Receptia si conferinta anuala a Camerei de Comert Romano-Britanice, la Palatul Elisabeta, 28 februarie

28 feb. 2005

Biroul Reprezentantului Special al Guvernului pentru Integrare, Cooperare si Dezvoltare Durabila
Palatul Elisabeta

Buletin de presa – 28 februarie 2005
Palatul Elisabeta

Receptia si conferinta anuala a Camerei de Comert Romano-Britanice, la Palatul Elisabeta


Astazi, la Palatul Elisabeta, AS principele Radu a gazduit conferinta de presa si receptia anuala a Camerei de Comert Romano-Britanice, careia principele Radu i-a acordat inaltul patronaj.

 

Cu aceasta ocazie, AS Principele a invitat sa ia parte la conferinta de presa pe dl Paul Beza, presedintele Camerei si pe ES dl Quinton Quayle, ambasadorul britanic la Bucuresti. La conferinta de presa au luat parte ziaristi de la publicatiile Adevarul, Jurnalul National, Bursa, Banii Nostri, precum si de la televiziuni si radio-uri.

 

In Sala de Receptii a Palatului Elisabeta, la ora 18, principele Radu a deschis receptia anuala a Camerei, in prezenta unui mare numar de invitati, reprezentand lideri politici locali si membri ai administratiilor locale din Romania, membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti, investitori si oameni de afaceri din Marea Britanie si Romania, personalitati din mass-media romaneasca, reprezentanti ai diferitelor institutii de dezvoltare economica din Romania. Au fost prezenti primari, prefecti si presedinti de Consilii Judetene din Prahova, Dambovita, Arad si Calarasi.

AS Principele Radu a adresat audientei urmatoarea alocutiune:

 

Alocutiunea Principelui Radu la receptia si conferinta anuala a Camerei de Comert Romano-Britanice, la Palatul Elisabeta

 

Doamnelor si Domnilor,

Cu incuviintarea deplina a Majestatii Sale Regelui Mihai, va doresc bun venit la Palatul Elisabeta. Suntem fericiti sa fim impreuna cu domniile voastre in aceasta seara.

De cand am avut placerea de a acorda inaltul patronaj Camerei de Comert Romano Britanice, am luat parte alaturi de distinsii si neobositii ei initiatori, Paul Beza si Anne-Marie Martin, la nenumarate intalniri, la Londra sau la Bucuresti, la Derby sau la Sherwood, asa cum sper sa se intample in curand la Ploiesti sau la Constanta, tot acest efort avand un singur scop:

Slujirea credintei ca prosperitatea, demnitatea si o viata libera sunt date de viziune, de spiritul de raspundere, de initiativa particulara, de sectorul privat, de noi instrumente de dezvoltare, si nu numai de planuri de activitati, angajamente, politica si de democratie, ceva ce avem, din plin, de cincisprezece ani incoace.

Bunastarea, o viata demna si libera si conectarea Romaniei la familia euroatlantica a natiunilor nu le poate aduce numai NATO si Uniunea Europeana, prin invitarea noastra sa aderam la ele, ci mai cu seama noi insine, fiecare in parte. Numai ca prin noi, eu inteleg toate segmentele societatii romanesti. Responsabili de prezentul si viitorul Romaniei nu sunt numai Parlamentul, Presedintele si Guvernul, ci si mass-media, sectorul privat, societatea civila, armata, academia si biserica. Atunci cand se pierd ore in sir cu dezbateri tv sterile, care nu gadila decat  egoismul si din care nu se obtine decat sciziune, cei care sunt responsabili nu sunt numai cei care raspund la intrebari. Mai sunt responsabili si cei care pun intrebarile si cei care le asculta.

Aceste afirmatii nu-mi apartin. Ele mi-au fost incredintate spre distribuire de miile de elevi de colegii nationale si licee pe care i-am intalnit in ultimii ani in Romania, in toate colturile ei. Acesti oameni de 15-17 ani, care vor fi responsabili de soarta tarii noastre peste douazeci de ani, au raspunsuri la orice intrebari. Si raspunsurile lor sunt simple, responsabile, sensibile si pertinente. Lor le pasa de integrarea europeana, lor le pasa de emotiile, de angoasele si de gandurile familiilor lor, ei sunt indiferenti la promisiuni (uitate in momentul in care au fost emise), lor nu le place demagogia si nu au timp de pierdut cu critica a ceea ce nu trebuie sa te obosesti sa critici, ci sa schimbi.

Tuturor celor pe care i-am citat aici (si celor care cred ca ei) le dedicam aceste intalniri, afirmand ca patriotismul in mileniul trei se bazeaza pe dezvoltare, pe constructia de noi instrumente de progres, pe bunastare, pe demnitate, pe inspiratie si conectare, pe raspunderea personala.

Sunt nespus de fericit ca au raspuns invitatiei noastre prefecti, presedinti de consilii judetene si primari din toate colturile tarii, in ciuda abundentei de zapada care ingreuneaza serios deplasarile pe soselele care au intarziat 15 ani sa prinda un contur performant.

Prin conectarea directa si resposabila a regiunilor si a liderilor ei vom fi de folos si familiei atlantice in care am intrat, si familiei europene in care vom intra. Ele insele sunt organizatii in plina reasezare, cu o misiune istorica, iar prezenta noastra trebuie sa fie o infuzie de oxigen. Avem in Romania, in geografia ei, in istoria si traditiile ei, in cultura ei, in creativitatea ei, toate ingredientele pentru a face acest lucru.

Abia astept sa realizez o multime de lucruri bune impreuna cu Camera de Comert Romano-Britanica si cu distinsii ei membri.

Va multumesc!