Relațiile dintre România și Spania, din perspectiva Casei Regale

24 sept. 2023

În timpul domniei Regelui Carol I al României și a Regelui Alfonso al XII-lea al Spaniei, în ziua de 23 iunie 1881, Regatul României și Regatul Spaniei stabileau relații diplomatice.

În cei 142 de ani care au trecut, multe s-au întâmplat cu cele două națiuni europene. Au existat rupturi, întorsături ale istoriei, crize, cumpene și momente de grație.

Tatăl Regelui Juan Carlos I, Juan, Contele de Barcelona (născut la 20 iunie 1913), a fost botezat de Regele Carol I. Așa a început secolul al XX-lea în relația celor două țări. În primele decenii ale secolului al XXI-lea, un milion de români s-au stabilit în Spania, aproape o sută de mii de oameni vorbesc spaniola în România și volumul schimburilor noastre economice bilaterale se ridică la miliarde de euro.

Fiecare generație regală a încercat, pe cât posibil, să apropie cele două țări surori latine și să le consolideze prezentul și viitorul. Regina Maria a vizitat Spania în anul 1929.

Regele Mihai I a fost văr primar cu Regina Sofia. Regina Ana, născută principesă de Bourbon, a fost înrudită cu Regele Juan Carlos. Majestatea Sa Margareta și Regele Felipe sunt veri de gradul al doilea și sunt ambii stră-stră-strănepoții Reginei Victoria a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei și ai Împăratului Friedrich al III-lea al Germaniei.

În vremurile noastre, Spania și România sunt membre NATO și UE. Ele au un destin democratic comun, culturi naționale ce se intersectează adesea, interese comune, tradiții comune, limbi asemănătoare, energii și temperamente comparabile și Familii Regale înrudite.

Regele Juan Carlos I și Regina Sofia au fost în vizită de Stat în România în anii 1978 și 2003. În ambele ocazii au vizitat Palatul Elisabeta, deși vizita din 1978 se desfășura în condiții dificile pentru Suveranii spanioli, într-o Românie comunistă care nega instituția regală și democrația. Regina Sofia a revenit la București în anul 2008, la Nunta de Diamant a Regelui Mihai și a Reginei Ana, apoi în anul 2011, la jubileul de 90 de ani al Regelui Mihai. În anul 2017, Regele Juan Carlos și Regina Sofia au luat parte la funeraliile Regelui Mihai.

După 1989, Regele Mihai și Regina Ana au vizitat Spania și au fost oaspeții Regelui Juan Carlos I și Reginei Sofia în anii 1995, 1997, 1998, 2002, 2004, 2008 și 2010.

În anii 1997 și 2002, vizitele Regelui Mihai la Madrid au avut drept scop susținerea candidaturii României la NATO, iar apoi la UE.

În ultima vizită, cea din 2010, Regele Mihai și Regina Ana au sărbătorit în Piața Cristofor Columb paștele ortodox în mijlocul a 6,000 de români.

La 19 iunie 2014, a succedat la Tron Regele Felipe al VI-lea, fiul Regelui Juan Carlos I. Iar la 5 decembrie 2017, în urma trecerii la cele veșnice a Regelui Mihai I, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a devenit suverana Casei Regale a României.

Regele Felipe al VI-lea și Regina Letizia au vizitat România în anul 2009 (în calitate de Principe și Principesă de Asturia). La Palatul Elisabeta, ei au fost primiți de Majestatea Sa Margareta și de Principele Radu.

În anul 2011, Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au fost prezenți, la București, la ceremonia de aniversare a celor 130 de ani de relații diplomatice între Regatul Spaniei și România, desfășurată în holul mare al Muzeului Național de Istorie a României.

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au vizitat Spania și au fost oaspeții Familiei Regale în anii 1995, 1997, 1998, 2002, 2004, 2007, 2008, 2009, 2010, 2018 și 2019.

În anul 2018, Anul Centenarului încheierii Primului Război Mondial și al Marii Uniri, cu șapte luni înainte ca România să preia pentru prima oară președinția Consiliului Uniunii Europene, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei și ASR Principele Radu au făcut o vizită în Regatul Spaniei, unde s-au întâlnit cu Majestățile Lor Regele Felipe al VI-lea și Regina Letizia.

Un an mai târziu, în iunie 2019, Principele Radu a reprezentat pe Custodele Coroanei într-o vizită la Madrid, pentru a sărbători încheierea președinției României în UE și pentru a aniversa 90 de ani de la vizita în Regatul Spaniei a Reginei Maria.

La 1 iunie 2021, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a transmis un mesaj cu prilejul conferinței dedicate împlinirii a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Spania, organizată de Ambasada României la Madrid. Conferința ”Relațiile speciale dintre Casele Regale ale României și Spaniei” a fost organizată la Real Casino de Madrid, în colaborare cu Academia Diplomatică a Regatului Spaniei. Cu acea ocazie, a avut loc lansarea poștalului aniversar realizat în colaborare cu Romfilatelia pentru a marca cei 140 de ani de relații diplomatice româno-spaniole, care cuprinde portretele regilor Carol I al României și Alfonso al XII-lea al Spaniei.

Relațiile dintre cele două țări au cunoscut cooperare politică, economică, educațională, sportivă, academică, artistică în permanentă creștere. Cel mai mare atu al României în relația cu Spania sunt însă cei un milion de români stabiliți acolo, care fac cinste țării noastre și o ajută economic, prin sprijinul familiilor lor de acasă. Românii din Spania sunt una dintre cele mai importante minorități din regat.