Seminar economic la Palatul Elisabeta, iulie 2004

01 iul. 2004

Biroul Reprezentantului Special al Guvernului pentru Integrare, Cooperare si Dezvoltare Durabila Palatul Elisabeta

Joi 1 iulie a avut loc, la Palatul Elisabeta, in prezenta ASR Principesa Margareta si a AS Principelui Radu, deschiderea seminarului Institutului Regal de Management al Ospitalitatii, ce va continua in ziua de 2 iulie la Grand Plaza Hotel in Bucuresti.

Au fost prezenti Rudolf Reuland, directorul general al Ecole Hoteliere de Lausanne (EHL), Ray Iunius, director al Institutului de Tehnologie si Intreprindere al EHL, Yateendra Sinh, director la Lausanne Hospitality Consulting si Cris Micut, de la IRECSON, general-manager al Institutului Regal de Management al Ospitalitatii.

Au luat parte specialisti romani din domeniul turismului, hoteleriei,serviciilor, precum si ziaristi de specialitate de la importantele ziare si posturi de radio si TV.

Alocutiunea AS Principelui Radu de Hohenzollern-Veringen

Alteta Voastra Regala,
Doamnelor si Domnilor,

Este o placere si un izvor de incredere prezenta domniilor voastre astazi, aici.

Familia Regala este angajata intr-un amplu efort de sustinere a intereselor romanesti in Europa si in lumea intreaga, tot asa cum incearca sa aduca Europa si lumea in comunitatile noastre locale.

De aceea, domeniile economic, investitional, financiar si al serviciilor, precum si cel educational sunt o prioritate pentru noi, fiindca ele sunt o prioritate pentru Romania.

Incerc, de aceea, o mare satisfactie sa vad Ecole Hoteliere de Lausanne, cea mai legendara si mai resprectata universitate din lume in domeniul serviciilor, turismului si ospitalitatii, venind la Bucuresti, pentru a pune bazele unui Institut Regal, la propriu si la figurat: adica sub egida Familiei Regale si cu calitatea care sa il indreptateasca sa se considere regal. In acest demers, partenerul direct al scolii elvetiene, constructorul de fapt al acestui temerar proiect este respectata institutie romaneasca numita IRECSON.

Domeniul serviciilor este vital intr-o societate libera, prospera si conectata. Dar Casa Regala are un motiv in plus sa incurajeze ospitalitatea si serviciile: fiindca Familia Regala imbina, mai mult decat oricare alta institutie, caracterul public cu cel privat, oficialul cu intimitatea caminului, formalul cu ospitalitatea familiala – fapt atat de caracteristic sufletului romanesc.

Majestatea Sa Regele a acordat egida si patronajul personal Institutului Regal de Management al Ospitalitatii, cu speranta ca acest institut va deveni o carte de vizita prestigioasa pentru fiecare absolvent roman, asa cum modelul lui elvetian, Ecole Hoteliere de Lausanne, este o carte de vizita ravnita de orice inalt specialist mondial in domeniu.

Sunt fericit ca, dupa ce am avut sute de intalniri cu investitori, finantisti,bancheri, intreprinzatori, patroni de companii private si economisti, derulate in Bucuresti, in orasele tarii, in Europa sau in lumea larga, pot astazi sa asist, la Bucuresti, la sosirea unui partener elvetian exceptional, si la investirea partenerului roman, IRECSON, cu increderea si aprecierea necesara unei astfel de colaborari. Simbolul este perfect: partener strain de inalt prestigiu, partener roman cu talent si profesionalism, cu renume castigat dupa 1991 si egida de incredere a unei institutii de 138 de ani vechime, care cultiva excelenta, unitatea, demnitatea, libertatea si mandria nationala.

Proiectul este doar la inceput. Astazi asistam la inaugurarea lui, si sper ca anii ce vor veni sa aduca numai motive de implinire. Ca in tot ceea ce intreprindem spre binele romanesc, efortul acestui demers se masoara nu cu lunile sau cu praguri de trei-patru ani, ci cu deceniile.

Va multumesc pentru prezenta domniilor voastre