Medalia Custodele Coroanei Române

Regulamentul Medaliei “Custodele Coroanei române”

Alături de Medalia „Regele Mihai I pentru Loialitate”, „Crucea Casei Regale a României” și Decorația regală „Nihil Sine Deo”, Medalia “Custodele Coroanei române” este o distincție creată prin decizia Suveranului Casei Regale a României.

Medalia “Custodele Coroanei române” este o medalie de merit. Ea poate fi acordată persoanelor cu realizări ieșite din comun în România, în domeniile social, ecologic, al dezvoltării durabile, în științe și arte, precum și pentru performanțe excepționale în diverse profesii și meșteșuguri.

Medalia se acordă celor care au reușit o performanţă de înalt nivel, au avut o iniţiativă ieşită din comun, au dat dovadă de generozitate şi spirit de răspundere, au folosit puterea exemplului personal pentru a îmbogăţi prezentul românesc.

Decorația se poate acorda unor organizații, dacă activitatea lor este circumscrisă criteriilor de mai sus.

Medalia “Custodele Coroanei române” se poate acorda unui număr de maximum 400 de persoane în viață. În numărul de 400 se includ și organizațiile distinse.

Medalia “Custodele Coroanei române” respectă cu fidelitate distincțiile create de fondatorul Casei Regale și Statului român modern, Carol I. Totodată, ea este un simbol al trăiniciei, continuității, tradiției și legitimității istorice a Casei Regale.

Posesorii Medaliei “Custodele Coroanei române” vor sărbători ziua decorației în fiecare an la 3 mai, ziua de naștere a Reginei Elena a României.


Portul decorației:

Posesorii Medaliei “Custodele Coroanei române” pot purta distincția în ocazii speciale, la costum închis, smoking sau frac. Femeile distinse cu această decorație o pot purta la taior cu sau fără pălărie și la rochii de zi sau de seară. În cazul în care decorația a fost conferită unei instituții sau organizații, ea nu poate fi purtată, ci doar expusă. Medalia nu poate fi purtată la ținute sport sau de zi cu zi.


Caracteristici ale decorației:

Medalia “Custodele Coroanei române” este de formă ovală, cu dimensiunile ovalului de 40 x 30 mm şi este confecţionată din argint cu puritate de 925 la ‰.

Pe avers este reprezentrat chipul în profil dreapta al Custodelui Coroanei, înconjurat în partea se sus de cuvintele „MARGARETA, CUSTODELE COROANEI ROMÂNE”, iar în partea de jos, între două puncte, apare trecut anul de înfiinţare al medaliei – 2012. Pe revers este stampată în relief Cifra Custodelui Coroanei, formată din litera M prevăzută deasupra cu o coroană.

Deasupra ovalului este coroana regală, prinsă printr-un anou de panglica din moar albastru, care are pe fiecare margine o dungă argintie.

La decorația pentru bărbați, panglica este de formă dreptunghiulară, iar la cea pentru femei, de forma unei funde cu nod. Decorația se prinde cu ac, precum broșa, la piept, în partea stângă, deasupra inimii.

Document modificat, sub semnătura Majestății Sale Regelui, la data de 26 noiembrie 2014. Precedentul regulament, semnat la 30 decembrie 2011, se anulează.

PERSOANELE ȘI INSTITUȚIILE DECORATE

Anul 2015

1. Majestatea Sa Custodele Coroanei (de drept)

2. Alteța Sa Regală Principele Radu al României (ca Ordin de Familie)

3. Alteța Sa Regală Principesa Sofia a României (ca Ordin de Familie)

4. Domnul Florin Iacobescu

5. Școala Gimnazială Margareta a României

6. Contesa Susannah Antamoro de Cespedes

7. Doamna Jean Milligan

8. Doamna Alexandra Dăriescu

Anul 2016

9. Alteța Sa Regală Principesa Elena a României (ca Ordin de Familie)

10. Domnul Alexander Philips Nixon (ca Ordin de Familie)

11. Doamna Mihaela Minu

12. Domnul Dan Mocanu

13. Doamna Simona Baciu

14. Doamna Dana Pîrţoc

15. Doamna Corina Şuteu

16. Doamna Anca Harasim

17. Doamna Monica Minoiu

18. Domnul S. P. O’Mahoney

19. Profesorul Adrian Curaj

20. Dr. Radu Dop

21. Domnul Mugurel Mărgărit

22. Domnișoara Liana Greavu

23. Doamna Gabriela Iordache

24. Domnul Sorin Marinescu

25. Doamna Viorica Chiru

26. Doamna Ioana Petrea

Anul 2017

27. Alteța Sa Regală Principesa Irina a României (ca Ordin de Familie)

Anul 2018

28. Profesorul Gabriel-Dan Duda (ca Ordin de Familie)

Anul 2020

29. Doamna Angela Galeta

30. Doamna Ana Katharina Schreidreter

31. Doamna Cristina Buja

32. Doamna Roxana Molocea

33. Doamna Victoria Mitrofan-Crețu

34. Doamna Oana Budiș

Anul 2021

35. Domnul Shajjad Rizvi