Regina Elisabeta a II-a, 96 de ani

21 apr. 2022
HM Queen Elizabeth II March 2022 WIndsor Castle The Royal Household ©Crown Copyright

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord împlinește 96 de ani. În această excepțională zi, ne gândim cu respect și admirație la suverana britanică și îi urăm la mulți ani!

Cu ocazia aniversării, Custodele Coroanei Margareta a adresat o scrisoare Reginei Elisabeta a II-a.

Născută la 21 aprilie 1926, Regina Elisabeta a II-a a succedat tatălui său, Regele George al VI-lea, la 6 februarie 1952, și a fost încoronată în anul 1953.

La 20 noiembrie 1947, (pe atunci) Principesa Elisabeta s-a căsătorit cu Principele Philip, Duce de Edinburg, la Abația Westminster. Căsătoria suveranei și a consortului său a durat 73 de ani.

În ziua de 17 aprilie 2021, milioane de oameni pe întinsul globului au urmărit funeraliile celui mai longeviv consort regal din istoria Regatului Unit, aducând omagiu neștirbitului său devotament față de Națiune și Coroană. Un an mai târziu, la 29 martie 2022, Familia Regală a României a participat la comemorarea Ducelui de Edinburg la Catedrala Westminster.

Elisabeta a II-a este suverana Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Regina Canadei, Regina Australiei, Regina Noii Zeelande, precum și suverana statelor Jamaica, Barbados (până în anul 2021), Bahamas, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Santa Lucia, Saint Vincent and the Grenadines, Belize, Antigua și Barbuda, Saint Kitts și Nevis. Majestatea Sa este șeful Commonwealth și Guvernator Suprem al Bisericii Angliei. În calitate de șef de Stat, Regina Elisabeta a II-a este comandantul suprem al Forțelor Armate ale Regatului Unit.

Regina și-a sărbătorit Jubileul de Argint (25 de ani de domnie) în 1977, Jubileul de Aur (50 de ani de domnie) în 2002, Jubileul de Diamant (60 de ani de domnie) în 2012 și, anul acesta, Jubileul de Platină (70 de ani de domnie).

Elisabeta a II-a a devenit cel mai în vârstă monarh britanic în anul 2007, iar la 9 septembrie 2015 a depășit pe Regina Victoria în ce privește întinderea domniei.

Suverana a acordat înaltul patronaj unui număr de mai bine de 600 de organizații caritabile, cu scop educativ sau social.