Regele Mihai in Slovacia, Cehia si Rusia, 2005

29 apr. 2005

Biroul Reprezentantului Special al Guvernului pentru Integrare, Cooperare si Dezvoltare Durabila
Palatul Elisabeta

Buletin de presa
Palatul Elisabeta, 29 aprilie 2005

Regele Mihai, dupa 60 de ani, pe urmele soldatilor romani cazuti in 1945 (Slovacia si Cehia)

/

Majestatea Sa Regele Mihai I, singurul sef de stat in viata din timpul celui de-al Doilea Razboi mondial, va efectua, in perioada 3-8 martie o calatorie pentru cinstirea soldatilor romani care au cazut pe teritorii straine, acum saizeci de ani.

Insotit de Majestatea Sa Regina Ana si de AS Principele Radu, Majestatea Sa Regele Mihai va conduce masina pe traseul dintre Savarsin si Praga, pe parcursul caruia se va opri si va depune coroane de flori la mormintele militarilor al caror comandant suprem a fost la vremea cand acestia au luptat pentru un viitor pe care Europa abia acum poate sa inceapa sa-l construiasca.

Astfel, Regele Mihai se va opri la Bratislava, Banska Bystrica, Brno, Kromeriz si Praga. In afara de ceremoniile de depunere de coroane de flori si de cinstire a soldatilor romani, Regele Mihai si Familia Regala vor se vor intalni cu inalte autoritati ale tarilor vizitate, cu personalitati ale societatii civile si cu membri ai Corpului Diplomatic.

Regele Mihai invitat de presedintele Vladimir Putin (Rusia)


La invitatia presedintelui Federatiei Ruse, ES dl Vladimir Putin, Majestatile Lor Regele Mihai I si Regina Ana vor participa, la Moscova, la ceremoniile dedicate zilei de 9 Mai, cu prilejul implinirii a 60 de ani de la incheierea celui de-al Doilea Razboi mondial. Regele Mihai si Regina Ana vor fi insotiti de AS Principele Radu.

Regele Mihai a fost decorat cu Ordinul Victoria al Uniunii Sovietice, la 2 iulie 1945 si cu Legiunea de Merit a Statelor Unite ale Americii, in grad de Sef Comandor, la 20 martie 1946.

Casa Alba, Washington
Citatie pentru Legiunea de Merit
Grad de Sef Comandor


Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei a avut un comportament de un merit exceptional si a indeplinit remarcabil serviciul sau fata de cauza Natiunilor Aliate, in lupta lor impotriva Germaniei hitleriste. In iulie si august 1944, cand Natiunea sa, sub dominarea regimului dictatorial, fata de care Regele nu avea control, se aliase cu agresorii germani, el, Regele Mihai I, a reusit sa dea scop, directie si inspiratie fortelor interne, necoordonate pana atunci, ale opozitiei fata de dictatorul in functiune.

Ca o culme a eforturilor Regelui, la 23 august 1944, desi capitala sa era dominata de trupele germane, el personal, din propria initiativa si dispretuind complet propia lui viata, a dat un semnal pentru lovitura de stat, ordonand garzilor din palatul lui sa aresteze pe dictator si pe cei mai importanti ministri. Imediat dupa aceeea, intr-un inspirat mesaj radio, a proclamat catre Natiune decizia sa de a elibera Romania de sclavia nazista si a cerut Armatei sale sa intoarca armele impotriva trupelor germane si sa ucida, captureze sau alunge pe germani din tara. In fata acestei directe si decise actiuni din partea Suveranului, raspunsul Poporului roman si al Armatei romane a fost din toata inima si prompt, cu rezultatul ca, in numai cateva zile, cea mai mare partea a teritoriului Romaniei a fost eliberat de controlul nazist, iar linia principala a rezistentei germane pe frontul de sud-est a fost distrusa, pe mai bine de cinci sute de kilometri pe directia nord-est. Prin judecata lui superioara, ascutimea actiunii si inaltul caracter al conducerii lui personale, Regele Mihai I a adus o remarcabila contributie la cauza libertatii si democratiei.

Harry Trumann

Decret al Prezidiului Sovietului Suprem al URSSpentru decorarea Regelui Romaniei Mihai I cu Ordinul Victoria


Pentru actul curajos al intoarcerii hotarate a politicii Romaniei, in sensul ruperii cu Germania hitlerista si aliantei cu Natiunile Aliate, intr-un moment cand infrangerea Germaniei nu era inca clar desemnata, se decoreaza Majestatea Sa Mihai I, Regele Romaniei cu Ordinul Victoria.