Institutul Regal de Management al Ospitalitatii, 27 ianuarie

27 ian. 2004

Biroul Reprezentantului Special al Guvernului pentru Integrare, Cooperare si Dezvoltare Durabila
Palatul Elisabeta

Buletin de presa27 ianuarie 2004
Ecole Hoteliere de Lausanne – IRECSON Romania

UN PROIECT DE VIITOR INSTITUTUL REGAL DE MANAGEMENT AL OSPITALITATII
Marriott , Bucuresti, 27.01.2004

La initiativa si sub egida Altetei Sale Principele Radu de Hohenzollern-Veringen, se pun bazele astazi a unui proiect a carui realizare va contribui cu siguranta la imbogatirea si consolidarea invatamantului superior Romanesc, in sectorul managementului de servicii.

Initiativa se inscrie in preocuparile Casei Regale de a contribui la modernizarea si integrarea Romaniei in circuitul valorilor mondiale.

Este vorba de realizarea primilor pasi in studiile necesare deschiderii Institutului Regal de Management al Ospitalitatii (IRMO)

Realizator al proiectului este Institutul IRECSON Bucuresti. Fondat in 1991, Institutul IRECSON s-a impus pe piata ca unul dintre cele mai dinamice centre de formare profesionala si consultanta in industria serviciilor.

Scoala de Turism IRECSON intelege sa contribuie prin intermediul cursurilor la dezvoltarea turismului romanesc si la cresterea prestigiului Romaniei in lume.

Inspirator al modelului ce va fi utilizat este Ecole Hoteliere de Lausanne (EHL), considerata de majoritatea specialistilor din industria hoteliera drept cea mai buna Universitate de Stiinte Aplicate din lume in domeniul mentionat. Fondata acum peste 110 ani, EHL va avea si un rol de consultant in acest proiect.

Societatea post-industriala se caracterizeaza printr-o dezvoltare fara precedent a sectrorului tertiar. In tarile dezvoltate, industria seviciilor ocupa peste 75% din forta de munca si contribuie major la formarea PNB. In conditiile unei concurente acerbe, nici un bun material nu mai poate penetra pe piata daca nu este acompaniat de un pachet consistent de servicii ce determina competitivitatea produsului global.

In ultimii 14 ani am aisistat la noutati majore in structura fortei de munca romanesti: o parte din ce in ce mai mare a acesteia s-a indreptat si se va indrepta spre sectorul tertiar, care implica investitii mai mici si o mai mare intensitate a ocuparii populatiei active. Acesti 14 ani au demonstrat cu prisosinta ca peisajele naturale si pozitia geografica a Romaniei nu sunt suficiente pentru atragerea unui numar mare de turisti si pentru dezvoltarea de noi destinatii.

In acest context, profesiunile hoteliere si profesiunile adiacente celor hoteliere (linii aeriene, clinici si spitale, etc) trebuie pregatite si valorificate cu un maxim de eficienta.

Formarea unui mare numar de manageri pentru aceste domenii de specializare este:

a) necesara, deoarece poate participa nu numai la o propasire economica, dar si la o adevarata schimbare culturala;
b) posibila datorita unei mosteniri seculare de ospitalitate, a unei motivari bazate pe atractia spre domenii respinse in trecut ca nefiind direct productive, dar care magnetizeaza tineretul prin posibilitatea de a fi intr-un contact nemijlocit cu clientul.

Misiunea Institutului IRMO este tocmai de pregatire a fortei de munca in domeniile strategice de dezvoltare a tarii.

Proiectul comun va trebui sa raspunda la urmatoarele puncte fundamentale:
1. Stabilirea necesitatilor specifice de pregatire a fortei de munca in domeniul mentionat
2. Identificarea publicului tinta (viitorii studenti cat si a viitorilor lor angajatori).
3. Stabilirea structurii Institutului, a planurilor de invatamant si a altor servicii ce trebuie oferite in completarea acestei activitati.
4. Identificarea resurselor necesare (umane, financiare si logistice), precum si a formei juridice.
5. Planul operational de implementare

Profitand de acest moment, IRECSON Romania si EHL (respectiv Ecole Hoteliere de Lausanne Institute of Technology and Entrepreneurship – EHLITE) are deosebita onoare de a va prezenta primul numar al revistei EHLITE ROMANIA

Aceasta revista se adreseaza cu precadere specialistilor din domeniul hotelier si din domenii adiacente (linii aeriene, clinici, spitale, etc) cat si a furnizorilor de servicii si tehnologii pentru aceste domenii (societati de telecomunicatii, de infrastructura, de mobilier si decoratiuni, societatii informatice si altele).

Publicata in Elvetia sub egida EHL intr-un numar de peste 5,500 de exemplare, revista este distribuita in toata lumea. In Romania revista isi propune sa atinga o cifra de 10,000 cititori.

Aceasta intreprindere reprezinta si primul pas in colaborarea dintre Irecson si EHLITE, experienta ce va fi benefica si proiectului IRMO.