Principele Radu la Jocurile Invictus Düsseldorf 2023

12 sept. 2023

În zilele de 11-13 septembrie 2023, Alteța Sa Regală Principele Radu face o vizită în Republica Federală Germania. La Düsseldorf, Principele Consort (sub al cărui Înalt Patronaj se află Asociația Voluntarilor Invictus România) susține echipa militarilor români la Jocurile Invictus din acest an. AGERPRES

Este a 17-a vizită regală română din ultimele două decenii în Republica Federală Germania. Regele Mihai și Regina Ana, Margareta Custodele Coroanei și Principele Consort, Principesa Sofia și Principesa Maria au vizitat Germania în anii 2003, 2006, 2008, 2010, 2011, 2013, 2014, 2016, 2018, 2021 și 2023).

Este a noua vizită externă din anul 2023 a Familiei Regale, după participarea Principelui Consort în Grecia, la funeraliile Regelui Constantin al II-lea de la Atena (ianuarie) și în Republica Moldova, la Forumul Economic sub auspicii regale (februarie), după vizita Custodelui Coroanei în Suedia (martie), vizita Principelui Radu în Germania (aprilie), vizita Majestății Sale și a Principelui Consort la Încoronarea Regelui Charles al III-lea la Londra (mai), vizita Custodelui Coroanei la München (mai), vizita oficială a Majestății Sale și a Principelui Consort în Regatul Hașemit al Iordaniei (mai-iunie) și vizita Principelui Consort în Republica Polonă (iulie).

Jocurile Invictus de la Dűsseldorf au început sâmbătă, 9 septembrie 2023. Echipa României, formată din 20 de veterani răniți în teatrele de operații, concurează alături de colegi ai lor din alte 21 țări: Australia, Belgia, Canada, Danemarca, Estonia, Franța, Georgia, Germania, Irak, Italia, Iordania, Olanda, Noua Zeelandă, Polonia, Republica Korea, Ucraina, Anglia, Statele Unite ale Americii și nou intratele națiuni competitoare Israel, Columbia și Nigeria. HISTOIRES ROYALES

La Düsseldorf, celor 20 de veterani care formează echipa Invictus România li s-au alăturat 40 de membri de familie și prieteni, staff tehnic, echipă medicală și echipă media.

Militarii români sunt însoțiți de familiile lor și de reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale.

Principele Radu a fost alături de militarii Invictus România și la Jocurile de la Haga, de anul trecut.

În dimineața de 12 septembrie 2023, la Merkur Spiel-Arena din Düsseldorf, alături de comandantul Forțelor Terestre Germane, generalul-locotenent Alfons Mais, Alteța Sa Regală Principele Radu a înmânat medalii de aur, argint și bronz campionilor la proba de Rowing.

La amiază, Principele Radu s-a întâlnit cu echipa României, cu membri ai delegației de sportivi și cu familiile lor, pentru a susține concurenții români la proba de Rowing, Cătălin Olteanu și Cristian Gabar.

În cursul după-amiezii, Alteța Sa Regală a fost din nou alături de echipa României, pentru competiția de Rowing, unde, la categoria 1 minut sprint au concurat Gabriel Czifrak, Viorel Amzarescu, Cătălin Olteanu și Cristian Gabar.

Echipa României de la Jocurile Invictus 2023 a câștigat deja patru medalii: aur la 1500m atletism pentru Dorian Floare, argint la 200m sprint pentru Sergiu Ola, bronz la 200m atletism pentru Valentin Popa, aur la Indoor Rowing, 1 minut sprint, pentru Gabriel Czifrak. TVR

Seara, la Castelul Jägerhof din Düsseldorf, Principele Consort a fost musafirul Muzeului Goethe și al Asociației Athenaeum, în cadrul unei seri dedicată României și legăturii istorice dintre Coroana Română și orașul Düsseldorf. A fost, de asemenea, o seară dedicată militarilor români veterani ai teatrelor de operații care participă la Jocurile Invictus 2023. În prezența autorităților municipale, a conducerii muzeului și a asociației Athenaeum, a militarilor români, precum și a multor personalități din societatea civilă germană și din comunitatea românească, Alteța Sa Regală a vorbit despre legătura istorică și culturală dintre România și Germania, precum și despre parcursul României moderne și europene.