Regele urmarit. Mihai I al Romaniei in dosarele Securitatii, iunie 2013

28 iun. 2013

Joi, 27 iunie 2013, Altetele Lor Regale Principele Radu si Principele Nicolae ai Romaniei au participat la vernisajul expozitiei cu documente si fotografii legate de procesul de urmarire a Regelui Mihai, de catre Securitate. Rod al impecabilului profesionalism, al daruirii si constiintei civice ale sotilor Oana si Mihai Demetriade, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii ofera bucurestenilor, timp de o luna, o expozitie cu valoare educativa, istorica dar, mai ales, morala si statala.

Doamna si Domnul Demetriade au initiat, cu mai bine de un an, un amplu proces de alcatuire si de informare a societatii romanesti despre aceasta nedemna si trista pagina din istoria Statului Roman, in care Regele a fost pus sub urmarire de una dintre institutiile care era chemata sa serveasca Statul.

Expozitia, organizata de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii si Biblioteca Nationala a Romaniei, in parteneriat cu Asociatia „General Nicolae Radescu”, s-a bucurat de sprijinul Casei Regale a Romaniei si va fi deschisa publicului pana pe 27 iulie 2013.

Materialele acopera perioada exilului, cand Regele Mihai a devenit subiect al urmaririi informative coordonata de politia politica. De-a lungul anilor, Securitatea l-a numit „Strainul”, „Leon” sau „Rex”, iar masurile supravegherii informativ-operative, intreprinse impotriva Familiei Regale, au fost organizate in actiunea denumita „Coroana”.

Expozitia “Regele urmarit. Mihai I al Romaniei in dosarele Securitatii” cuprinde documente emise de politia politica pe toata durata urmaririi informative in exil a membrilor Familiei Regale (1948-1989), fotografii (o parte dintre ele, inedite, au fost puse la dispozitie de Casa Regala a Romaniei), articole de presa etc.

Conform directivelor specifice, documentele emise de Securitate sunt variate: planuri de masuri, dirijarea informatorilor in incercarea obtinerii unor date pentru compromiterea membrilor Familiei Regale, presiuni asupra unor persoane sau institutii internationale spre a nu mai acorda sprijin actiunilor Suveranului etc.

In afara supravegherii informative, expozitia prezinta si arhitectura operatiunilor de compromitere, incercarile de infiltrare a unor informatori pe langa Familia Regala si boicotarea initiativelor Regelui Mihai de coagulare a exilului in jurul unor comandamente patriotice.