Radio Romania despre vizita in Republica Moldova, septembrie 2005

26 sept. 2005

Principele de Hohenzolern Veringen va avea intalniri cu premierul moldovean Vasile Tarlev
RADOR, 26 septembrie 2005

Reprezentantul special al Guvernului Romaniei pentru Integrare, Cooperare si Dezvoltare Durabila, Alteta Sa Radu, principe de Hohenzolern Veringen se afla in RM, unde va avea intalniri cu premierul moldovean Vasile Tarlev, cu reprezentanti ai conducerii Parlamentului de la Chisinau, ai conducerii Armatei Nationale a RM, cu oameni de afaceri din aceasta tara. Sunt programate si vizite la Universitatea de Stat din Chisinau, la Universitatea Alecu Russo din Balti, precum si la trei licee din RM. Vizita Altetei Sale in RM se inscrie in demersurile conducerii politice de la Bucuresti si Chisinau de relansare si normalizare a relatiilor bilaterale. Corespondentul Radio Romania la Chisinau, Cristina Dumitrescu a realizat un interviu cu Alteta Sa despre turneul pe care il face in Republica Moldova.

AS Radu, Principe de Hohenzolern Veringen: Ne aflam intr-un loc, intr-o bucata de pamant european care are astazi dorinta de a se intoarce catre continentul- matca cu toate fortele si cu toata credinta. Or, aceasta este, probabil, cea mai frumoasa implinire si cel mai frumos dar pe care Casa Regala poate sa il aibe. Un om ca Regele Mihai care 50 de ani a asteptat la usa tarii lui, iar la Chisinau a fost ultima data acum 70 de ani, ce poate pentru el, in inima Lui sa fie mai frumos decat sa ma intorc inapoi si sa-I spun ca cineva din familia Lui a respirat aerul acestor locuri? La o astfel de perspectiva, la o astfel de varsta si la o astfel de legenda si la destinul pe care il reprezinta nu cred ca I se poate spune ceva mai frumos decat ca Chisinaul este indreptat catre Europa si ca un membru al familiei Lui a putut pune flori la statuia lui Stefan cel Mare. Ca reprezentant special al Guvernului, ma voi intalni cu primul ministru, cu reprezentanti inalti ai Parlamentului, cu alti reprezentanti ai Executivului, cu inalti reprezentanti ai Armatei, cu societatea civila, cu elementul religios, bineinteles- ortodoxia este cea care ne defineste pe noi toti intr-un mod atat de unitar- si cu mediul de afaceri. Doresc ca acest prim inceput formal, cu intalnirile oficiale, cu prima luare de cunostinta sa fie urmat cat mai curand de intalniri dinamice, flexibile, intentive si de lucru care sa poata sa ma ajute sa aduc un modest aport acestei dezvoltari pe care si conducerea politica de la Bucuresti, reprezentata de presedintele Traian Basescu, de Guvern, de Parlament, cat si conducerea politica de la Chisinau, reprezentata de presedintele Voronin si de ceilalti lideri o au in acest moment ca angajament comun.

Reporter (Cristina Dumitrescu): Si pentru ca lucrurile par sa se aseze pe fagasul lor normal si in relatia dintre Romania si Republica Moldova, putem asista in viitor la o vizita a Majestatii Sale aici, la Chisinau?

AS Radu, Principe de Hohenzolern Veringen: E o vizita pe care Regele o asteapta cu mare, mare placere si cu mare speranta. Sunt sigur ca vom gasi in intelepciunea destinului romanesc un moment si pentru Regele Nostru care prin suferinta si destinul lui uneste Moldova de Romania poate mai mult decat multe alte legaturi pe care noi le avem, puncte comune. Suferinta, frustrarea, izolarea sunt definitiv puncte comune din istoria noastra.

Principele Radu a depus o coroana de flori la monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant, in prezenta Sefului Marelui Stat Major al Armatei Republicii Moldova, generalul Ion Coropcean, a vice-ministrului moldovean al Afacerilor Externe siIntegrarii Europene, Valeriu Ostalep si a ambasadorului Romaniei in RM, Filip Teodorescu.Premierul moldovean Vasile Tarlev doreste elaborarea si punerea in practica a unui sistem simplificat de vize intre Romania si RM
Categoria : Romania – relatii internationale, 29-09-2005 18:54

Premierul moldovean Vasile Tarlev doreste elaborarea si punerea in practica a unui sistem simplificat de vize intre Romania si RM, dupa intrarea tarii noastre in UE, ne-a informat corespondentul RRA la Chisinau, Cristina Dumitrescu. Doleanta statului moldovean a fost comunicata de Tarlev reprezentantului special al Guvernului Romaniei pentru intregare, cooperare si dezvoltare durabila, principele Radu de Hohenzollern-Veringen, care astazi isi incheie vizita in Republica Moldova.

Principele Radu a asigurat ca la intoarcerea la Bucuresti va propune Camerei de Comert Romania-Marea Britanie si altor organizatii pe care le patroneaza sa se extinda si in Republica Moldova. Alteta Sa va reveni in Republica Moldova probabil in primavara anului viitor pentru a contribui la intensificarea relatiilor bilaterale.