Vizita Principelui Radu în China, 2006 (AGERPRES)
Bucuresti, 13 nov /Rompres/ – Reprezentantul Special al Guvernului Romaniei, principele Radu de Hohenzollern-Veringen, isi incheie, luni, vizita oficiala de sapte zile in Republica Populara Chineza, efectuata la invitatia Institutului Diplomatic al Poporului Chinez.
In cadrul intalnirilor de la Beijing si Shanghai, principele Radu a asistat la o ampla prezentare a dezvoltarii economice si a reformelor din China, facuta de vicepresedinta Conferintei Politice Consultative a Poporului Chinez, Zhang Meiying, care a apreciat legatura bilaterala privilegiata cu Romania. Totodata, demnitarul chinez a expus obiectivele Chinei pentru urmatoarele decenii, cum ar fi dezvoltarea economica in folosul unui numar cat mai mare de cetateni, folosirea cu mai mare randament a energiei, aprecierea mediului inconjurator, dar si continuarea cooperarii in lume pe baza coexistentei pasnice si militare in plan international pentru pace, progres si dezvoltare.
Potrivit principelui Radu, Romania si China vor atinge un volum al schimburilor economice de aproape cinci miliarde de dolari, in 2006, iar potentialul economic, in conditiile transformarilor specifice fiecareia din cele doua tari, este cu mult mai mare. Invitat la Ministerul Afacerilor Externe chinez, principele Radu a fost primit de ministrul asistent al afacerilor externe, Kong Quan.
La ambele intalniri au participat vicepresedintele Institutului Diplomatic al Poporului Chinez, Wu Chuanfu, ambasadorul Romaniei in China, Viorel Isticioaia, si reprezentanti ai Ministerului de Externe chinez.
Totodata, in timpul vizitei sale, principele Radu s-a intalnit cu personalitati chineze din mediul economic, universitar, politico-diplomatic si mass-media, care au studiat limba si literatura romana: Chen Yuming, director general MAE, profesor doctor Ding Chao, decan la Universitatea Beijing, Chen Delai, ambasador in Romania 2000-2003, Zhou Guanzhao, director in Ministerul Comertului, Wu Min si Li Jiayu, de la Radio China International, si Bai Xiaomei, consilier la Federatia Femeilor.
insotit la Shanghai de Wu Chuanfu, principele Radu a vizitat sediul primariei Jin Jiang Tower, unde a fost primit de vice-primarul orasului Shanghai, Tang Dengjie. De asemenea, principele a vizitat Institutul de Studii Internationale din Shanghai, Scoala de Afaceri Internationale China-Europa, precum si Centrul Expozitional de Planificare Urbana.
Institutul Diplomatic al Poporului Chinez a fost creat de fostul prim-ministru Zhou Enlai, inca din 1949, fiind destinat cooperarii pe teme diplomatice, cercetarii in domeniul sistemului international, a aspectelor globale si chestiunilor de politica externa, legaturilor si schimburilor de experienta cu oameni de stat si cu oameni de stiinta.