Vizita regală la Londra, 25-27 noiembrie 2021

25 nov. 2021

Joi, 25 noiembrie 2021, în a doua zi a vizitei regale în Anglia, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Radu au participat, la Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, la ceremonia de dezvelire a bustului în bronz al Regelui Mihai I, cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la nașterea suveranului.

Statuia a fost realizată de sculptorul Valentin Tănase și a fost dezvelită de Custodele Coroanei și de ambasadorul României la Londra, Excelența Sa doamna Laura Popescu. 

Au fost prezente personalități românești, printre care s-au numărat ES dl Andrew Popper, președintele Consiliului Regal român, dr. Jonathan Eyal, membru al Consiliului Regal, Sir George Iacobescu, soprana Nelly Miricioiu, jurnalistul Christian Mititelu, alături de personalități britanice precum președintele Asociației Britanice Paralimpice, directoarea Crucii Roșii londoneze, comandantul Colegiului Regal de Apărare, reverendul profesor Peter Galloway. 

În continuarea ceremoniei de dezvelire a bustului Regelui Mihai, participanții au luat parte la o recepție în saloanele Ambasadei României, la invitația doamnei ambasador. AGERPRES

În partea a doua a zilei, Custodele Coroanei și Principele Radu au avut o întâlnire cu ambasadorul României, în care au fost discutate proiecte pentru anul 2022, referitoare la sprijinirea marii comunități românești din Regatul Unit și la promovarea companiilor românești pe piața britanică. 

Vineri, 26 noiembrie 2021, Custodele Coroanei s-a întâlnit cu Rt Hon Sir Hugh Robertson KCMG DL, președintele executiv (Chair) al Asociației Olimpice Britanice. Întâlnirea a avut loc la Ambasada României la Londra. Custodele Coroanei a acordat Înaltul Patronaj Comitetului Olimpic și Sportiv Român, întocmai ca tatăl său, Regele Mihai, și ca predecesorii săi, Regele Ferdinand I și Regele Carol al II-lea. La întâlnire au luat parte Principele Radu, alături de ambasadorul României, ES dna Laura Popescu.

Majestatea Sa și președintele organizației olimpice britanice au discutat despre sursele de finanțare pentru sportul de înaltă competiție, despre strategia de descoperire a tinerelor talente sportive de la o vârstă fragedă și despre legăturile dintre organizațiile olimpice română și britanică. AGERPRES

Sâmbătă, 27 noiembrie, Majestatea Sa și Principele Radu s-au întâlnit cu Altețele Lor Regale Principele Edward al Marii Britanii, Conte de Wessex, și Contesa de Wessex, la reședința regală Bagshot Park.

Principele Edward este patronul regal al Asociației Britanice Paralimpice și unul dintre cei mai activi membri ai Familiei Regale în activitățile organizației mondiale a Duke of Edinburgh Award. În țara noastră, Majestatea Sa a acordat Înaltul Patronaj asociației Duke of Edinburgh International Award Romania, în timp ce Principele Radu a acordat Înaltul Patronaj Comitetului Național Paralimpic din România.

Principele Edward și Contesa de Wessex au vizitat România în anul 2013 și au fost invitați la Palatul Elisabeta de Custodele Coroanei și de Principele Radu.

Dezvelirea bustului Regelui Mihai I la Londra

Întâlnirea cu președintele executiv al Asociației Olimpice Britanice

Fotografii realizate de Silviu Matei, Agerpres