Vizita Principesei Sofia în Polonia, februarie 2024
În zilele de 10-14 februarie, Alteța Sa Regală Principesa Sofia a vizitat Republica Polonă. A fost prima vizită externă a Familiei Regale a României, în anul 2024. Este, de asemenea, a șaptea vizită a Familiei Regale a României în Republica Polonă, din ultimii douăzeci de ani (2003, 2017, 2020, 2020, 2021, 2023).
Sâmbătă, 10 februarie 2024, Principesa Sofia a participat, la Castelul Ksiaż, la gala caritabilă anuală „Ambassadors of Wałbrzych”. HISTOIRES ROYALES
Fondurile strânse în urma licitației caritabile vor fi donate unor programe destinate copiilor defavorizaţi şi cu dizabilităţi din orasul Wałbrzych, Polonia. Obiectul oferit la licitație de Principesa Sofia a fost copia unui portret fotografic al Reginei Maria, purtând semnătura acesteia, şi volumul Mânastirea Română. Sărbătorind comunităţile spirituale ale României.
Castelul a găzduit, în anul 2021, o expoziție cu fotografie de artă semnată de Alteța Sa Regală. De asemenea, Principesa a participat la ediția galei din anul 2020.
Joi, 15 februarie 2024, Alteța Sa Regală Principesa Sofia a reprezentat pe Majestatea Sa Custodele Coroanei într-o vizită la Varșovia.
Dimineța, Principesa Sofia a vizitat Muzeul Józef Piłsudski. În cadrul vizitei, împreună cu domnul Robert Andrzejczyk, directorul general al muzeului, domnul Grzegorz Nowik, directorul științific al muzeului, și doamna Jadwiga Rodowicz-Czechowska, responsabil cu dezvoltarea strategică, au avut loc discuții despre dezvoltarea sectorului cultural din Polonia și sprijinirea turismului local.
În continuare, Alteța Sa Regală a luat parte la evenimentul intitulat „Mareșalul Piłsudski – Familia Regală a României. Prietenia polono-română în perioada interbelică”. Manifestarea a marcat relația istorică a Mareșalul Józef Piłsudski cu România și Casa Regală a României, reliefând începuturile relației bilaterale româno-polone și colaborarea strategică a țărilor noastre astăzi.
Principesa Sofia a rostit un discurs pe marginea colaborării româno-poloneze și relevanța sa pe scena politică de astăzi.
S-au adresat publicului și domnul Robert Andrzejczyk, domnul Ovidiu Dajbog-Miron, directorul Institutului Cultural Român din Varșovia, dar și domnul Grzegorz Nowik.
După-amiaza, Alteța Sa Regală a întâlnit pe Ambasadorul României la Varșovia, Excelența Sa domnul Cosmin Onisii.
Mai târziu, Principesa Sofia a vizitat sediul Ambasadei României în Polonia și sediul Institutului Cultural Român din Varșovia. În cadrul unei întrevederi cu directorul Institutului Cultural Român, s-a discutat despre promovarea artiștilor români în Polonia și s-au conceput strategii de susținere a artiștilor autohtoni.
Discursul Principesei Sofia la Muzeul Józef Piłsudski
Doamnelor și domnilor,
Este o plăcere să mă aflu astăzi aici la Muzeul Piłsudski, loc de comemorare a uneia dintre cele mai importante figuri care marchează relațiile bilaterale româno-polone.
În februarie 1919, în timpul domniei străbunicului meu, Regele Ferdinand, și a președinției lui Józef Klemens Piłsudski, s-au făcut primii pași către o relație diplomatică între țările noastre.
La invitația regelui Ferdinand, mareșalul Piłsudski a vizitat Sinaia în 1922.
În anul următor, Familia Regală a efectuat o vizită istorică în Polonia, invitată de președintele de la vremea respectivă, Stanislaw Wojciechowski.
De atunci, au urmat multe astfel de vizite, vizite ce au consolidat colaborarea noastră.
De mai bine de o sută de ani, ambele țări au perseverat împreună prin tumultul războiului și în timpul multor altor vremuri dificile. Acum, împreună, fac parte atât din NATO, cât și din Uniunea Europeană.
Aceste alianțe ne amintesc de moștenirea pe care președintele Piłsudski și regele Ferdinand, ambii șefi de stat ai vremii, au adus-o parteneriatului polono-român: aceea a ideilor de libertate, unitate și cooperare.
Doamnelor și domnilor,
Cunoașteți mai bine decât mine importanța acțiunilor Mareșalului Piłsudski pentru Independența Poloniei, precum și relevanța Regelui Ferdinand pentru Unificarea României.
Observând schimbările politice tulburătoare care au avut loc în Europa de Est după Primul Război Mondial, cei doi lideri au decis să oficializeze ceea ce era o alianță deja firească între țările noastre.
Relația mareșalului Piłsudski și a Regelui Ferdinand nu a fost marcată doar de un interes comun pentru pace și stabilitate pe Flancul Estic, ci și de o prietenie strânsă. Într-adevăr, această prietenie reprezintă ecoul sprijinului pe care familia mea l-a arătat intereselor poloneze de-a lungul deceniilor.
Nu cu mult timp în urmă, cumnatul meu, Principele Radu, a reprezentat-o pe Majestatea Sa Custodele Coroanei într-o vizită oficială în Polonia, una care urma să marcheze centenarul vizitei Regelui Ferdinand și a Reginei Maria în țara dumneavoastră. Făcând acest lucru, Familia Regală reînnoiește prietenia și legăturile istorice dintre cele două națiuni ale noastre, într-un context care este poate prea asemănător cu trecutul nostru comun.
Cu toate acestea, datorită eforturilor noastre de integrare, interesele naționale ale Poloniei și României, precum și aderarea la familiile euro-atlantice, sunt protejate de partenerii noștri, conducând către un viitor economic și material promițător și stabil.
Astăzi, vizita mea în Polonia subliniază încă o dată sprijinul neclintit al familiei mele pentru dumneavoastră și țara dumneavoastră.
Războiul actual din Ucraina și amenințarea la adresa Republicii Moldova ne pun din nou la încercare comunitățile și puterea.
Într-o perioadă de frământări, să ne amintim de lideri precum mareșalul Piłsudski și Regele Ferdinand și să le călcăm pe urme, consolidându-ne colaborarea și interesele noastre naționale și europene.
Vă mulțumesc!