Relațiile bilaterale România-Polonia, o perspectivă a Casei Regale

02 iul. 2023

La 9 februarie 1919, în timpul domniei Regelui Ferdinand I și al președinției mareșalului Józef Klemens Piłsudski, au fost stabilite reprezentanțe provizorii, la București și Varșovia. La 31 mai 1919, relaţiile au fost ridicate la nivel de legaţie. La 31 mai 1938, în timpul Regelui Carol al II-lea și al președintelui Ignacy Mościcki, misiunile diplomatice au fost ridicate la nivel de ambasadă. La 28 octombrie 1940, în timpul domniei Regelui Mihai I, relaţiile diplomatice au fost suspendate, fiind reluate în 1945.

Anul 1922

În ziua de 14 septembrie 1922, mareșalul Józef Klemens Piłsudski sosește la Sinaia, invitat de Regele Ferdinand I. Șeful Statului polonez locuiește la Castelul Peleș.

Anul 1923

La 23 iunie 1923, Regele Ferdinand I, însoțit de Regina Maria, face o vizită de Stat în Republica Polonia, vizitând Varșovia, Cracovia și Łańcut. Plecarea spre Polonia și revenirea din vizită au loc la Sinaia. Suveranii au călătorit cu Trenul Regal. Vizita de Stat are loc la invitația președintelui Poloniei, Stanislaw Wojciechowski.

Anii 1931 și 1932

La 12 octombrie 1931, la invitația Regelui Carol al II-lea, revine în vizită la București și la Castelul Regal Peleș mareșalul Józef Piłsudski. Carol al II-lea oferă un dejun oficial, la care iau parte Regina Maria, Principele Moștenitor Mihai (în vârstă de 10 ani) și Nicolae Iorga. Mareșalul este, din nou, oaspetele Familiei Regale în anul 1932.

Anul 1937

24 mai 1937. Principele Moștenitor Mihai a făcut o vizită de două zile la Varșovia și Lublin. La 24 mai 1937, principele a fost primit la Varșovia de reprezentantul Președintelui și de Ministrul de Externe, Jósef Beck. El a primit onorul companiei Școlii de Ofițeri din Varșovia si apoi a mers la Palatul Prezidențial, unde a locuit. Principele Moștenitor Mihai s-a întâlnit cu președintele Ignacy Mościcki și soția sa, cu mareșalul Smigly Rydz și cu doamna mareșal Piłsudski. Președintele Moscicki a oferit un dineu în onoarea moștenitorului Coroanei române. La plecare, pe 25 mai, Principele Moștenitor Mihai a primit onorul unei companii a Școlii de Ofițeri de Geniu din Varșovia. În drum spre România, principele s-a oprit la gara din Lublin, unde organizațiile de tineret au făcut o manifestație în onoarea sa.

Anul 1937 rămâne cel mai important în istoria relațiilor româno-polone: președintele Ignacy Mościcki a vizitat Romania la începutul lunii iunie, iar mai apoi, în zilele de 26-30 iunie 1937, Regele Carol al II-lea a făcut o vizită de Stat în Polonia, însoțit de Principele Moștenitor Mihai.

La 26 iunie, Regele Carol al II-lea și Principele Moștenitor Mihai au ajuns la Varșovia, cu Trenul Regal. Carol al II-lea a asistat la manevre militare la Belochow, a vizitat Palatul Belvedere și Institutul de Educație Fizică din Varșovia, precum și Uzina de armament de la Radom.

În seara de 27 iunie, în Palatul Lazienki, în fața oficialilor polonezi și a Corpului Diplomatic acreditat la Varșovia, au luat cuvântul președintele Ignacy Mościcki și Regele Carol al II-lea, in special vorbind despre alianța româno-polonă. Apoi a avut loc un bal. 

La 28 iunie 1937, Regele Carol al II-lea a fost numit Comandant onorific al Regimentului 57 Infanterie, unul dintre cele mai glorioase regimente pe care le avea Polonia. În plus, i s-a înmânat Sabia de Onoare, cu mâner de aur, lucrată în întregime în atelierele militare polone. Regimentul era stabilit la Bolechov / Belochov, lângă Poznan. 

