Regele Mihai, Înalt Patronaj Comitetului Olimpic și Sportiv Român

09 mart. 2015

Luni, 9 martie 2015, Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margeta a conferit, în numele Majestății Sale Regelui Mihai I, Înaltul Patronaj Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Ceremonia a avut loc în Sala Regilor a Palatului Elisabeta și a fost urmată de un dineu în Sufrageria Mare. Alături de Principesa Moștenitoare s-a aflat Principele Radu. De asemenea, la ceremonie a luat parte Principesa Maria.

Certificatul de Înalt Patronaj a fost înmânat domnului Alin Petrache, Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Au fost invitați membri ai conducerii Comitetului Olimpic și Sportiv Român, președinții unor federații sportive din țară, campioni olimpici, precum și reprezentanți ai presei.

În cuvântul adresat audienței, Principele Radu a afirmat:

„În această seară, suntem la Palatul Elisabeta în fața întregii națiuni datorită opțiunii domniilor-voastre. Comitetul Olimpic și Sportiv Român a decis că dorește să se așeze, după atâția zeci de ani de întrerupere, sub Înaltul Patronaj al Regelui, situându-se astfel în linia demnă a atât de multor comitete olimpice naționale, legate de Coroana țării lor atât istoric, cât și sportiv. (…)

Nu numai noi, românii, eram cei care ascultam Radio Europa Liberă de Crăciun, așteptând să-L auzim pe Rege vorbind, încuiați în case și în ascuns. Întotdeauna, într-o realitate istorică există și reversul medaliei. Și Majestățile Lor stăteau cu ochii în lacrimi, în anii 1950 și 1960, în fața televizorului, uitându-se la dumneavoastră, urmărind-o pe Lia Manoliu, pe Iolanda Balaș, mai târziu, pe Ivan Patzaichin și pe Nadia Comăneci evoluând și fiind fericiți că există o părticică din țara lor care îi face să se simtă mândri”.

Alin Petrache a adăugat:

„Casa Regală iubește România. Sportul românesc, indiferent de nivel, iubește România. Iar misiunea noastră, a Comitetului Olimpic și Sportiv Român și a Casei Regale, este de a sprijini valorile acestei țări și de a cultiva excelența.

Odată cu primirea Înaltului Patronaj, Comitetul Olimpic și Sportiv Român își reafirmă un crez, dar și un drum. Primul se referă la siguranța că potențialul imens al sportului românesc își va regăsi expresia în cadrul competițiilor de cel mai înalt nivel. Cel de-al doilea semnifică direcția de la care nu ne putem abate, aceea de valorificare a talentului, ambiției și determinării tuturor sportivilor noștri”.

În luna decembrie 2014, Majestatea Sa Regele a conferit Comitetului Olimpic și Sportiv Român Decorația Regală „Nihil Sine Deo” pentru a onora un secol de la fondare și nouă decenii de la prima participare a României la Jocurile Olimpice. Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regelui acordat Comitetului Olimpic și Sportiv Român reprezintă, astfel, o continuitate a încurajării tradiției românești a excelenței în sport.