Principele Radu, interviu în Luxemburger Wort, ianuarie 2003

28 ian. 2003
Integrare Europeana sub noi auspicii

Romania se impaca cu traditia sa si lucreaza pentru viitor

A.S. Radu, Principe de Hohenzollern-Veringen, ginerele Regelui Mihai I si trimisul special al guvernului in misiune de sensibilizare in Luxemburg

Luxemburger Wort, Marti 28 ianuarie 2003, POLITICA SI SOCIETATE

J-lo – Faptul ca dupa destramarea Uniunii Sovietice si dupa caderea intregului asa-numit bloc estic traim vremuri neobisnuite intr-un ritm alert, vremuri caracterizate de transformari uriase in directia reunirii continentului european, este cunoscut. Anumite dezvoltari par a fi cateodata incredibile, insa acestea reprezinta realitatea.

O astfel de dezvoltare este in mod neindoielnic vizita de trei zile la care Principele Radu de Hohenzollern-Veringen a participat luni. Acesta a sosit in calitate de Reprezentant Special al guvernului Romaniei pentru integrare, cooperare si dezvoltare durabila. Emisarul nascut in data de 7 iunie 1960 in Iasi (Romania) este sotul Principesei Margareta, fiica cea mare a Regelui Mihai I al Romaniei si a Reginei Ana. Cu alte cuvinte: guvernul unei Republici – Romania – construita in 1991 pe ruinele comunismului a ridicat la rang ministerial, in calitate de Reprezentant Special, un membru al Casei Regale al carei suveran, Regele Mihai I, a fost silit in data 30 decembrie 1947, la Bucuresti sa isi semneze abdicarea. Aceasta numire a avut loc in luna septembrie 2002, dupa ce, in prealabil, in iunie 2001, cabinetul primului ministru Adrian Nastase si, in special, presedintele Ion Iliescu, il invitasera ca un semn de bunavointa pe Regele Mihai I in Romania, ii acordasera drept resedinta oficiala pe viata propriul Palat Elisabeta din Bucuresti, o suita personala si ii aprobasera o indemnizatie lunara reprezentand 75 la suta din salariul sefului de stat.

Un vast domeniu de responsabilitati

 

Principele Radu de Hohenzollern-Veringen, in calitate de Reprezentant Special al guvernului isi are sediul oficial de asemenea in Palatul Elisabeta, unde ii sta la dispozitie si un tanar colectiv de colaboratori.

Numirea sa in calitate de Reprezentant al guvernului a fost motivata drept o initiativa necesara pentru a sustine pe de o parte eforturile Romaniei in vederea integrarii in structurile europene si euro-atlantice si de a continua pe de alta parte stradaniile Regelui Mihai I de a ralia aceasta tara sud-est-europeana valorilor occidentale.

Printre domeniile de responsabilitate ale Principelui Radu de Hohenzollern-Veringen, care raporteaza direct primului ministru, nu apartine guvernului si nu detine un mandat cu implicatii politice, ci preia misiuni care se incadreaza in eforturile Ministerului Afacerilor Externe ale Ministerului pentru Integrare si ale altor institutii din acest domeniu se numara: promovarea imaginii Romaniei in fata opiniei publice, in mass-media, in cercurile intelectuale si economice, precum si inaintea politicienilor statelor membre NATO ale caror parlamente trebuie sa ratifice actul de aderare la Organizatia Pactului Nord-Atlantic; sustinerea intereselor romanesti in vederea integrarii europene; incurajarea investitiilor straine in Romania; promovarea culturii si istoriei romanesti in contextul european; eforturile de modernizare si adaptare europeana a sistemului romanesc de invatamant; intocmirea de proiecte pentru dezvoltarea durabila; promovarea valorilor democratice in opinia publica a Romaniei.

Imaginea unei natiuni unite

 

Mandatul primit este vazut de Principele Radu ca o sansa extraordinara, iar numirea sa ca un semn de curaj si capacitate vizionara pe termen lung.

