Presa ceha despre vizita Familiei Regale, 2005
Presa ceha despre vizita Familiei Regale
Agentia ceha de stiri CTK.
1. Ultimul Rege al Romaniei, Mihai I, aduce omagiu eroilor razboiului
CTK, 5 mai 2005: Kromeriz, Brno, Moravia de Sud
Fostul Rege la Romaniei, Mihai I, acompaniat de sotia sa, Regina Ana si de Principele Radu, a adus un omagiu soldatilor romani cazuti in luptele pentru eliberarea oraselor Kromeriz si Brno cu prilejul ceremoniilor desfasurate astazi la monumentele din cele doua orase inchinate memoriei lor.
”Acest moment este pentru mine unul incarcat de emotii”, a spus Mihai I.
Primarul orasului Kromeriz Petr Dvoracek a aratat in cuvantul sau ca 28 de soldati romani au fost ucisi in luptele pentru eliberarea orasului. El a subliniat ca participarea unitatilor armatei romane au fost decisiva in bataliile purtate aici.
Mai mult de 15.000 de soldati romani si-au pierdut viata si 55.000 au fost raniti sau au fost dati disparuti in luptele pentru eliberarea oraselor si satelor cehe si slovace.
”Doresc sa-mi exprim gratitudinea si sa Va multumesc personal pentru faptul ca ati condus eroicul popor roman impotriva nazismului” i-a spus Dvoracek fostului rege.
La ceremonie au luat parte ambasadorul Romaniei in Republica Ceha, o delegatie din orasul partener din Romania, Ramnicu Valcea, reprezentanti ai armatei romane, ai Asociatiei Cehia-Romania si ai Asociatiei Luptatorilor Cehi pentru Libertate.
La Brno, capitala a Moravei – cel de al doilea oras ceh ca marime, Mihai I a participat la ceremonia organizata la Cimitirul Municipal de comemorare a celor 1500 ostasi romani care si-au pierdut viata in luptele de eliberare a orasului Brno si a satelor din imprejurimi.
”Ma bucur ca am putut participa la aceasta ceremonie” a spus Mihai I guvernatorului Moraviei de Sud, Stanislav Juranek. Dupa aceea, Regele a vizitat si cimitirul ostasilor Armatei Rosii si mormintele luptatorilor cehi pentru libertate care au fost executati de catre nazisti.
Ultimul Rege al Romaniei, Mihai I, in varsta de 83 de ani, fost sef al statului roman pana in 1947, a fost maresal si comandant suprem al Armatei romane in timpul razboiului si a contribuit in August 1944 la trecerea Romaniei de partea aliatilor.
Regimul comunist care s-a instaurat in Romania dupa razboi l-a fortat pe Regele Mihai sa abdice si sa plece in exil. De atunci el a locuit, in cea mai mare parte, in Elvetia.
Dupa restabilirea democratiei in Romania, Mihai I a revenit in tara insa a ramas in afara vietii politice si a partidelor reprezentand o importanta autoritate morala pentru intreaga natiune romana.
In anii ’30, Mihai I-a insotit pe tatal sau, Carol al II-lea, in timpul vizitei oficiale in fosta Cehoslovacie. Mihai I a urcat pe tron prima data in anii 1927-1930, dar guvernarea a fost asigurata de Consiliul de Regenta. El a devenit rege in perioada 1940 -1947; pana in 1944, in realitate, conducatorul Romaniei a fost dictatorul fascist Antonescu.
In 1944 Mihai I a participat activ la insurectia antifascista. Trei ani mai tarziu, el a fost fortat sa-si semneze abdicarea si sa plece in exil.
2. Regele Romaniei si ministrul ceh de externe discuta despre victoria in cel de al doilea razboi mondial si despre evenimentele din 1968
CTK, 6 mai 2005, Praga
Cel de al doilea razboi mondial si invazia militara a Cehoslovaciei de catre sovietici in 1968, la care Romania a refuzat sa participe, au constituit temele principale discutate de fostul Rege al Romaniei Mihai I si Cyril Svoboda, ministrul ceh de externe, cu prilejul intalnirii lor la Praga, la 6 mai 2005.
Militarii romani, carora Mihai I le-a fost comandant suprem la vremea respectiva, au contribuit la eliberarea Cehoslovaciei de sub dominatia nazista in 1945.
