Suveranul Ordinului de Malta (2008-2017), In Memoriam

19 nov. 2021

Familia Regală a României a aflat cu tristețe vestea trecerii la cele veșnice a Suveranului Ordinului de Malta între anii 2008-2017, Fra’ Matthew Festing.

Robert Matthew Festing s-a născut în Anglia în anul 1949 și a absolvit Universitatea Cambridge cu o diplomă în Istorie Modernă. A devenit membru al Ordinului Suveran de Malta în anul 1977 și a depus jurământul religios în 1991. A fost șeful Ordinului în Anglia (1993-2008) și a condus misiuni umanitare în Kosovo, Serbia și Croația.

Regele Mihai I (în ianuari 2012) și Custodele Coroanei Margareta (în octombrie 2012) au făcut vizite oficiale la Ordinul Suveran de Malta, unde Principele și Marele Maestru Fra’ Matthew Festing a fost o gazdă desăvârșită, plină de compasiune, de erudiție și de recunoștință pentru profunda legătură în domeniul medical și umanitar dintre Ordinul de Malta și România.

Majestatea Sa Custodele Coroanei a trimis o scrisoare de condoleanțe suveranului Ordinului de Malta, Locotenent al Marelui Maestru Excelența Sa Fra’ Marco Luzzago.

Relaţiile diplomatice dintre România și Ordinul Suveran de Malta au fost stabilite în timpul domniei Regelui Carol al II-lea, în luna decembrie 1932. Regele Mihai I, Regina Ana și Custodele Coroanei Margareta au fost distinși, de-a lungul anilor, cu Marea Cruce a Ordinului.