Apoi, Regele Carol al II-lea a mers la Cracovia, unde a vizitat Cripta Regilor Poloniei, Castelul Wawel, Muzeul Czartoryski și monumentul în cinstea mareșalului Józef Piłsudski de la Sowiniec. La 1 iulie s-a încheiat vizita de Stat a Regelui Carol al II-lea în Polonia.

În luna septembrie 1937, mitropolitul Dionisie al Varșoviei, șeful Bisericii Ortodoxe poloneze a venit în vizită în România, la invitația patriarhului Miron Cristea, și a vizitat mânăstirile din Moldova.

În noiembrie 1937, s-a inaugurat Institutul Polonez de Cultură din București si a apărut la Poznan antologia de poezie “Teme Românești”, culese și traduse de Emil Zegadlowicz, din opera lui Mihai Eminescu.

Despre Regimentul 57 Infanterie “Regele Carol al II-lea al României”:

În februarie 1919, în Biedrusk, lângă Poznan, a fost format Regimentul 3 Pușcași “Wielkopolska”, sub comanda generalului Jozefa Dowbor-Musnicki. El cuprindea 2 ofițeri și 100 de soldați. În ianuarie 1920, unitatea a primit titlul de Regimentul 57 Infanterie, după extindere, prin includerea unor subunități. La 6 decembrie 1920, pe câmpul de la Zelwa, mareșalul Józef Piłsudski a decorat drapelul regimentului cu Ordinul Virtutea Militară. La 28 iunie 1937, Regele Carol al II-lea a României a preluat conducerea onorifică a regimentului și a decorat drapelul regimentului cu Ordinul Mihai Viteazul Clasa a III-a. Prin Ordinul Președintelui, tot la 28 iunie 1937, regimentul a primit și numele “Regelui Carol al II-lea al României”. El a participat la lupte în războiul polono-bolșevic după campania din septembrie (probabil 1939).

Anul 1938

Reprezentarea diplomatică reciprocă dintre Regatul României și Republica Polonia a fost ridicată la nivel de ambasadă în anul 1938, în timpul Regelui Carol al II-lea și al Președintelui Ignacy Mościcki. 

În luna mai 1938, patriarhul Miron Cristea, atunci prim-ministru, a făcut o vizită la Varșovia.

Anul 1939

Presedintele Poloniei (Ignacy Mościcki), premierul (Felicjan Skladkowski) și alti membri ai guvernului s-au refugiat în Romania la 17/18 septembrie 1939, la Cernăuți, fiind găzduiți de Mitropolitul Bucovinei, Visarion Puiu, la Palatul Mitropolitan. După aceștia, au sosit aproape 100 000 de refugiați, din care aproape 60 000 de militari. Pe teritoriul României, președintele Moscicki a demisionat, dupa 20 septembrie 1939, fiind urmat de Wladyslaw Raczkiewicz, confirmat ca șef de Stat in exil, ulterior emigrat la Paris.

Au tranzitat România pentru a fi salvate:

– Rezerva de aur a Bancii Poloniei (de la Varșovia), cele 82 403 kg aur fiind îmbarcate la 12 septembrie 1939 de la Constanța spre bănci de stat occidentale;

– Tezaurul național cultural de la Muzeul Wawel (Castelul Wawel, Cracovia), depozitat la București și apoi ajuns, la final de an, în Canada.

Anul 2003

Firul vizitelor regale a fost reînodat după 64 de ani. În zilele de 20-24 ianuarie 2003, Principele Radu al României a făcut o vizită în Polonia. Vizita a făcut parte din acțiunile Familiei Regale pentru integrarea României în NATO și Uniunea Europeană. Atunci, Principele a vizitat Varșovia și Cracovia și s-a întâlnit cu reprezentanți ai Senatului, Seimului și Guvernului. Principele Radu a vizitat cinci universități poloneze: Colegiul European Natolin, Academia Militara si Academia Diplomatica la Varsovia, Universitatea Jagellonian si Institutul de Studii Strategice la Cracovia.

