Slovacia omagiază memoria soldaților români și a Regelui Mihai I

10 nov. 2021

Marți, 9 noiembrie 2021, Principele Radu, colonel (r) al Armatei Române, a participat în orașul Piešťany la o ceremonie militară la monumentul dedicat celor 15 soldați ai Armatei Regale Române căzuți în Al Doilea Război Mondial. Ceremonia a avut loc în prezența ambasadorului României la Bratislava, ES dl Călin Fabian, a primarului orașului Piešťany și a Lt. Col. Milan Kubizniak, director adjunct al Institutului de Istorie Militară. La eveniment au luat parte militari ai Ministerului Apărării Naționale din România și voluntari ai Asociației Invictus România. Alteța Sa Regală a depus o coroană de flori și a adresat un cuvânt de mulțumire Ministerului Apărării slovac și primăriei orașului-gazdă.

În continuare, Alteța Sa Regală a participat, în orașul Zvolen, la ceremonia militară din Cimitirul Militar Central al Armatei Regale Române. În cimitir își dorm somnul de veci 10 384 soldați români căzuți în Al Doilea Război Mondial. Ceremonia a fost organizată cu ocazia sărbătoririi centenarului nașterii Regelui Mihai I al României.

La ceremonie au fost prezenți dl Peter Kozak, secretarul general al Ministerului Apărării Naționale al Slovaciei, ES dl Călin Fabian, ambasadorul României la Bratislava, generalul-locotenent Lubomir Svoboda, locțiitorul Șefului Statului Major General al Armatei Slovaciei, vice-primarul orașului Zvolen și Col. Miloslav Čaplovič, director adjunct al Institutului de Istorie Militară. La eveniment au luat parte militari ai Ministerului Apărării Naționale din România și voluntari ai Asociației Invictus România, precum și militari ai Ministerului Apărării Naționale slovac.

Ceremonia a fost organizată la inițiativa Asociației Servare et Manere din Republica Slovacia. Principele Radu a răspuns invitației asociației și a președintelui ei, domnul Marek Sobola. Dl Sobola este, de asemenea, fondatorul Proiectului Internațional Arborele Păcii.

Ceremonia militară a început cu survolarea cimitirului de catre două aeronave ale Forțelor Armate Slovace. În numele Majestății Sale Custodele Coroanei, Principele Radu a depus o coroană de flori. Au fost intonate Imnul Republicii Slovace și Imnul Național al României.

Au luat cuvântul Alteța Sa Regală, ambasadorul României, secretarul general al MApN slovac, viceprimarul orașului Zvolen și dl Marek Sobola.

A fost acordată Medalia Memorială Arborele Păcii în clasă specială cu rubine Majestății Sale Margareta Custodele Coroanei și Alteței Sale Regale Principele Radu, ca expresie a recunoștinței slovace față de Familia Regală a României pentru sprijinul inițiativei Arborele Internațional al Păcii.

În chip simbolic, Principele Radu, alături de demnitarii slovaci și ambasadorul român, a plantat Arborele Păcii în Cimitirul Militar Central al Armatei Regale Române.

În continuare, Alteța Sa Regală a participat la un prânz oficial oferit de Primăria orașului Zvolen.

În aceeași zi, Principele Radu a participat la o ceremonie militară în comuna Trenčianska Teplá, Aici sunt înmormântați 15 soldați români căzuți în Al Doilea Război Mondial. La eveniment au participat ambasadorul României la Bratislava și primarul orașului, alături de militari români și de militari slovaci. Principele Radu și autoritățile române și slovace au depus coroane de flori.

În încheierea zilei de 9 noiembrie 2021, Alteța Sa Regală a fost oaspetele orașului Stará Turá, unde a participat la o ceremonie militară în cimitirul orășenesc. Aici sunt înmormântați 36 de soldați români căzuți în Al Doilea Război Mondial. La eveniment au participat ambasadorul României la Bratislava și primarul orașului, alături de militari români și slovaci. Au fost prezenți români din Slovacia și Austria. Alteța Sa Regală și autoritățile române și slovace au depus coroane de flori. La școala orășenească din Stará Turá, Principele Radu și ceilalți oaspeți români au fost invitați să viziteze sala în care a fost inaugurată o inscripție comemorativă, pe care sunt gravate toate numele soldaților români căzuți la Stará Turá, în anii 1944-1945, pomeniți în fiecare an în ziua de 8 aprilie. Principele a luat cuvântul în încheierea ceremoniei și a mulțumit comunității locale pentru păstrarea vie, cu atâta recunoștință și respect, a memoriei concetățenilor noștri care s-au jertfit pentru o Europă liberă și democratică.

Ceremonia de la Piešťany

Ceremonia de la Zvolen

Ceremonia de la Trenčianska Teplá

Ceremonia de la Stará Turá