Domnia sa acumulase experienta necesara in trecut, cu prilejul conceperii, planificarii si organizarii vizitelor oficiale ale Regelui Mihai I intre anii 1997 si 2002 – printre care se numara si doua vizite in Luxemburg – in vederea aderarii Romaniei la NATO. Domnia sa si-a insotit socrul in majoritatea acestor calatorii in strainatate, insa si in cadrul sederilor in Romania si mai cu seama in turneul milenar efectuat in tara.

Pentru Principele Radu aceasta dezvoltare a condus la faptul ca Romania transmite dupa o dificila faza de tranzitie de aproape zece ani, imaginea unei natiuni unite. Domnia sa percepe ca extraordinar si faptul ca, in calitate de membru al Familiei Regale, a fost invitat de guvernul Romaniei la cea mai inalta scoala militara a tarii, obtinand astfel in anul 2002 diploma de absolvire a Colegiului National pentru Aparare din Bucuresti, fiind de atunci si ofiter al armatei romane.

In opinia Principelui Radu, este simbolic faptul ca domnia sa reprezinta guvernul Romaniei, insa vorbeste in continuare in numele Familiei Regale, care este perceputa ca o componenta stabila a vietii publice din Romania.
Faptul ca aristocratul devenit cunoscut printr-o bogata cariera artistica (teatru, film si televiziune) in Romania, Europa, Asia si Africa isi ia in serios noua atributie, rezulta din cele 133 de intalniri pe care le-a avut in primele trei luni ale mandatului sau. Domnia sa a sosit ieri din Polonia in Luxemburg, urmand sa calatoreasca maine, miercuri spre Bulgaria.

Dupa cum ne-a relatat intr-o discutie mai lunga, Domnia sa este foarte interesata de o cooperare cu statele vecine, precum si de o colaborare pe plan direct, regional.

Mai mult decat o actiune de good will

 

Conform declaratiilor Principelui Radu, in cazul misiunii sale este vorba despre mai mult decat o actiune de buna vointa. Aceasta trebuie sa ajute la raspandirea pretutindeni a ecoului schimbarii unei Romanii care timp de zece ani de la trauma comunismului nu a avut nici o voce, nici o cale, pentru ca apoi sa traiasca un reviriment radical. In acest sens este necesara inca foarte multa putere de convingere atat in strainatate, cat si in tara.

Conform declaratiilor Principelui Radu, aderarea la Uniunea Europeana constituie o problema a intregii natiuni, care trebuie sa se mobilizeze exemplar in vederea atingerii obiectivului propus.

Principele Radu asteapta o noua mare atributie protocolara pe data de 13 februarie, la a carei origine se afla o alta impacare cu traditia. La acea data ramasitele pamantesti inhumate in Estoril (Portugalia) ale Regelui Carol al II-lea, tatal Regelui Mihai I, stins din viata in anul 1953 in exil, vor fi aduse sub supravegherea sa din Portugalia in Romania cu un avion militar, urmand a fi inhumate solemn in catedrala din Curtea de Arges. Acest act de stat la originea caruia se afla o initiativa a primului ministru in exercitiu, va constitui prima ceremonie funerara a unui rege oficiata in Romania din anul 1927…

Principele Radu de Hohenzollern-Veringen,Rreprezentant Special al guvernului Romaniei pentru integrare, cooperare si dezvoltare durabila doreste sa contribuie prin misiunea sa, dupa cum a declarat in cadrul discutiei cu redactorul LW, Joseph Lorent, la perceperea corecta pretutindeni a transformarii radicale ce a avut loc in urma cu doi ani in Romania.

 

Ieri dupa amiaza tarziu, Principele Radu de Hohenzollern-Veringen a efectuat o vizita informativa centrului de presa al „groupe saint-paul” din Gasperich, adica editurii publicatiei „Luxemburger Wort”.

O slujba oficiata aseara devreme in biserica din Pfaffenthal, sediul bisericii romano-ortodoxe din Luxemburg a constituit o buna oportunitate de contact si schimb de opinii cu comunitatea romana din Luxemburg.