Anul 2006

Prima întâlnire dintre Regele Mihai I și președintele Lech Wałęsa a avut loc la București, în 18 decembrie 2006, la Parlamentul României, cu ocazia ședinței solemne de condamnare a comunismului.

Anul 2014

În seara de 20 noiembrie 2014, Regele Mihai a primit la Palatul Elisabeta nouă șefi de stat ai Europei de sud-est, primii președinți aleși democratic începând cu anul 1989. Cu această ocazie, Regele Mihai a decorat, în Sala Regilor, pe președintele Lech Wałęsa al Poloniei cu Marea Cruce a Ordinului Coroana României (actualmente ordin dinastic).

Vizită în Polonia, mai 2017

În numele Custodelui Coroanei, Principele Radu a efectuat o vizită de 4 zile în Polonia, în zilele de 11-14 mai 2017. Alteța Sa Regală a vizitat Varșovia, Poznan, Cracovia și Centrul memorial Auschwitz-Birkenau. Cu această ocazie, Principele Radu a reprezentat pe Custodele Coroanei la ceremoniile de la Poznan dedicate revenirii Brigăzii 17 Mecanizate la tradițiile anului 1937, prin preluarea numelui “Regele Carol al II-lea al României” de către Batalionul Logistic și acordarea patronajului regal batalionului de către Margareta, Custodele Coroanei române.

București, 17 mai 2017, Custodele Coroanei române a primit la Palatul Elisabeta o delegație comună a Parlamentului României și Parlamentului Republicii Polone.

București, 19 iunie 2017, Custodele Coroanei române a primit la Palatul Elisabeta o delegație militară din Polonia, reprezentând Batalionul Logistic “Regele Carol al II-lea al României”, (subordonat Brigăzii a 17-a Mecanizate), al cărui patron regal este Majestatea Sa Margareta.

București, 12 iunie 2019, Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au găzduit la Palatul Elisabeta o seară dedicată Republicii Polone, pentru a aniversa centenarul relațiilor diplomatice dintre țările noastre.

Anul 2020

În zilele de 4-6 martie 2020, Majestatea Sa Custodele Coroanei a efectuat prima sa vizită în Republica Polonă. Cu această ocazie, Custodele Coroanei a oferit Înaltul Patronaj unei conferințe internaționale dedicate femeilor-lider, a ținut o conferință la Community of Democracies, a vizitat Universitatea din Varșovia și s-a întâlnit cu militarii români cu misiuni în Republica Polonă.

https://youtube.com/watch?v=ir74HAEqps0%3Ffeature%3Doembed

În martie 2020 și septembrie 2021, Alteța Sa Regală Principesa Sofia a efectuat două vizite în Republica Polonă, pentru evenimente publice dedicate artei fotografice și legăturilor româno-polone, din perspectiva Familiei Regale a României.

Anul 2023

Anul acesta sărbătorim 100 de ani de la vizita de Stat a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria în Republica Polonă. La Varșovia vor avea loc evenimente publice dedicate centenarului, în zilele de 2-4 iulie 2023.

În zilele noastre, despre Brigada a 17-a Mecanizată “Wielkopolska”:

Brigada a 17-a mecanizată este o parte din Divizia de Cavalerie Blindată a Poloniei. La 5 iunie 1996, marea unitate a primit titlul de “Mare Brigadă” și numele patronului, generalul Jozefa Dowbor-Musnicki (1867-1937). A fost înființată în 1944/1945.

Este una dintre cele mai mari unități militare din Polonia, cu echipament modern, antrenată să raspundă amenințărilor militare și non-militare în țară și în străinătate, unde a luat parte la misiuni in Irak, Afghanistan și Chad. De asemenea, este implicată în viața socială și culturală a regiunii.

Armata poloneză are un program prin care unitățile militare înființate după 1945 preiau tradiția unităților militare dinainte de 1945.

Ca atare, s-a decis ca, începând din 12 mai 2017, Batalionul Logistic al Brigăzii a 17-a Mecanizate să poarte numele “Regele Carol al II-lea al României”.