Moldova Azi despre vizita Principelui Radu la Chișinău, martie 2006

14 mart. 2006

Radu de Hohenzolern-Veringen intr-o noua vizita la Chisinau

„Avem obligatii morale fata de istoria noastra comuna sa veghem la destinul nostru si sa construim ceva durabil pentru viitor. Suntem dispusi sa deschidem pentru Republica Moldova legaturile cu alte instrumente europene de cooperare”, a declarat marti, la Chisinau, reprezentantul special al Guvernului Romaniei pentru integrare, cooperare si dezvoltare durabila, Radu de Hohenzolern-Veringen, in cadrul intrevederii cu presedintele Parlamentului Marian Lupu.

Potrivit unui comunicat al Serviciului de presa si imagine al Parlamentului, principele Radu de Hohenzolern-Veringen a afirmat ca Romania poate sprijini Republica Moldova in drumul sau european printr-un sir de instrumente de cooperare, in special in domeniile militar, cultural si educational.

El a comunicat ca in urma vizitei din septembrie 2005 in Republica Moldova a stabilit un sir de contacte cu autoritatile locale din Botosani, Iasi, Bacau si Neamt, care au manifestat un interes real pentru dezvoltarea relatiilor de afaceri cu partenerii din Republica Moldova. Oficialul roman a subliniat faptul ca aproximativ 100 oameni de afaceri, reprezentand peste 80 companii romane, sunt interesati in initierea unor proiecte transfrontaliere si in dezvoltarea relatiilor economice cu partenerii din Republica Moldova.

Marian Lupu a precizat ca Parlamentul Republicii Moldova opteaza pentru reanimarea activitatii comisiei interparlamentare mixte moldo-romane si pentru semnarea unui memorandum de cooperare cu forul legislativ de la Bucuresti.

Lupu a solicitat Romaniei asistenta consultativa si tehnica, precum si sustinere in procesul de negociere a unui nou cadru juridic in relatiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeana, mentionand ca TACIS, actualul mecanism de asistenta a UE pentru tarile CSI, nu mai corespunde exigentelor actuale ale Republicii Moldova.

Moldova azi , 14 martie 2006