Relațiile româno-belgiene, din perspectiva Casei Regale

16 mart. 2024

România și Regatul Belgiei au stabilit relații diplomatice în timpul Principelui Suveran Carol I și al Regelui Leopold al II-lea.

Odată cu recunoaşterea de către Regatul Belgiei a independenţei Principatelor Române, relaţiile diplomatice dintre cele două ţări au fost stabilite prin Decretul Regal din 16/28 februarie 1880, urmat de înfiinţarea Legaţiei României la Bruxelles la 17/29 martie 1880.

România a deschis în anul 1881 consulate onorifice la Bruxelles şi Liège, în 1921 la Namur şi în 1932 la Louvain. În anul 1919 s-a înfiinţat la Bruxelles Camera de Comerţ belgo-română.

Regele Carol I a păstrat relații strânse cu Familia Regală belgiană, cu care era înrudit prin sora sa, Principesa Maria, Contesă de Flandra. Astfel, Regele Albert I al belgienilor (fiul Contelui și Contesei de Flandra) a fost nepotul de soră al Regelui Carol I.

Regele Carol I a vizitat Belgia în mai multe ocazii, atât privat, cât și oficial.

Regele Ferdinand I și Regina Maria au efectuat prima vizită de Stat a României în Belgia în mai 1924, la invitația vărului lor, Regele Albert I, și a Reginei Elisabeta.

În timpul anilor de exil, Regele Mihai I și Regina Ana, precum și Regina-Mamă Elena, au vizitat de mai multe ori Belgia și Familia Regală.

Peste ani, la izbucnirea evenimentelor din Decembrie 1989, în România, Regele Baudouin I a fost printre primii șefi de Stat care au telefonat Regelui Mihai I, pentru a-și oferi sprijinul și încurajarea.

Atunci când Regele Mihai a început seria vizitelor oficiale pentru susținerea aderării României la NATO și UE, Bruxelles s-a aflat pe lista orașelor vizitate, atât în anul 1997, cât și în anul 2002, în timpul domniei Regelui Albert al II-lea.

Custodele Coroanei a înființat la Bruxelles, în anul 1990, Asociația Principesa Margareta a României din Belgia, pentru susținerea proiectelor fundației-soră de la București. Timp de 20 de ani, Bruxelles a fost unul dintre centrele cele mai importante pentru colectare de fonduri pentru fundația Majestății Sale.

La Bruxelles, Principele Radu a efectuat mai multe vizite susținute guvernamental pentru România și Republica Moldova, începând din anul 2002, atât în plan bilateral, cât și în cadrul UE și NATO.

Din 1990 încoace, Regele Mihai I, Regina Ana, iar apoi Custodele Coroanei și Principele Radu, s-au întâlnit de mai multe ori la Bruxelles cu Regele Albert al II-lea și Regina Paola, cu Regina Fabiola, cu Regele Philippe și Regina Mathilde, cu Principesa Astrid și Principele Lorenz.

De asemenea, Regele Albert al II-lea și Regina Paola, apoi Regele Philippe, au vizitat România în anii 2009 și, respectiv, 2022. Principesa Astrid și Principele Lorenz au vizitat România în anii 2006, 2015 și 2017.

În această primăvară va fi sărbătorit centenarul vizitei de Stat a suveranilor României Mari în Regatul Belgiei.