Mesajul de Crăciun al Majestății Sale, 2024
Anul 2024 ne-a adus multe motive de îngrijorare, la noi și în întreaga lume. Dar am încredere în națiunea noastră și în puterea ei de a merge mai departe. Românii din toată lumea au dat dovadă de curaj și de grijă față de familiile lor.
În acest an, am călătorit în Belgia, la sediul NATO, la Luxemburg, în Finlanda și în Polonia, pentru susținerea intereselor României și pentru drumul european al Republicii Moldova.
Am vizitat baze militare la Cincu, Kogălniceanu, București, Sibiu, Bruxelles, Helsinki, Tampere, Luxemburg, în orașe din Franța și Polonia, vorbind despre importanța României la granița de est a NATO și UE. Admir felul în care militarii români își fac datoria față de patrie și față de alianța trans-atlantică.
Societatea civilă românească a dovedit forță și curaj și este de admirat pentru etica și valorile ei, într-o lume din ce în ce mai divizată și egoistă.
În 2024, sportul românesc a fost la înălțime, la Jocurile Olimpice și Paralimpice, la Campionate Mondiale și Europene, în sporturi cu mare tradiție în România. Sportivii noștri au dovedit forță interioară și curaj.
Am vizitat comunități românești și minorități naționale. Sunt mândră de felul în care oamenii își poartă de grijă, cu demnitate și curaj. La Dunăre, în Ardeal, Dobrogea, Banat, Moldova, în Oltenia, am descoperit o tânără generație care gândește și simte profund. Aceasta ne dă speranță pentru viitor.
Fundația Regală a continuat să dezvolte proiecte pentru consolidarea comunităților, pentru cei în vârstă și pentru cei tineri. Alături de Crucea Roșie, de Duke of Edinburgh Award, de cele 70 de organizații cu patronaj regal din România și din Republica Moldova, fundația continuă o muncă inspirată și responsabilă, de 35 de ani încoace.
Suntem aproape de românii care trăiesc în afara țării. Le apreciem grija față de copii, de cei vârstnici, de credință, de tradiții și de educație.
La Crăciun ne îndreptăm, cu sufletul și cu mintea, către Domnul Nostru Iisus, către exemplul Său de sacrificiu, de bunătate și de compasiune. De asemenea, sărbătoarea de Crăciun este momentul de a ne bucura de tradițiile profunde, menținute de români de toate vârstele.
Familia mea și cu mine urăm românilor din țară, din Republica Moldova, din Europa și din întreaga lume, la mulți ani și Crăciun fericit!
Așa să ne ajute Dumnezeu!
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române
24 decembrie 2024
Partener media – Televiziunea Română, emisiunea ”Ora Regelui” – Imaginile fac parte din Arhiva Familiei Regale, din Arhiva Fundației Regale Margareta a României, din Arhiva Multimedia TVR și din arhiva emisiunii “Ora Regelui”. Mesajul de Crăciun al Majestății Sale Margareta Custodele Coroanei Române a fost transmis anul acesta de la Castelul Săvârșin. Gazdă a Târgului Regal de Crăciun, Domeniul de la Săvârșin a fost totodată scena de desfășurare a multor evenimente, pe parcursul anului. Vizitat de mulți români, în lunile de vară, loc de desfășurare a Târgului de primăvară ”Suflet de România”, a taberelor de creație ale bursierilor programelor Fundației Regale Margareta a României, precum și a atelierelor la care au participat beneficiarii programelor sociale, copii și vârstnici, Castelul Sâvârșin este reședința regală care aduce, de această dată, spiritul sărbătorilor. Imnul Regal a fost interpretat de Orchestra Universitaria a Universității Naționale de Muzică din București, dirijor Tiberiu Soare, în deschiderea celei de a XV-a ediții a Concertului Regal Caritabil, organizat de Fundația Regală Margareta a României, la Ateneul Român, pe 25 octombrie 2024. Coloana sonoră conține, de asemenea, fragmente din Concertul pentru două violoncele și orchestră în sol minor, de Antonio Vivaldi, soliști Izabela Ghergu și Constantin Borodin și fragmente din Gala Tinere Talente, un spectacol oferit de bursierii din această generație, conduși de concert-maestrul Rafael Burtaru, pe 25 noiembrie, la Sala Pictura a Teatrului Național ”Ion Luca Caragiale” din București. Concertul Regal de Crăciun al ansamblului aflat sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu, a fost susținut sub bagheta dirijorilor Răzvan Apetrei și Daniela Cotoroană. Tinerii muzicieni din Corul Regal, studenţi şi absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, au prezentat gratuit și anul acesta, pe 10 decembrie, la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Iosif” din București un concert emoționant de colinde.