Seara Palatului Elisabeta dedicată Republicii Moldova, mai 2023

19 mai 2023

Joi, 18 mai 2023, Palatul Elisabeta a găzduit Seara dedicată Republicii Moldova, la care Majestatea Sa Custodele Coroanei a invitat reprezentanți din toate domeniile, de toate profesiile, de toate vârstele și din toate confesiunile care trăiesc în țara-soră. A fost, de asemenea, o ocazie pentru a afirma sprijinul Coroanei Române acordat aspirațiilor Republicii Moldova pentru integrarea în Uniunea Europeană și pentru construirea unui viitor stabil, prosper, liber și democratic pentru generațiile care vor urma. La eveniment au luat parte ASR Principele Consort și ASR Principesa Sofia. AGERPRES HISTOIRES ROYALES

Au fost prezenți peste 500 de români din toate colțurilele țării și de peste Prut. Au luat parte la seara regală viceprim-ministrul Vladimir Bolea, ministrul de Interne, al Economiei, al Energiei și al Culturii din Republica Moldova, demnitari reprezentând Instituțiile Prezidențiale, Parlamentele și Guvernele ambelor țări, membri ai Academiei Române și ai Academiei de Științe a Republicii Moldova, înalți reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, un mare număr de ambasadori și membri ai Corpului Diplomatic acreditat la București, precum și personalități reprezentând o varietate de profesii din domeniile educației, economiei, științei, agriculturii, muzicii, sportului și artelor plastice, precum și un mare număr de organizații, fundații și asociații din cele două țări.

Și-au dat concursul militari din Brigada 30 Gardă Mihai Viteazul și Cavaleria Jandarmeriei Naționale. Au participat furnizori regali și apreciați producători din Republica Moldova, care au oferit musafirilor Familiei Regale din produsele companiilor lor.

AGERPRES:

“Domnule viceprim-ministru, în Palatul Elisabeta sunteţi acasă la dumneavoastră şi acest lucru este valabil pentru toţi concetăţenii dumneavoastră, fiindcă, în egală măsură, coroana este atât de legată identitar de istoria modernă a statului dumneavoastră tot atât pe cât este identitatea coroanei legată de plaiurile pe care le reprezentaţi. A vrut Dumnezeu ca după exact un sfert de secol de când preşedintele României l-a rugat pe Regele Mihai să pornească o campanie pentru promovarea României în structurile nord-atlantice şi ulterior europene, în urmă doar cu câteva luni preşedintele Republicii Moldova să ceară Majestăţii Sale Margareta, custodele Coroanei, acelaşi fel de sprijin instituţional şi frăţesc ce se duce departe în destinul nostru comun”, a afirmat Principele Radu.

El a precizat că Europa este într-unul din cele mai grave momente de securitate, iar Republica Moldova are aspiraţii pe care instituţia coroanei “le sprijină necondiţionat”.

“Suntem într-unul din cele mai grave momente de securitate pe care continentul şi, în orice caz, generaţia noastră le-a cunoscut vreodată, dar suntem şi într-un moment în care Republica Moldova are aspiraţii pe care coroana, instituţia coroanei, le sprijină necondiţionat. Şi ce fel mai frumos, mai reprezentativ ar putea fi de a sublinia şi ilustra aceste aspiraţii decât aducerea împreună a tot ce are simbolic statul moldovean de astăzi în societatea lui: profesori, elevi, medici, politicieni, militari, oameni de afaceri, academicieni, sportivi, oameni de toate vârstele şi de toate convingerile, de toate orientările politice şi de toate confesiunile, adunaţi laolaltă pentru a arăta că suntem solidari pe drumul acesta atât de complicat şi atât de vizionar, atât de respectabil al asigurării naţiunilor noastre că vor avea în generaţiile viitoare o viaţă prosperă, liberă, democratică şi predictibilă”, a mai spus principele Radu.

El a amintit că Majestatea Sa a demarat încă de la începutul anului o serie de vizite în statele Uniunii Europene pentru susţinerea aspiraţiilor Republicii Moldova de integrare în Uniunea Europeană.

“Când Majestatea Sa, la începutul anului, a făcut prima vizită în Uniunea Europeană pentru susţinerea aspiraţiilor Republicii Moldova pentru integrarea în Uniunea Europeană, anume Suedia, am înţeles că demersul diplomatic nu este suficient şi ca atare, la foarte scurtă vreme, de fapt înaintea acestei vizite, a avut loc o misiune economică amplă, care a cuprins state din Uniunea Europeană, cu Germania, Italia şi Polonia, alături de România, împreună cu, desigur, o mulţime de reprezentanţi ai mediului de afaceri din Republica Moldova, dintre care unii sunt acum alături de noi. Majestatea Sa va vizita Spania când va prelua preşedinţia Uniunii Europene şi vom continua să fim şi la Chişinău, la Bălţi şi în alte locuri pentru a face acelaşi lucru şi în interiorul comunităţilor ţării”, a precizat Principele Radu.

Acesta a spus că s-a dorit ca “întreaga suflare a societăţii Republicii Moldova” să fie reprezentată la evenimentul de la Palatul Elisabeta “pentru a arăta că e atât de bogată, atât de inepuizabilă ca resurse, ca talent, ca fidelitate şi credinţă, societatea pe care o sărbătorim în această seară, încât numai punerea lor tuturor împreună ne poate arăta adevărata forţă pe care o generaţie o poate avea atunci când şi-a propus mute munţii din loc”, a declarat principele Radu.

©Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale