Frédéric Mitterrand, In Memoriam

23 mart. 2024

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la cele veșnice a marelui om de cultură francez Frédéric Mitterrand, comandor al Ordinului Coroana României.

Eminent jurnalist, cineast și scriitor, strălucit intelectual, ministru al Culturii, membru al Academiei de Arte Frumoase a Franței, Frédéric Mitterrand a însoțit pe Custodele Coroanei la sosirea Majestății Sale în țară, pe 18 ianuarie 1990. Timp de mai bine de trei decenii, el a fost alături de Regele Mihai, de Regina Ana și de întreaga Familie Regală, aducând un neobosit sprijin, deopotrivă cultural, politic și diplomatic țării noastre și Coroanei Române.

Filmele sale documentare, nenumăratele articole, prezența sa neobosită alături de cauzele sociale susținute de Fundația Regală Margareta a României, luările sale de poziție și scrierile sale având ca subiect principal pe Regele Mihai și excepționalul său profil de lider al secolelor XX și XXI, întreaga sa operă culturală au fost pentru Familia Regală și pentru România un dar fără pereche.

Discret și generos, cu o profundă afecțiune pentru Familia Regală, Frédéric Mitterrand nu a încetat niciodată să fie cu inima și gândul alături de România și de oamenii ei. Frédéric a fost, mai presus de toate, un prieten apropiat și devotat, modest și cu un mare simț al umorului. Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au petrecut nenumărate momente împreună, împărtășind gânduri și idei, glume și povești de viață, uniți de o mare prietenie și de o admirație reciprocă.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!