Principesa Sofia în Republica Moldova, 18 septembrie 2023

19 sept. 2023

În zilele de 17-21 septembrie 2023, Alteța Sa Regală Principesa Sofia se află într-o vizită în Republica Moldova. HISTOIRES ROYALES

Este a zecea vizită externă din anul 2023 a Familiei Regale, după participarea Principelui Consort în Grecia, la funeraliile Regelui Constantin al II-lea de la Atena (ianuarie) și în Republica Moldova, la Forumul Economic sub auspicii regale (februarie), după vizita Custodelui Coroanei în Suedia (martie), vizita Principelui Radu în Germania (aprilie), vizita Majestății Sale și a Principelui Consort la Încoronarea Regelui Charles al III-lea la Londra (mai), vizita Custodelui Coroanei la München (mai), vizita oficială a Majestății Sale și a Principelui Consort în Regatul Hașemit al Iordaniei (mai-iunie) și vizita Principelui Consort în Polonia (iulie), și vizita Principelui Radu în Germania, pentru a participa la Jocurile Invictus de la Düsseldorf (septembrie).

Este, de asemenea, a nouăsprezecea vizită a Familiei Regale în Basarabia, în ultimii douăzeci de ani. Regele Mihai, Custodele Coroanei Margareta, Principele Radu și Principesa Maria au vizitat Chișinău, Bălți, Orhei, Soroca și multe alte localități din țară în anii 2005, 2006, 2013, 2014, 2015, 2016, 2022 și 2023.

Duminică, 17 septembrie, Alteța Sa Regală a fost întâmpinată la aeroport de către Excelența Sa domnul Cirstian-Leon Țurcanu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova.

Luni, 18 septembrie, Alteța Sa Regală a participat la un prânz de lucru împreună cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, domnul Igor Grosu. Au avut loc discuții despre situația geo-politică la granițele Uniunii Europene și eforturile de susținere a integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Au fost, de asemenea, supuse discuției eforturile de întrajutorare în situația crizei umanitare din Ucraina, precum și viitoarele acțiuni publice ale Casei Regale ce privesc stabilitatea europeană și parteneriatul strategic dintre România și Republica Moldova.

Casa Regală a României a susținut Republica Moldova în acest demers prin activitățile sale publice încă de la depunerea cererii de aderare în martie 2022.

Tot luni, Principesa Sofia a avut o întrevedere de lucru împreună cu Ministrul Educației și Cercetării, domnul Dan Perciun, și Ministrul Culturii, domnul Sergiu Prodan, la Parlament. S-a discutat despre programele de dezvoltare a educației în zonele rurale, parteneriate cu instituții de învățământ din afara țării și deschidere internațională a programelor educaționale din țară, dezvoltarea de proiecte de ecologie și protejarea mediului în școli. Au fost discutate, de asemenea, posibilități de dezvoltare a sferei culturale prin festivaluri naționale și internaționale, dar și planurile de investiții în renovare și restaurare a clădirilor istorice și cu potențial cultural.

După-amiaza, Alteța Sa Regală a fost primită de Înaltpreasfinția Sa Mitropolitul Petru al Bisericii Ortodoxe din Basarabia la Mitropolie. Au fost aminți credincioși din diaspora, pentru care Biserica depune eforturi de susținere, lucrând totodată către încurajarea diminuării emigrării. S-a vorbit despre proiectele umanitare desfășurate în lumina războiului din Ucraina, dar și proiectele sociale în satele din Republica Moldova.

În continuare, Principesa Sofia a vizitat Universitatea de Stat din Moldova, unde a fost primită de către Rector, domnul Igor Șarov, profesori și studenți. În Aula Regina Maria, Alteța Sa Regală a adresat un cuvânt de încurajare studenților, amintind importanța investiției în educație. Au avut loc discuții libere despre planurile de viitor ale studenților, dar și despre programele naționale și internaționale în care universitatea este implicată. Studenții ce au beneficiat în trecut de Bursele Casei Regale au rostit un cuvânt de bun-venit Principesei Sofia, nelipsind un omagiu adus Reginei Ana, la 100 de ani de la nașterea Sa. S-au vizitat facilitățile Universității, între care laboratorul Facultății de Jurnalism, ce oferă oportunități de practică jurnalistică studenților, încurajând libera expresie și libertatea presei în Moldova.

Vom reveni cu noi detalii ale vizitei.