Principesa Maria

Alteța Sa Regală Principesa Maria a României s-a născut în exil, la Copenhaga, în ziua de 13 iulie 1964. Principesa a venit pe lume în lipsa tatălui său, care urma activități profesionale la New York Stock Exchange. Regele Mihai a fost informat prin telefon că a devenit, pentru a cincea oară, tată. Cea mai tânără dintre principesele României a fost botezată în credința ortodoxă, iar nașa de botez a fost Majestatea Sa Margareta, sora ei.

Principesa Maria a locuit și studiat în Elveția, apoi a petrecut cea mai mare parte a vieții în Statele Unite ale Americii. Acolo a făcut studii de puericultură și a lucrat, pentru o vreme, în domeniul îngrijirii copiilor. A lucrat la New York, în relatii publice, în cadrul unor companii private. Apoi, Alteța Sa Regală a locuit în Statul New Mexico și a activat în domeniul consultanței private.

Principesa a petrecut, în ultimii ani, Crăciunul la Săvârșin, în compania Custodelui Coroanei și a Principelui Radu. Principesa a fost de mai multe ori în vizită în țară și la București, din 1997 până în 2014. Cea mai importantă ședere în țară a Principesei Maria a fost aceea de la Crăciunul anul 1997, când întreaga Familie Regală s-a regăsit la București, pentru prima oară împreună, pe pământ românesc.

Alteța Sa Regală Principesa Maria a României a împlinit, la data de 13 iulie 2014, vârsta de 50 de ani. Atunci, Regele Mihai și-a dat acordul ca sărbătorirea jubileului Principesei Maria să aibă loc la București, cu ocazia zilei de 10 Mai.

Astfel, pe data de 7 mai 2014, seara, Custodele Coroanei a conferit, în numele Regelui Mihai I, Ordinul Coroana României în grad de Mare Cruce Principesei Maria. După ceremonie, a avut loc un dineu în onoarea Principesei Maria. La ceremonie și dineu au luat parte personalități din instituțiile statului, mediul academic și societatea civilă.

În toamna anului 2014, Majestatea Sa Margareta a cerut surorii sale să se mute definitive în România. În ianuarie 2015, Principesa Maria s-a mutat la București.

Principesa Maria este implicată în nume propriu în diverse proiecte cu caracter social, medical, educațional și civic.

Principesa Maria a acordat Înaltul Patronaj:

  • Congresului Societății Române de Rinologie.
  • Organizației Umanitare Concordia
  • Programului național de educație de mediu Patrula de Reciclare, desfășurat de Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec
  • Expoziției chinologice internaționale de la Alba Iulia
  • Festivalului Internațional de Ceramică Contemporană Caolin
  • Federaţia Română de Badminton
  • Celui de-al 42-lea Conventus Latin ORL
  • Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați