Moment-cheie în politica externă a României secolului XX

10 mart. 2024

Anul 1924 a fost unul dintre cele mai importante momente ale politicii externe românești din secolul al XX-lea.

După Marea Unire, pentru a sprijini și aprofunda reformele tuturor provinciilor românești din punct de vedere lingvistic, monetar, economic, administrativ, militar, educațional și politic, pentru a consolida legăturile țării cu marile puteri europene, pentru a “pune România pe harta” societății occidentale și pentru a deschide calea unor parteneriate bazate pe democrație, libertate, spirit întreprinzător și competitivitate, Regele Ferdinand I și Regina Maria au efectuat patru vizite de Stat în Confederația Elvețiană, Republica Franceză, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Regatul Belgiei. Vizita la Geneva a fost dedicată primei întâlniri cu conducerea Ligii Națiunilor, precursoarea Organizației Națiunilor Unite, fondată cu doar doi ani mai devreme, în anul 1922.

Diplomația românească nu cunoscuse, până atunci, un turneu de politică externă de asemenea amploare și cu asemenea impact în țările vizitate. Cele patru vizite de Stat au venit la șase ani de la Marea Unire, la cinci ani de la începutul “diplomației regale” performată de Regina Maria la Paris, în favoarea recunoașterii României Mari, la doi ani de la Încoronarea de la Alba Iulia și la un an de la promulgarea Constituției din anul 1923.

Dat fiind că toate aceste cinci momente-cheie din istoria noastră modernă au avut în centrul lor Coroana Română, Majestatea Sa Custodele Coroanei a decis ca, în anul 2024, centenarul celor patru vizite de Stat să fie sărbătorit, așa cum se cuvine, de Familia Regală și de Casa Majestății Sale.

Merită de subliniat faptul că un gest vizionar asemănător a făcut Regele Carol I, care a consfințit relațiile bilaterale ale României cu Franța, Regatul Unit, Germania și Statele Unite ale Americii în același an, 1880.

Și, de asemenea, merită amintit turneul Regelui Mihai I pentru susținerea aderării României la NATO și UE, materializat prin 14 vizite în anii 1997 și 2002.

Foto: Suveranii României Mari la Geneva, în timpul vizitei din 1924