România – Ordinul de Malta, 90

14 dec. 2022

Cu ocazia împlinirii a nouăzeci de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Ordinul de Malta, Majestatea Sa Custodele Coroanei a invitat luni, 12 decembrie 2022, înalți reprezentanți ai Ordinului, alături de Decanul Corpului Diplomatic și de reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe. La eveniment a luat parte ASR Principele Radu. AGERPRES

Seara a început cu o ceremonie la Sala Regilor și a continuat cu un dineu. La eveniment a fost prezent Excelența Sa domnul Stefano Ronca, secretarul general pentru Afaceri Străine al Ordinului, și Excelența Sa Decanul Corpului Diplomatic acreditat la București, Nunțiul Apostolic, Arhiepiscopul Miguel Maury Buendía. Au fost, de asemenea, prezenți Înalt Preasfinția Sa Aurel Percă, arhiepiscop și mitropolit de București al Bisericii Romano-Catolice, ES ambasadorul Republicii Italiene, dl Alfredo Durante Mangoni, și ES ambasadorul Ordinului de Malta în România, dl Roberto Musneci.

În zilele noastre, Serviciul de Ajutor Maltez are o intensă activitate umanitară în România, cu centre în zece județe ale țării și un centru în Capitală. Pandemia și tragedia umanitară ucraineană au fost principalele direcții de ajutor ale serviciului, alături de domeniile lui umanitare tradiționale precum situațiile de urgență, copiii, oamenii în vârstă, persoanele cu dizabilități, comunitatea romă, prim ajutor.

https://twitter.com/FamiliaRegala/status/1602921432131969026?s=20&t=hOTfDTkRvpprLSWJDomErQ

Ordinul Suveran Militar Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rodos şi de Malta (Sovrano Militare Ordine Ospedaliero di San Giovanni di Gerusalemme di Rodi e di Malta) îşi are rădăcinile în străvechiul ordin al Cavalerilor Ospitalieri sau Cavalerii Sfântului Ioan, înfiinţat în anul 1050 în Ţara Sfântă şi recunoscut ca ordin religios cavaleresc prin Bula papală a Suveranului Pontif Pasquale al II-lea, din anul 1113, cu numele de „Ordinul Sfântului Ioan din Ierusalim”.

Ordinul este subiect suveran de drept internaţional, activitatea sa desfăşurându-se pe baza “Cartei Constituţionale” şi a “Codului Ordinului”. El cuprinde peste 10 000 de cavaleri, răspândiţi pe întreaga suprafaţă a globului, împărţiţi în trei categorii. Motto-ul Ordinului este “Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum” (Apărarea credinţei si asistenţă pentru cei săraci).

Relaţiile diplomatice dintre România și Ordinul Suveran de Malta au fost stabilite, la nivel de legaţie în decembrie 1932, în timpul Regelui Carol al II-lea și al Principelui și Mare Maestru Fra’ Ludovico Chigi Albani della Rovere. La 27 ianuarie 1933, primul reprezentant diplomatic al Ordinului în România, contele Michel de Pierredon, prezenta suveranului român scrisorile de acreditare.

Suveranul Ordinului de Malta a efectuat o vizită de Stat în România în anul 2002. Cu acea ocazie, a fost oaspetele Regelui Mihai I la Palatul Elisabeta.

În anul 2012 s-au aniversat 80 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice.

Regele Mihai I, Regina Ana și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei și Principele Radu au fost distinși, de-a lungul anilor, cu înalte decorații malteze.

Regele Mihai I și Regina Ana au vizitat Ordinul de Malta în anul 1999.

Regele Mihai I a făcut o vizită la Ordinul Suveran de Malta, la Roma, în ianuarie 2012.

Majestatea Sa Margareta și ASR Principele Radu au făcut o vizită în octombrie 2012.

În februarie 2013, Familia Regală a României a participat, la Vatican, în Bazilica Sfântul Petru, la celebrarea a 900 de ani de la crearea Ordinului Suveran de Malta, în prezența Papei Benedict al XVI-lea.

În ziua de 8 noiembrie 2022, Majestatea Sa Custodele Coroanei și ASR Principele Consort au fost oaspeții Locotenentului Marelui Maestru la Palatul Magistral din Roma.