In prezenta Papei Benedict XVI, Regele Mihai la Vatican, februarie 2013

06 feb. 2013

La Vatican, in prezenta Sanctitatii Sale Papa Benedict al XVI-lea, Majestatea Sa Regele Mihai I este invitat sa participe la ceremoniile aniversarii a 900 de ani de la recunoasterea oficiala a Ordinului Suveran de Malta, in anul 1113. Regele Mihai va fi insotit de Altetele Lor Regale Principesa Mostenitoare, Principele Radu si Principele Nicolae.

Regele Mihai raspunde astfel invitatiei oficiale a Altetei Sale Eminentisime Fra’ Mattew Festing, Principe si Mare Maestru al Ordinului Suveran Militar si Ospitalier al Sfantului Ioan de Ierusalim, de Rodos si de Malta.

Sambata, 9 februarie 2013, la ora 10.30, Familia Regala va participa, la Vatican, la slujba oficiala de la Basilica Sfantul Petru. La ora 12, Sanctitatea Sa Papa Benedict al XVI-lea se va adresa participantilor. La ora 13, o receptie va fi gazduita de Sfantul Parinte in Sala de Audiente Paul al VI-lea.

Ordinul Suveran Militar de Malta este un ordin religios, de natura traditional nobila, militar-cavalereasca. Ordinul este subiect suveran de drept international, activitatea sa desfasurandu-se pe baza “Cartei Constitutionale” si a “Codului Ordinului”, revizuit in anul 1997. Ordinul cuprinde 10,000 de cavaleri, raspanditi pe intreaga suprafata a globului, impartiti in trei categorii. Misiunea Ordinului este sintetizata de motto-ul “Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum” (Apararea credintei si asistenta pentru cei saraci).

Ordinul Suveran de Malta a stabilit relatii diplomatice cu Romania in anul 1932, sub domnia Regelui Carol al II-lea. Primele actiuni umanitare ale Ordinului s-au desfasurat, insa, pe teritoriul tarii noastre incepand cu secolul al XIII-lea.

In zilele noastre, Suveranul Ordinului a efectuat vizite de Stat la Bucuresti in anii 2002 si 2011.

Regele Mihai I a facut o vizita la Roma, la invitatia Suveranului Ordinului, in ianuarie 2012, iar Principesa Mostenitoare si Principele Radu au fost primiti de Suveranul Ordinului, tot la Roma, in octombrie 2012.