Margareta Custodele Coroanei
Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române este șeful Familiei Regale a României și suveranul Casei de România, începând cu ziua de 5 decembrie 2017, când a succedat tatălui său, Regele Mihai I. Titlul său dinastic este “Majestatea Sa Regina”, dar Majestatea Sa a decis ca pentru moment să continue să poarte titlul de “Custode al Coroanei” în împrejurările oficiale.
Actualul șef al Familiei Regale s-a născut la Lausanne, în Elveţia, pe 26 martie 1949. Majestatea Sa Margareta este prima fiica a Regelui Mihai I şi a Reginei Ana ai României. A fost oficial desemnată Principesă Moștenitoare în anul 1997 și numită Custodele Coroanei române în anul 2007.
Majestatea Sa este licenţiată în Sociologie, Ştiinţe Politice şi Drept Internaţional a Universităţii din Edinburgh, Scoţia.
Margareta, Custodele Coroanei a fost angajată, înainte de 1989, în proiecte ale Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Naţiunilor Unite şi ale Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD).
În august 1989, când devenea evident că ceva avea să se schimbe în sfarşit în Europa de Est, Majestatea Sa părăseşte Organizaţia Naţiunilor Unite pentru a se dărui cauzei României.
Sosește în țară pe 18 ianuarie 1990. În acelaşi an înfiinţează, împreună cu tatăl său, Regele Mihai I, Fundația Principesa Margareta a României, dedicată sprijinirii bătrânilor şi tinerilor aflaţi în dificultăţi fizice sau materiale.
Custodele Coroanei a însoţit pe Regele Mihai I în turneele susţinute în 1997-2007 pentru sprijinirea aderării României la NATO şi Uniunea Europeană.
Majestatea Sa Margareta şi ASR Principele Radu s-au căsătorit la 21 septembrie 1996. Din mai 2001, cuplul regal locuiește la Palatul Elisabeta din Bucureşti, iar angajamentele lor publice se desfăşoară în capitală, în ţară şi în străinătate.
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române este Suveranul Ordinelor și Decorațiilor Regale române și a primit Colanul (2017) și Marea Cruce al Ordinului Carol I (1996), Marea Cruce a Ordinului Coroana României (2011), Marea Cruce a Ordinului de Malta (2003), titlul de Cavaler al “Legiunii de Onoare” a Republicii Franceze (2009) şi Marea Cruce a Ordinului Sfânta Isabel a Portugaliei (2012).
Majestatea Sa este membru de onoare al Academiei Republicii Moldova, Doctor Honoris Causa al Geneva School of Diplomacy, al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Timișoara, al Academiei de Studii Economice din Chișinău și al Universității din Pitești.
Majestatea Sa Margareta este președintele Fundației Regale Margareta a României, al Fundației Atletismului Românesc (președinte de onoare), al Asociaţiei Casa Majestății Sale şi al Fundației Colecția Regală. De asemenea Majestatea Sa a îndeplinit funcţia de preşedinte al Societății Naționale de Cruce Roșie din România în perioada 2015-2023 iar începând cu anul 2023 a oferit acesteia Înaltul Patronaj.
Majestatea Sa a acordat Înaltul Patronaj Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Federației Române de Rugby, Federației Române de Oină, Consiliului Național al Elevilor, Batalionului Logistic din Brigada 17 Mecanizată a Republicii Polonia, organizației “Duke of Edinburgh International Award Romania”, Societăţii Enescu din Londra, Festivalului Transilvania Fest, Festivalului Internaţional de Film NEXT, Festivalului Sighişoara Medievală, Concursului profesional studenţesc „Agronomiada”, Fundaţiei Culturale Roşia Montană, „Festivalului de Teatru pentru Copii şi Adolescenți Mark Twain”, Iniţiativei Naţionale „Plantăm Fapte Bune în România”, „Christmas Lectures’’ de la Ateneul Român, Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic „Grand Prix Nova’’, Transylvania College din Cluj, Concursurilor Școlare „Cangurul”, Galei anuale „Oamenii Timpului”, Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Federației Română de Ciclism, Muzeului Național al Țăranului Român și Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”.
Majestatea Sa este cetățean de onoare al județului Cluj, al municipiului Iași, Oraș Regal, și al orașului Soultzmatt (Alsacia, Franța).
Din iunie 2005, în Bucureşti funcționează Școala Gimnazială Margareta a României.
Majestatea Sa Margareta și Principele Radu oferă opt burse regale: Bursa Regele Carol I și Bursa Regina Elisabeta (anual, pentru doi studenți ai Academiei de Studii Economice din București), Bursa Regele Ferdinand I și Bursa Regina Maria (anual, pentru doi studenți ai Universității din Chișinău), Bursa Regele Mihai I și Bursa Regina Ana (anual, pentru doi studenți ai Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București) și Bursa Regele Mihai I și Bursa Regina Ana (anual, pentru doi studenți ai Universității Agricole de Stat din Chișinău).