La intalnirea de astazi, Mihai I si Cyril Svoboda nu au evocat doar ce de a 60-a aniversare a sfarsitului razboiului in Europa ci si ocuparea Cehoslovaciei de catre trupele Pactului de la Varsovia, cu 37 ani in urma. Svoboda a elogiat pozitia principiala a Romniei, singura tara membra a Pactului de la Varsovia care nu s-a alaturat invaziei.
Svoboda si Mihai I au discutat, de asemenea, despre apropiata aderare a Romaniei la UE.
Mihai I, insotit de Regina Ana si de Principele Radu, a sosit in Cehia, marti, pentru o vizita de trei zile. El a participat la intalniri organizate cu prilejul aniversarii victoriei in diferite orase din Boemia si Moravia.
Emisiunea Bez obalu,
difuzata de postul public al televiziunii cehe CT1,
duminica, 9 mai 2005:
” Mihai I este cel mai in varsta rege european. Nu mai domneste insa de aproape saizeci de ani. In tara sa natala, Romania, se bucura de respect si apreciere. Rolul sau este insa pur simbolic. Simbolica este si vizita lui Mihai I in Republica Ceha. Regele a venit la noi pentru a cinsti memoria celor 15.000 de ostasi romani care si-au dat viata pentru eliberarea Cehoslovaciei in anul 1945. Cu acest prilej ne-a acordat un interviu.
„A fost un secol straniu”, spune Jarek Nohavica despre secolul al douazecilea intr-unul dintre cantecele sale. Sunt putine lucruri care demonstreaza aceasta mai bine decat experienta de viata a Regelui Mihai I al Romaniei. S-a nascut ca urmas al tronului, rege a fost de doua ori, dar apoi, aproape toata viata a trait in exil ca pilot si comerciant. Acum este din nou rege. Romania nu mai este insa de mult regat.
MS Regele Mihai I: Era o perioada foarte grea, dar stiti ce ma intristeaza acum, dupa ani de zile, cel mai mult? Atunci cand au venit vremurile cele mai grele, am fost parasit si de persoane despre care pana atunci am crezut ca imi sunt prieteni.
Redactor: Mihai I s-a urcat pentru prima oara pe tron la varsta de sase ani, dupa moartea bunicului sau Ferdinand. Rege trebuia sa devina atunci tatal sau Carol al II-lea, dar acesta a plecat cu iubita lui la Paris. Dupa patru ani s-a aratat in mod neasteptat in Gara din Bucuresti. S-a intors si a preluat puterea. Pe tron a ramas apoi 10 ani. Dupa o domnie scurta, fiul sau Miahi I a putut astfel sa traiasca o copilarie in general linistita in calitate de urmas la tron. A mers la scoala intr-o clasa speciala formata la ordinul tatalui sau, din care faceau parte copii ce proveneau din diverse categorii sociale si din mai multe regiunii ale Romaniei. Motivul? Pentru a cunoaste oamenii care traiesc in Romania. Mihai I a devenit din nou rege in anul 1940, dar nu mai era regatul care fusese cu zece ani in urma. Romania pierduse o parte a teritoriului, iar tara era condusa de maresalul Antonescu care a devenit dictator si a folosit alianta cu Germania nazista. Este motivul pentru care armata romana, in primii ani ai razboiului, a luptat alaturi de nazisti.
MS Regele Mihai I: Despre incepterea razboiului am aflat de la mama mea care a auzit la BBC ca Romania a intrat in razboi. Am fost pur si simplu socat de aceasta veste. Nimeni nu ma informase in aceasta privinta, iar cand l-am intrebat pe vicepresedintele guvernului de atunci m-a expediat spunandu-mi ca trebuie sa aflu totul din ziare.
Redactor: Un moment maret pentru Mihai I a venit in anul 1944 cand Armata Rosiei era foarte aproape. Regele pregatea de mult timp un puci si in cele din urma a ordonat ca maresalul Antonescu sa fie arestat.
MS Regele Mihai I: Cand frontul rusesc a inceput sa se apropie de granita, numarul unitatilor germane de pe teritoriul nostru a inceput sa se reduca. Am luat hotararea sa folosim acest moment si sa organizam o revolta. La 23 august 1944 l-am convocat pe Antonescu si in timpul vizitei sale am dat ordinul sa fie arestat.
Redactor: Romania si-a asigurat astfel locul pe lista invingatorilor in cel de-al doilea razboi mondial. Nu a fost insa si fara costuri. Doar in fosta Cehoslovacie au cazut aproximativ cinsprezece mii de romani. Regele Mihai I a fost decorat pentru meritele sale cu cele mai inalte distinctii atat de catre americani, cat si de rusi. Cu toate acestea a fost condamnat sa nu poate face altceva decat sa priveasca modul in care, urmare intelegerilor de la Yalta, in Rominia a fost impusa influenta comunista. A declansat chiar o greva regala si a refuzat sa semneze legile prim-ministrului comunist, insa in cele din urma a fost constrans sa abdice si a trebuit sa plece din Romania.
MS Regele Mihai I: Am fost santajat. Prim-ministrul si presedintele partidului comunist mi-au spus ca in cazul in care nu semnez hartia respectiva, vor da ordinul sa fie impuscati peste o mie de studenti care fusesera inchisi pentru faptul ca demonstrasera in sprijinul meu.
Redactor: Comunistii au declarat ca Mihai I a parssit tara cu multe vehicule incarcate cu obiecte de valoare, aur si tablouri scumpe. Sub influenta fostei propagande, numerosi romani pana astazi mai cred ca lucrurile s-au desfasurat in acest fel, dar ceea ce demonstreaza ca familia nu a luat cu sine prea multe valori este in primul rand faptul ca inceputurile exilului nu au fost usoare pentru familia regala.
MS Regele Mihai I: Cu sotia Ana am inchiriat o ferma unde am crescut gaini, verdeata si flori. Toate acestea le-am vandut pe piata locala. Cu cea mai mare placere imi amintesc insa de activitatea mea in aviatie, intrucat avioanele m-au atras intotdeauna.
Redactor: Cum este sa fii rege in secolul douazeci? Mihai I nu este un monarh din povesti care sa nu isi dea seama ca acest secol a fost destul de potrivnic regilor, ca a fost un secol plin de cruzime, cu care familiile regale nu au avut insa nimic de a face dar a trebuit sa ii suporte consecintele. Aceasta confirma si Principele Radu, care l-a insotit pe Rege in vizita sa in Republica Ceha.
AS Principele Radu: Secolul douazeci a fost dificil pentru toti. A fost o perioada cand au aparut fascismul si comunismul. Trebuie sa subliniez insa ca nici o familie regala nu a avut nimic de a face cu aceasta stare de lucruri.
Redactor: Regele Mihai I este din copilarie un sofer inflacarat si pina astazi conduce cu mare placere. Poseda si o colectie de jeep-uri americane. Pe primul l-a primit cadou de la Guvernul american si intimplarea face ca in aceasta masina a plecat din tara in anul 1947.
MS Regele Mihai I: Fara indoiala ca m-am nascut cu aceasta pasiune. Copil fiind obisnuiam deja sa merg prin parcul regal din jurul castelului bunicii mele intr-o masina electrica.
Redactor: Intoarcerea lui Mihai I in Romania nu a fost usoara si aceasta nici dupa caderea dramatica de la putere a sotilor Ceausescu din anul 1989. Regele a venit la Bucuresti pentru prima oara in decembrie 1990 dar a fost retinut si expulzat. Guvernul postcomunist de atunci nu era prea incantat sa il vada pe fostul rege in tara si i-a permis in mod oficial sa treaca granita abia in anul 1992 de Craciun, iar pasaportul romanesc l-a obtinut in anul 1997.
MS Regele Mihai I: Este evident ca familiile regale nu mai au in prezent greutatea politica pe care au detinut-o intre secolele saptesprezece si douazeci dar uitati-va de pilda la Spania. Acolo regele este cel care contribuie in mod substantial la echilibrul politic al tarii.
Redactor: Care este acum rolul fostului rege al Romaniei? Spre deosebire de regele Bulgariei, Mihai I nu a intrat in politica, chiar daca o influenteaza, dar numai din exterior si ca o autoritate independenta. O viziune similara are si Principele Radu.
AS Principele Radu: Acum noi putem sa ne facem datoria fata de tara doar intr-un mod bine determinat, dar spre deosebire de oamenii politici, consider ca putem indeplini acest lucru intr-un mod de mai mare anvergura si mai linistit. De cealalta parte apar si surprize de genul a ceea ce se intampla in Bulgaria, unde in prezent prim-ministru este fostul rege.
Redactor: Suntem la inceputul secolului XXI care probabil nu va fi atat de dramatic si plin de transformari neasteptate precum uimitorul secol douazeci. Mai linistite vor fi fi destinele regilor, chiar daca vor ramane poate pentru totdeauna doar o amintire a unor vremuri demult apuse”.