. Ea a fost dăruită de Dumnezeu cu un talent nepereche, a posedat cu desăvârșire profesia ei și a fost un model de spirit civic, patriotism și credință.

La începutul anilor 2000, Regina Ana a întâlnit-o pe Virginia Zeani în Statele Unite, în cadrul unui turneu de colectare de fonduri pentru Fundația Regală Margareta a României. Ulterior, când marea soprană a revenit în România, în anul 2011, Regele Mihai a învestit-o cu Decorația Regală Nihil Sine Deo, la Palatul Elisabeta. Cu acea ocazie, Virginia Zeani a prezentat Regelui Mihai pașaportul regal românesc cu care a plecat din țară și pe care l-a păstrat întreaga sa viață.

Virginia Zeani a fost distinsă, în absență, la Castelul Regal Peleș, în anul 2016, cu Ordinul Coroana României în grad de Comandor. În anii din urmă, ea a fost alături de Țară și Coroană doar cu gândul și cu sufletul, de departe. Intrată în legendă încă din timpul vieții, Virginia Zeani rămâne, de aici încolo, un pisc de neatins al artei românești din toate timpurile.

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei transmite condoleanțe și profunda sa compasiune familiei îndoliate!

©Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale, 2011